RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4628|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔識玩電車既人應該買咩車好呢?

max1210 發表於 2006-9-19 22:52:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好,我想問如果一個完全唔識玩電車既人應該買咩車好呢?整一架車會唔會好難?
同埋要買咩基本野呢?所有基本野買哂大概要幾錢?d模型店大多係邊?邊間老實d既呢?
唔知2千以內想買哂咁多野有冇可能?因為金錢有限,只能夠買哂基本野先逐樣買

好多問題,只因身邊冇朋友玩車同真係想玩,請見諒,先謝謝各位解答
simonwang002 發表於 2006-9-19 23:08:47 | 只看該作者
200蚊實夠有凸,,ta05都係750蚊+一個mj控350蚊(好似)forget左+一pack電買排2x00電都係百多蚊+買部差機$300
ta05應該夠玩嫁啦~step by step啦~
我都係新手玩tt-01希望幫到你啦~
G4guy 發表於 2006-9-19 23:11:40 | 只看該作者
原帖由 simonwang002 於 2006-9-19 23:08 發表
200蚊實夠有凸,,ta05都係750蚊+一個mj控350蚊(好似)forget左+一pack電買排2x00電都係百多蚊+買部差機$300
ta05應該夠玩嫁啦~step by step啦~
我都係新手玩tt-01希望幫到你啦~

真係有凸???
simonwang002 發表於 2006-9-19 23:14:56 | 只看該作者
2000蚊=.=200蚊haha
herbert1 發表於 2006-9-19 23:24:00 | 只看該作者
一次過買部好少少既差機好喎....
SPOONACCORD 發表於 2006-9-20 00:08:02 | 只看該作者
原帖由 max1210 於 2006-9-19 22:52 發表
大家好,我想問如果一個完全唔識玩電車既人應該買咩車好呢?整一架車會唔會好難?
同埋要買咩基本野呢?所有基本野買哂大概要幾錢?d模型店大多係邊?邊間老實d既呢?
唔知2千以內想買哂咁多野有冇可能?因為金錢有限,只 ...

tt-01啦~~~抵撞
ming 發表於 2006-9-20 00:14:04 | 只看該作者
原帖由 max1210 於 2006-9-19 22:52 發表
唔知2千以內想買哂咁多野有冇可能?因為金錢有限,只 ...

如果你真係有心玩,我建議你買部好d嘅車,用好d嘅差機,雖然......2000蚊唔夠,但係你可以分開買,好過你買平嘢,第二日又要哂錢升級
SPOONACCORD 發表於 2006-9-20 00:15:37 | 只看該作者
炒左會唔會好傷~?
 樓主| max1210 發表於 2006-9-20 06:24:59 | 只看該作者
TA05新手玩掂嗎?一部好d既差機要幾$?同埋邊部係好架呢?
courel500 發表於 2006-9-20 08:52:37 | 只看該作者
原帖由 max1210 於 2006-9-20 06:24 發表
TA05新手玩掂嗎?一部好d既差機要幾$?同埋邊部係好架呢?

如果長遠咁玩落去 , 梗係買部好 d 既差機啦 , 如果三分鐘熱度 , 只係間唔中玩下 , 平平地 5-600 左右都 ok , 睇你要求高唔高啦 !
ALEXANDER 發表於 2006-9-20 09:03:46 | 只看該作者
原帖由 max1210 於 20/9/2006 06:24 AM 發表

TA05原裝己經夠玩了............可以留意下二手靚差機
 樓主| max1210 發表於 2006-9-20 18:23:50 | 只看該作者
TA-05原裝夠?係咪唔使再買其他零件住,只買ta-05,+控+差機+電就可以?幾$到?
請恕問條白痴問題,所謂靚差機既定義係點?有牌子之分嗎?可唔可以比張相睇睇,同貴普通的多少呢?
我諗星6會去買,可否post一些店鋪資料,旺角是否很多?

由於自身對電車知識太少,所以想問的問題實在太多,先謝各位前輩解答
SPOONACCORD 發表於 2006-9-20 18:45:13 | 只看該作者
試下tt-01啦
kaho0338 發表於 2006-9-20 19:00:51 | 只看該作者
原帖由 SPOONACCORD 於 2006-9-20 18:45 發表
試下tt-01啦

why not try ta-05 .....i have a TT01, but i think TA05 is a best value to buy !
SPOONACCORD 發表於 2006-9-20 19:03:22 | 只看該作者
原帖由 kaho0338 於 2006-9-20 19:00 發表

why not try ta-05 .....i have a TT01, but i think TA05 is a best value to buy !

咁又係~~~~~~試下就咩車都有
herbert1 發表於 2006-9-20 20:52:18 | 只看該作者
原帖由 max1210 於 2006-9-20 18:23 發表
TA-05原裝夠?係咪唔使再買其他零件住,只買ta-05,+控+差機+電就可以?幾$到?
請恕問條白痴問題,所謂靚差機既定義係點?有牌子之分嗎?可唔可以比張相睇睇,同貴普通的多少呢?
我諗星6會去買,可否post一 ...

最平既就TLP $3XX , 好少少既就APEX , 不過不失 , $4XX~6XX , 呢2個牌子有隻cheapcheap火牛........貴既就好多選擇 , 不過要買隻12V火牛 , 火牛都幾百架........個人覺得APEX抵用 , TLP就麻麻 , 以我所知TLP有d係差唔倒Nimh電 , 如果買就要問清楚............
SPOONACCORD 發表於 2006-9-20 20:54:44 | 只看該作者
apex好易差死電
herbert1 發表於 2006-9-20 20:57:46 | 只看該作者
TA05------------$7XX
V16電變--------$300
IB3000電-------$120
APEX叉機------$4XX
MJ控連sever---$3XX
噴油--------------$25

個人認為最抵玩既組合 , 大約2000蚊......夠你玩........
herbert1 發表於 2006-9-20 20:58:42 | 只看該作者
原帖由 SPOONACCORD 於 2006-9-20 20:54 發表
apex好易差死電

一分錢一分貨 , 起碼好過TLP , 抵用..........
herbert1 發表於 2006-9-20 21:00:53 | 只看該作者
原帖由 SPOONACCORD 於 2006-9-20 20:54 發表
apex好易差死電

我用左u+ 接近2年  ,  差過過百次電都冇問題 , 可能就有問題 , 只係差出黎唔夠爆..................