RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6058|回復: 33
收起左側

LED電路一問

roy55699 發表於 2011-5-15 14:40:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果一套燈係用3V黎開動(2粒AAA),咁我用2套燈並串聯一齊可唔可以用到接收個到嘅6V電嫁?

nene 發表於 2011-5-15 14:56:10 | 顯示全部樓層
你接收係唔係出6v ???通常都唔係,只得5v 你串並聯就可能推唔到D燈!!!!接收加電阻直出好一點
hknewton 發表於 2011-5-15 15:11:11 | 顯示全部樓層
回復 roy55699 的帖子

你o既"LED system" 係咪講我果套 ...
145240370 發表於 2011-5-15 16:20:46 | 顯示全部樓層

唔夠Voltage 推D LED喇...仲有internal resistance
落330電阻
威威 發表於 2011-5-15 16:49:11 | 顯示全部樓層

師兄我想問如果想係電池8.4V直推3V既LED咁中間應該用幾多(暗)電阻呢?唔該師兄!
 樓主| roy55699 發表於 2011-5-16 00:53:48 | 顯示全部樓層
回復 hknewton 的帖子

等你套燈等到悶悶地,咪自作業一下囉!!! 車底燈!!!
 樓主| roy55699 發表於 2011-5-16 00:59:38 | 顯示全部樓層
小弟的問題如下!!!!!

另想問問點樣計用幾多電阻?
maxchow 發表於 2011-5-16 03:18:45 | 顯示全部樓層
roy55699 發表於 2011-5-16 00:59
小弟的問題如下!!!!!

大約數 Voltage drop:
Red and green: 2 volts
Blue and white: 3.0 - 3.5 volts

Current 大約比佢 30mA~50mA我估,

咁用 V=IR 計下。
要睇下 D LED 點 connect la ....
 樓主| roy55699 發表於 2011-5-16 09:42:49 | 顯示全部樓層

回復 maxchow 的帖子

我一套LED SYSTEM 用全藍色x8

另一套用全紅x5

LED 係用(並聯)串起的
145240370 發表於 2011-5-16 13:24:03 | 顯示全部樓層
回復 威威 的帖子

保守D就450 ohm
想光D就用細ohm少少
 樓主| roy55699 發表於 2011-5-16 14:37:40 | 顯示全部樓層

回復 145240370 的帖子

點解用咁大嘅?

計法唔係: (8.4v - 3v)/25mA = 0.216

唔係用250 ohm就得啦咩?
maxchow 發表於 2011-5-16 17:10:23 | 顯示全部樓層
我同意呀, 250 ohm 。
但你並排 8 粒太勁了,
計下數粒 resistor 大話數食成 W ,用水泥電阻都辣手。
145240370 發表於 2011-5-16 21:31:49 | 顯示全部樓層

唔係咁計WO
LED係Diode,要reduce depletion layer就要食左0.2-0.6v,理論上最好係10-20mA
如果用8.4V DC source,就應該係
V=IR
R=8.4-0.2/18mA
R=455.5 ohm
maxchow 發表於 2011-5-16 21:37:42 | 顯示全部樓層
我相信 roy55699 兄計得啱,
果 D 係超光 LED 來的。
唔同色有唔同 mA 同 voltage drop 的。
個大約數 drop 3v , 30mA 係 OK 的了。
145240370 發表於 2011-5-16 21:55:33 | 顯示全部樓層

你指既voltage drop同reduce depletion layer voltage係兩樣野
白光LED係要3.5-4V都可以
超光果D我試過40-50mA tim
maxchow 發表於 2011-5-16 22:20:01 | 顯示全部樓層

我好求其,抄埋一碟個大約數就唔理了 ~
總之我唔理任何 current 係超光就每粒食 3V ,
咁作一般燈仔應用已 OK。
至於要加個 0.2V ~ 0.6v ,
燈仔姐,我唔理佢了。
威威 發表於 2011-5-16 23:00:42 | 顯示全部樓層

Thx師兄
 樓主| roy55699 發表於 2011-5-18 15:07:19 | 顯示全部樓層

用貴d個d金屬電阻會唔會好d
 樓主| roy55699 發表於 2011-5-18 15:20:58 | 顯示全部樓層

一粒用並聯計就係.....但如果一粒點解唔用V=IR去計
講返我如果8粒用並聯計就唔係咁啦!!!
我覺得應該係用(8.4V- 8/3v)/25mA = 0.229  
 樓主| roy55699 發表於 2011-5-18 15:28:30 | 顯示全部樓層
其實我想問用電阻去控制光暗其實有幾多公差?