RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2298|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ta05換底版一問thx

chowhim123 發表於 2011-5-4 10:32:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人有架TA05第一代(所有野已經大改)我就想升級我架車
我而加心郁郁想換炭纖底版,各位師兄覺得我應該買架高級車好還是換炭纖?

請問高級車同我大改左會有咩最大分別?

如果ta05換炭纖又需要買邊隻呢同埋有咩要買齊先切得到?thx
呀瘋 發表於 2011-5-4 13:16:55 | 只看該作者
besides the option part, the top end cars are different in design too!
NextStageHobby 發表於 2011-5-4 13:41:25 | 只看該作者
當然唔建議改 carbon deck
 樓主| chowhim123 發表於 2011-5-4 16:55:16 | 只看該作者
但係我唔明 高級車同TB05 大改左之後既分別
carvenchow 發表於 2011-5-4 17:44:06 | 只看該作者
TB05?" ANY NEWS SHARE WITH ME?
NextStageHobby 發表於 2011-5-4 18:06:40 | 只看該作者

高級車同可調地方比較多. 個sterring 既mechanism 都已經唔同. 一架車design改左一個好細微既一個地方可能已經有唔同. 就好似 Civic 加左改件都係Civic, 唔會變 Type R. 因為design 都唔一樣. 如果改到用晒 Type R 料不如買一架Type R.....
 樓主| chowhim123 發表於 2011-5-4 19:03:57 | 只看該作者
原來係咁既THXTHX
kelvin2626 發表於 2011-5-4 19:07:03 | 只看該作者
Ta05 carbon 太硬 不好跑
kkchung 發表於 2011-5-4 19:28:13 | 只看該作者

當你的 TA05 全部改成鋁合金座、全Trf-417 懸掛、直身炭碳化油壓架、Exotek EX05 窄身鋰電板等等。

懸掛角度基本和頂級車 TRF 一樣。但其中如車架重心分配、馬達還是較出、車架還是以中央展開較扭動、尾帶較長而可能令起動較柔等等。令控制上感覺和特性不同,但不代表不好控制。而全改有可能要多花二千多元或以上。主要看你喜不喜歡為這車而去改,還是直接改買一台為比賽特性而生產的頂級車系。
riskong 發表於 2011-5-4 20:01:31 | 只看該作者
正如幾他ching所講,每架車設計唔同,睇你喜唔喜歡架車~
我有一架TA05﹣IFS和TOP PHOTON,架IFS我都改左CARBON低板,因為我超喜歡佢既臥式避震,覺得改埋CARBON架車會型D,實際上有咩唔同我都唔知
而買架PHOTON係因為想有一架“為比賽特性而生產的”車,而且我喜歡紅色:lol
keithlaw 發表於 2011-5-4 20:50:20 | 只看該作者
曾經我都改過一架 TA05VerII R. 其實加加埋埋都買到一架 TCX BD5 同埋 T3.....  我都好like TA05VerII!!!!!
但撞左之後修理費好貴, 所以冇修理就賣左...........Orz
其實睇你想玩咩車.......中級車有中級車好, 高有高好....
高級車 真係整多過玩..........好唔耐用架...因為要快
Noir.KAZE 發表於 2011-5-4 20:55:12 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-5-4 20:50
曾經我都改過一架 TA05VerII R. 其實加加埋埋都買到一架 TCX BD5 同埋 T3.....  我都好like TA05VerII!!!!! ...

我又唔覺我部車特別唔襟玩wor......
michealp 發表於 2011-5-4 21:01:54 | 只看該作者
其實我之前同樓主既情況一樣, 都係大改 ta-05
之後更 upgrade 埋3 racing既 "炭底", 但玩落反而真係冇咁好跑
之後又唔想玩番轉頭, 賣埋架 ta-05, 買左架二手 416
只可以講跟本係兩種感覺, 416 真係定好多, 好跑好多
只係個人感覺, 不喜勿插
 樓主| chowhim123 發表於 2011-5-4 21:20:34 | 只看該作者
而加既我覺得ta05好好跑,所以先心思思想再攪靚仔d架車, thx多位師兄比既寶貴意見
Lomomo 發表於 2011-5-5 12:53:14 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-5-4 20:50
曾經我都改過一架 TA05VerII R. 其實加加埋埋都買到一架 TCX BD5 同埋 T3.....  我都好like TA05VerII!!!!! ...

耐唔耐用(3R以外), 明顯係技術問題....

車, 邊架都要SET
keithlaw 發表於 2011-5-5 13:10:43 | 只看該作者
Lomomo 發表於 2011-5-5 12:53
耐唔耐用(3R以外), 明顯係技術問題....

車, 邊架都要SET

咁小弟技術問題
keithlaw 發表於 2011-5-5 13:13:05 | 只看該作者
高級車最好, 冇得輸, 勁好玩, 巧耐用, 萬歲
keithlaw 發表於 2011-5-5 13:18:01 | 只看該作者
邊架都要SET<----玩多過整唔代表我話唔洗set.
Lomomo 發表於 2011-5-5 13:21:16 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-5-5 13:10
咁小弟技術問題

唔係咁意思

無大撞計, 耐用度基本上冇大分別
成日撞, 玩慢都會爛野
 樓主| chowhim123 發表於 2011-5-5 13:46:38 | 只看該作者
底版800$
仲要買其他金屬野都應該要$1500><