RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: zivtong
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實有冇可能定個工房友JV規矩

樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 14:21:06 | 只看該作者

即場協調係其中一樣做法
但執行上來要好有墨契
而每一次上去玩既人因為大家都非約埋
一來唔認識,二來要解釋,三來唔知聽唔聽
但相約去玩就本來係好自然既事,既定而運行中
我既想想法只係把現存既升華
老實講~
好似ff group 佢地約埋星期四晚,亦有意識知星期五多m車出現亦主動大家由星期三改四亦勸大家不要玩星期五
我想要既就係依種精神
若每種車種都有人帶頭去做
自自然然就會成形
你明唔明我講咩?
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 14:25:28 | 只看該作者
好簡單,當廣泛流傳了一個約定族成
一自己就會選擇自己個group去玩

玩火箭更係想同火箭賽
玩m車既都只係同m車玩
如果當成個場9成人都係m車,你都會醒目,或有人會提議o的人幾時去玩多咩車
慢慢就會形成個無形時間表
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 14:27:48 | 只看該作者
m車已成group
ff車都成group
只要工房有o的威望既師兄出來form group
其實依家都形左初形
我相信係work既
問題係大家要努力
並非你所講既私有化
依d叫管理!
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 14:37:38 | 只看該作者
定日定時係最好既方法
一定比即慶好

就算即慶都應該有個方法
如果即慶同踢街場方法一樣~我都ok

例如玩親係一group group
要排queue,要跟隊
不可亂放車
睇queue紙
有兩隊波踢緊你都唔會無啦啦落踢你會叫跟隊,邊隊輸左,下隊上

車都可以效法,每次10-15架車,形左group後寫叫group a
15min鍾冇group跟就free啦,有就要落場到group b
但依個方法好費時group 人 唔夠人數又唔知點計計
一race幾多車先好等等

文化~依家跟本就係冇文化,kkchung你話有文化直頭耍我姐
kkchung 發表於 2011-5-29 16:19:03 | 只看該作者
zivtong 發表於 2011-5-29 14:21
好似ff group 佢地約埋星期四晚,亦有意識知星期五多m車出現亦主動大家由星期三改四亦勸大家不要玩星期五
我想要既就係依種精神
若每種車種都有人帶頭去做
自自然然就會成形
你明唔明我講咩?

群和群之間的這種做法一路也有也很正常。但不同意在一地方用明文定死時間去玩什麼,應交由群和群之間自己的默契去定。場地真的不是我們管理,我們做的是給人有自覺的信息。反而應做好一信息是同場當大家玩不同車時能協調地去玩。其他地方車場玩車車友也是有這樣的有默契會先說說,或拿了車出來等玩完才放下車去玩。新人可能不知但也是玩開車場的人做法和默契。如果用明文在這裡寫下定死那天玩什麼,其他地方的群組或人只會覺得這裡在做小圈子和私有化。還有各群組也有自己可約到玩車的時間,即使玩 FF 也不只一群組的車友。那麼等大家各自看情況去定什麼玩車時間會較好及在即場玩車時去交流告訴協調一下會靈活些。你現在的問題是不能好好和場中和一部份玩快車的人說一陣我們一群人玩 M 車請留心或讓讓。
jzx100mkll 發表於 2011-5-29 16:41:54 | 只看該作者
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立的文化。 X2 ~~
00:11 發表於 2011-5-29 17:00:53 | 只看該作者
起多幾個公眾場,攪掂
kkchung 發表於 2011-5-29 18:22:22 | 只看該作者
00:11 發表於 2011-5-29 17:00
起多幾個公眾場,攪掂

是會好些。不過同場玩時不忍讓也有機會出問題,總要大家協調一下。因為大家玩車時想要的結果也不同。
sing.kh8212 發表於 2011-5-29 18:24:11 | 只看該作者

