RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5379|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買車問題

wang126 發表於 2011-11-16 23:04:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
在28car睇左車,八萬……想一次過俾曬,但我哥話如果想咁,車價會多過八萬?

想問是否事實?同埋係咩原因?
louis3347 發表於 2011-11-16 23:11:42 | 只看該作者
應該車行才會有這樣的情況,因為他們標價是註明(上會價)
私讓應該沒這問題
gimsink 發表於 2011-11-16 23:21:48 | 只看該作者
你同佢講七萬二, 唔賣就算!
timso 發表於 2011-11-17 00:22:57 | 只看該作者
私人放車係唔會的~~ 除非你上會啦~~
 樓主| wang126 發表於 2011-11-17 09:26:04 | 只看該作者
THX,...以下連結就是車行賣既車???(睇佢D相旁邊D車)
這種車如果我一次過俾錢就會加多D??

http://www.28car.com/sell_dsp.php?h_vid=114214923&h_vw=y
timso 發表於 2011-11-19 23:24:42 | 只看該作者
回復 wang126 的帖子

粉嶺名車展喎~~ 我有朋友係裡面做~~
 樓主| wang126 發表於 2011-11-21 09:53:21 | 只看該作者
我哥的朋友買左一台本田 MOBILIO,收左車都係1-2個星期,...
之後叫左個朋友駕車出來睇車,發覺後排坐椅"摺"起之後,可以收在中排的坐位底下,
中排都可以摺起放到最前面!!!我都對此車有興趣,空間都幾大,適合平日送貨用!!

只係覺得用私家車去送貨,..怕有D工廠唔俾我入場!!
AMAT 發表於 2011-11-21 11:15:14 | 只看該作者

冇乜關係,私家車都可以送貨.

如果當係一架七人車,MOBILIO真係唔多夠坐,
但係如果當佢一架空間大O既四人車呢,要嚟送下貨,都唔錯.

不過水貨車始終都係零件問題,HONDA唔同TOYOTA,多好多自家件,要係日本訂.
另外就係波箱啦,HONDA自動波要勤換波箱油.
AMAT 發表於 2011-11-21 11:15:22 | 只看該作者
wang126 發表於 2011-11-21 09:53
我哥的朋友買左一台本田 MOBILIO,收左車都係1-2個星期,...
之後叫左個朋友駕車出來睇車,發覺後排坐椅"摺"起 ...

但係如果當佢一架空間大O既四人車呢,要嚟送下貨,都唔錯.

不過水貨車始終都係零件問題,HONDA唔同TOYOTA,多好多自家件,要係日本訂.
另外就係波箱啦,HONDA自動波要勤換波箱油.
 樓主| wang126 發表於 2011-11-21 23:15:41 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-11-21 11:15

私家車當然可以送貨,...只係有某D工廈,你駕私家車入去車場,係會比駕駛貨車收費貴!!!

果晚睇車時我都有坐入去最後排,我5尺11吋高,平均身型(唔係腰長腳短那些或相反)
我坐直貼背,再把中排向前推一格,坐到冇頂腳!!!
我老婆5呎5坐中排都冇頂腳,...感覺唔錯!!!
老實講,..空間哩樣野又好個人主觀既,....係我高小小,其他老婆阿哥,家姐都係差不多高!!

其他關於車既就真係好多野都唔識,波箱油??是否等於換"計"油??
timso 發表於 2011-11-22 04:18:28 | 只看該作者
wang126 發表於 2011-11-21 23:15
私家車當然可以送貨,...只係有某D工廈,你駕私家車入去車場,係會比駕駛貨車收費貴!!!

果晚睇車時我都有 ...

MOBILIO & SPIKE 係姊妹車,我阿哥同戰友都drive緊,so far 無乜問題,我屋企人本身都係高人,呢隻車fit晒我地高人drive&坐;
ching偈油&波箱油係兩隻油黎架... 偈油一般4000-5000km就要去換架喇,波箱油就一般10000km要換一次;
如果係honda,維修真係唔洗怕,大把地方有零件比你換,go ahead啦 ching!!!
AMAT 發表於 2011-11-22 10:41:44 | 只看該作者
wang126 發表於 2011-11-21 23:15

果晚睇車時我都有 ...

