RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5495|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini-Z 新手 問題

GigaRacer 發表於 2011-10-16 14:02:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各c hing,

近排中了少少mini z 毒. 讀左D舊post, still 有以下問題

1. kt18有乜野可 set?
2. 車2wd 應該買mr03?
3. 有乜野一定要改?
4. mr02 重玩唔玩得過?
5. mr02 同 03 有冇共同parts?
6. mr03mm?  wide or narrow?  

我相買兩部同個仔一齊入場玩. 唔知買兩部03 好, 定02 + 03 好.

重有部叫mr03rm?
sometimesicarus 發表於 2011-10-16 14:42:40 | 只看該作者
我都想問下我如果想玩快車
本身又有架MA015
應該買架03定係買02ready set呢?
如果買架03又有咩要改?
niwadaisuke 發表於 2011-10-16 14:46:39 | 只看該作者
我都係新手嘗試答下你,DETAILS由其他師兄補充
1 : 應該得中位同前後俾油既比例可以SET
2 : MR03係最新,照計就買03係好過02既
3 : 前後避震珠差T板啤鈴<--呢D應該係令架車行得順同轉彎唔震先
4 : MR02都OK丫,我前幾個月初初玩既時候都係買左部MR02,其實同03相差前面避震同底板可以加GYRO
5 : 摩打坐同珠差好似係一樣的
6 : MM我出面見到既都好似係WIDE來的

見D師兄講想架車行得順D要買MM
niwadaisuke 發表於 2011-10-16 14:48:09 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2011-10-16 16:57:29 | 只看該作者
要玩快車,基本上任何一個model都可以。如果係新手,我建議先玩後驅,因為比較容易設定。買新車的話,我建議買MR03MM Wide.
d.s 發表於 2011-10-16 19:09:32 | 只看該作者

1. kt18有乜野可 set?  
入門控,基本前後左右都可 set,仲有訓練模式(油門50%出力)
2. 車2wd 應該買mr03?
就有新玩新來講係.
3. 有乜野一定要改?
全車啤鈴,四條呔(上車場先配)
4. mr02 重玩唔玩得過?
OK
5. mr02 同 03 有冇共同parts?
尾避震,Motor Mount,差速共用
6. mr03mm?
MM=中置Motor
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=105673
RM=後置Motor
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=106534
HM=高置Motor
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=105672
LM=中置Motor+長陣
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=106686
wide or narrow?  
其實所有MM,RM,HM....Wide or Narrow都限制於車殼,
而比較穩定及好跑就係MM & LM Wide設定
ellis 發表於 2011-10-16 19:48:36 | 只看該作者
GigaRacer 發表於 2011-10-16 14:02
各c hing,

近排中了少少mini z 毒. 讀左D舊post, still 有以下問題

父子同場較技, 真開心~
2架mr-03啦, 因為相比起awd 係易set d既(個人認為), 好似d 師兄咁講, 改全車bearing, t-板, 呔, 彈弓同查查就ok架喇.

控可以既咪買好d 既ko ex-5 ur囉.
ellis 發表於 2011-10-16 19:51:49 | 只看該作者
版主你預幾多$去同個仔一齊玩先?
我估2架車連控最低消費要hk$3000 起~
喇, 仲未計電同叉機, 你本身有無架, 唔係又要計架.
 樓主| GigaRacer 發表於 2011-10-17 03:15:07 | 只看該作者
回復 ellis 的帖子

EX5 是不是有mini z 專用的?  大約幾錢?

樓主| GigaRacer 發表於 2011-10-17 03:16:59 | 只看該作者
回復 d.s 的帖子

咁有乜好跑殼是mr03 mm wide?

赤貧戶 發表於 2011-10-17 08:42:42 | 只看該作者
GigaRacer 發表於 2011-10-16 14:02
各c hing,

我之前o係e度一位c師兄收左部fm 的MINI-Z mr02,諗住用黎玩下,點知玩左兩次就唔得閒玩
車已有啤呤,xspeed motor,炭纖T板, 金屬摩打座換左車呔.連車殼同控 跟埋原裝的小小PART同MOTOR

如果想試下先 4舊讓比你,控都有電,買叉電同叉機就玩得
henry888 發表於 2011-10-17 09:28:52 | 只看該作者
早兩日見到d高手師兄比賽都係玩牛牛殼同fairlady,應該無死錯人
henry888 發表於 2011-10-17 09:56:31 | 只看該作者
ellis 發表於 2011-10-16 19:48
父子同場較技, 真開心~
2架mr-03啦, 因為相比起awd 係易set d既(個人認為), 好似d 師兄咁講, 改全車bear ...

認真講,其實講setting四驅係容易過尾驅,只係四驅因為傳動上多左好多parts,好多新黎玩既朋友都無認真理解過架車既設計(原廠已經砌好哂),一入電就唸住玩得,其實架車仔好多虛位要處理,廠入面負責安裝既女工係唔會理呢d野,所以新手其他更加需要理解下說明書裡面既全車爆炸圖,可以既話就拆散架車試位,睇下要有虛位既地方會唔會有binding, 會唔會太緊,水口處理,有無螺絲收得唔好,長短有無錯....
接下來要檢查車殼,車頭燈位最易同車頭呔磨到,會有怪動作,可以試下用off-set同車高去就番,唔要靚既可以cut走燈杯…
尾驅結構簡單少少,唔做以上既檢查問題都較少,所以新手會有錯覺尾驅易玩d,其實尾驅要求既技術高好多。
大家如果有時間真係唔好一買番黎即刻入電行,要架車好跑,砌車既技術都好重要,而更重要係砌好架車會令你使少好多冤枉錢,樂趣都多d
2slow 發表於 2011-10-17 10:42:46 | 只看該作者
回復 henry888 的帖子

多謝Henry師兄詳盡既解釋, 小弟獲益良多~
Sunday_Driver 發表於 2011-10-17 11:16:03 | 只看該作者
A 組車手比料喎
henry888 發表於 2011-10-17 11:32:39 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2011-10-17 11:16
A 組車手比料喎

無呀,只係俾大家參考下,咪玩野~
2slow 發表於 2011-10-17 11:34:24 | 只看該作者

回復 henry888 的帖子

亨利, 有無星期六既比賽成績睇下啊?
 樓主| GigaRacer 發表於 2011-10-17 11:53:36 | 只看該作者
多謝大家, 我想講多少少. 我不在hk 所以買不到c hing 的車.  這邊的場是跑2WD, 所以我會買2wd.  我同個仔落場跑touring and mini.  由於他成日撞, 所以我想用mini z 來train 佢.  而且雨季快到.  

henry888 發表於 2011-10-17 12:58:41 | 只看該作者
嚴重警告咪再打錯我個名!
Sunday_Driver 發表於 2011-10-17 13:20:36 | 只看該作者
咁你都記得, 好在冇欠你$