大家即場協調,一班一班咁倫住玩..不要用定時的做法。 X3 GOOD  
pekkle 發表於 2011-5-29 19:13:57 | 只看該作者
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立的文化。 X4
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 19:24:41 | 只看該作者
即慶係冇問題的,但要解決各不相識的問題,如何一組組玩,如何排隊下一組,要次次有人帶頭管理的,係花時的,定日定時做法係其他活動運動都可行,唯獨車不行?可能我玩開直升機多年,一向都會輪住玩,真係難明你地現有吾work既文化
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 19:34:17 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-5-29 16:19
群和群之間的這種做法一路也有也很正常。但不同意在一地方用明文定死時間去玩什麼,應交由群和群之間自己 ...

kkchung 先生,
我真唔知點講你先明
你似乎仲以為講緊由個場主(政府委託管理)另到硬性改變
你係真唔明定扮白痴?
我未講左 ,係想把“群和群之間的這種做法“升華
管理得更好,宣傳得更好,由一個大型forum 主力推動
自自然然就會變左定日定時,依個係好自然的,因為愀玩開咩車卜山就會跟番同種類去玩
依個並非係明文定死
這叫非明文規定,或叫約定族成,或叫文化
得罪講句,我覺你有心玩野扮傻已經講左n次仲係到loop轉頭話咩咩明文規定,咩咩私有化
咩咩不是你地管理

我係想大定如果以工房會員心態去想,工房既admin及大家就有必要幫助管理分流問題
並非叫你去管理個場!
你明未架???????

kkchung 發表於 2011-5-29 19:45:30 | 只看該作者
zivtong 發表於 2011-5-29 19:34
kkchung 先生,
我真唔知點講你先明

好好地交流我自己的說法,你境然這樣說我....。如果你覺得我玩野,那麼你自己一人慢慢說下去啦!
herbert1 發表於 2011-5-29 20:25:37 | 只看該作者
我估zivtong既意思大概係話 ,

快車既可以約一日一大班一齊玩
pancar 約一日
FF又約一日 ,
慢少少既M車 , F1一齊約一日

例如FF玩星期4,想玩FF既自自然然星期四蒲頭,又可以一大班同車種一齊玩

只不過可能係放車區開個post約埋一齊,唔存在任何私有化既問題
herbert1 發表於 2011-5-29 20:26:44 | 只看該作者

呢個提議係好既,同車種一齊玩係好過癮,但可行性唔係好高
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 21:01:51 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-5-29 20:25
我估zivtong既意思大概係話 ,

快車既可以約一日一大班一齊玩

絕對係咁啦
只係kkchung先生點極唔明,
不停用指責態度話不應乜乜乜不應物物物
以為我話要硬性規範化!
carvenchow 發表於 2011-5-29 21:03:50 | 只看該作者
zivtong 發表於 2011-5-29 10:03
你要會明白
m車config的確係難set甚至會有天生不足問題
有時直路尾想轉彎變扭“色“仔,反車,直路左遙 ...

唔難set lor...懂set車 什麼車都識set
carvenchow 發表於 2011-5-29 21:06:02 | 只看該作者
zivtong 發表於 2011-5-29 14:09
我諗要再講多一次你聽
依家唔係要所有人一下子跟
係製造一個文化!

我想講慢車又係老憑??
carvenchow 發表於 2011-5-29 21:08:25 | 只看該作者
joengai625 發表於 2011-5-29 12:55
眼見約好一班m車友,連續兩個星期,竟然會迫左去b場玩因為太多火箭
依個係好現像咩?
d口口聲聲話會包容既 ...

jv不嬲都係一個戰場,你要遊車河不嬲都冇問題
carvenchow 發表於 2011-5-29 21:25:51 | 只看該作者
zivtong 發表於 2011-5-29 19:34
kkchung 先生,
我真唔知點講你先明

都係迫我講個句,人地d局,ff局,pro-ten局,技術高好多

m車自己諗

我都係慢車