波箱油唔同偈油,一個係自動波個波箱,一個係engine即係副偈。Honda車自動波一定要勤換波箱油,唔係的話掃波箱到時條數就甘
 樓主| wang126 發表於 2011-11-22 11:30:08 | 只看該作者
timso 發表於 2011-11-22 04:18
MOBILIO & SPIKE 係姊妹車,我阿哥同戰友都drive緊,so far 無乜問題,我屋企人本身都係高人,呢隻車fit晒 ...

多謝支持!!!

我新手買車最擔心都係機件問題,如果買,都會俾定個心理準備要執執佢!!
唔係話俾人厄,只係機件正常,但係老化,.....總會發生的!!
AMAT 發表於 2011-11-22 11:50:22 | 只看該作者
HONDA過七八年果O的,都幾多ENGINE分火器或波箱等漏,買時記得小心O的CHECK.
timso 發表於 2011-11-22 12:26:34 | 只看該作者
但係ching真係買呢個ref s475889 裡面個部嗎?
如果呢個網黎計,部車已經賣左好耐都未賣出,小心d
AMAT 發表於 2011-11-22 12:48:10 | 只看該作者
係買記得CHECK清楚,同埋唔好靠自己睇,一定要攞去自己識O既車房到,抬高架車嚟照.

因為果O的BRAKE喉老化,又或者係懸掛,防塵蓋等,就咁睇唔到.
同埋仲有要睇波箱油底會唔會乾淨得太離,因為有機會抹過O的油等你唔知有漏油.

係買唔好慳果小小錢.

唔俾去CHECK唔好買.
 樓主| wang126 發表於 2011-11-22 16:18:20 | 只看該作者
timso 發表於 2011-11-22 12:26
但係ching真係買呢個ref s475889 裡面個部嗎?
如果呢個網黎計,部車已經賣左好耐都未賣出,小心d

一路都睇緊MOBILIO,...不過唔係以上果部!!!

多謝指點!!
 樓主| wang126 發表於 2011-11-22 16:30:23 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-11-22 12:48
係買記得CHECK清楚,同埋唔好靠自己睇,一定要攞去自己識O既車房到,抬高架車嚟照.

因為果O的B ...

睇好多賣家都話可以上架驗,...OR 買家問可唔可以上架驗!!!

問題來了,
1. 大致上係驗乜野??
2. 假設去甲車房上架驗,A,B,C, 3個ITEM,...去到乙車房會唔會驗左D,E,F, 另外3個ITEM???
3. 唔同車房的師父既驗車準則又會有高低嗎?
timso 發表於 2011-11-22 17:02:22 | 只看該作者
回復 wang126 的帖子

一般都係驗龍門架,是否正型;
最好係去自己識得既車房,可以問下你自己有drive車的朋友,如果真係無,可以pm介紹比你;
但要睇下你住邊區架?還有舊車主又住邊區呢?
AMAT 發表於 2011-11-22 17:53:59 | 只看該作者
wang126 發表於 2011-11-22 16:30
睇好多賣家都話可以上架驗,...OR 買家問可唔可以上架驗!!!

問題來了,

冇架,你去到車房同師傅講話諗住買,想叫佢幫你CHECK下,佢知CHECK乜O架喇.

O的日本車或歐洲車有咩問題,佢地整開都會知.

記得搵識得O既朋友果O的,可靠O既就OK.

當然,驗完係要俾錢O既.

驗嚟驗去咪又係果O的.....
睇有冇漏油(波箱呀,分火器呀,偈邊呀)
有冇邊O的膠件老化(BRAKE喉,冷卻喉,萬向防塵蓋)
有冇邊O的打O左柴(發電機之類)
有冇燒偈油味(漏油或引擎有問題)
有冇鬼鼠焊位(係咪大撞過,係咪駁過)
有冇邊O的件變O左形(呔尺呀,懸掛,BRAKE碟)
有冇穿喉(爛尾鼓)

通常都仲會幫你揸出去一兩個圈,睇下行車有冇O野.呢下都好重要.

師傅如果發覺架車買返嚟幾萬銀,要整成萬果O的,通常都叫你唔好買O架喇.