RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9503|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MYTV有GUNDAM AGE睇......

AMAT 發表於 2011-11-21 00:04:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://mytv.tvb.com/animation/mobilesuitgundamage/124673#page-1

講真,呢套劇係兒童向,所以唔好期望咁大.
不過今次TVB又算快,咁快就同日本買到,相差只係一兩個星期時間.
renault 發表於 2011-11-21 00:20:10 | 只看該作者
寧睇gundam UC都唔追睇佢,
Noir.KAZE 發表於 2011-11-21 00:21:10 | 只看該作者
renault 發表於 2011-11-21 01:59:25 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-11-21 00:21
完全唔同level......

2套都係近期出,UC有全統高達戰爭feel,始終AGE 套野幾啱小朋友,不過好過trun A
 樓主| AMAT 發表於 2011-11-23 13:08:06 | 只看該作者
睇晒宜家咁多集AGE.........即係去到第七集咁上下........
唔計果O的主角小童化之後,有小許果O的英雄式機械人片味道,同埋有O的低能O野.......
其實個內容都係幾深同埋係有O野想講,都還可以,唔係我想像中咁低智O既......
不過個機設我就真係唔鍾意喇.
wang126 發表於 2011-11-23 20:49:46 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-11-23 13:08
睇晒宜家咁多集AGE.........即係去到第七集咁上下........
唔計果O的主角小童化之後,有小許果O的英雄式機械 ...

機體都係喜歡z,wing,freedom,00raiser!!!
馬輝 發表於 2011-11-25 09:40:27 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-11-21 00:04
http://mytv.tvb.com/animation/mobilesuitgundamage/124673#page-1

講真,呢套劇係兒童向,所以唔好期望咁 ...

從資料看,AGE明顯地比1993年的V Gundam更兒童向,但高達30多年以來兒童向的非SD高達都冇一套成功...睇完AGE的設定稿後馬輝已經唔開胃,連b級作品都不如

有師兄提起uc,馬輝認為UC的人氣除故事回歸宇宙世紀,吸引到"食初代高達奶水大"的一群高達迷外,福井晴敏寫的storyboard同人設亦功不可沒
renault 發表於 2011-11-26 10:35:27 | 只看該作者
馬輝 發表於 2011-11-25 09:40
從資料看,AGE明顯地比1993年的V Gundam更兒童向,但高達30多年以來兒童向的非SD高達都冇一套成功...睇完AG ...

個人較like gundam係舊世紀eg. 0083,Z gundam zz gundam,....... ,自從由機動武鬪傳及w gundam較佳印像,其餘V gundam,turn A,00 gundam,gundam AGE,睇唔睇冇所謂
kenanakee 發表於 2011-12-6 01:26:45 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

對比於宇宙世紀系列,
gundam age 既故事同內容似乎偏向兒童,
我睇到第三集終於頂唔順,算左
同期推出既unicon 4就吸引得多喇~
 樓主| AMAT 發表於 2011-12-6 01:29:33 | 只看該作者
我已經睇O左第九集.......

佢呢個故事聽聞將會有三個章節,講述佢果個新O既宇宙世紀一百年O既戰爭.......
係小朋友化小小,但部份其實都深深地大人向.
Scania 發表於 2011-12-25 00:03:36 | 只看該作者
我係只有G Gundam同Wing係由頭睇到尾,但Wing已經唔多記得佢講乜……
 樓主| AMAT 發表於 2011-12-25 13:07:51 | 只看該作者
宜家個內容其實已經冇咁小朋友......
多O左好多成年向感覺.....例如兩個朋友原來都係UE人.....想嚟套料.....
好多攻心計......哈!
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-22 17:06:45 | 只看該作者
去到第十四集......劇集其實越嚟越似以前睇O既GUNDAM......
係O的主角比較細......

仲要搞O的類似愛美號事件O既東西.....仲有浮遊圓錐炮.....
不過今次尤琳係為救菲力浦而死,唔係俾菲力浦誤殺......又係一個類似阿寶O既童年陰影.....

DIVA一變型....完全係木馬加阿伽瑪......將大家以前睇過O既高達O野,全部搬晒出嚟.......

小朋友打到咁,其實已經唔多O岩小朋友睇......
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-24 22:58:43 | 只看該作者
http://gundamguy.blogspot.com/20 ... age-3-revealed.html

登錄/註冊後可看大圖

如果真係好似張圖片所述.....就真係好似RX78,Z GUNDAM......跟住就係ZZ GUNDAM.....
我指個外型......

樓主| AMAT 發表於 2012-1-24 23:03:49 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

AGE 3更清楚圖片~

http://gundamguy.blogspot.com/20 ... m-age-2-gundam.html
馬輝 發表於 2012-1-25 05:47:13 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-22 17:06
去到第十四集......劇集其實越嚟越似以前睇O既GUNDAM......
係O的主角比較細......

連橋段都要搬舊橋,證明了寫STORYBOARD的傢伙們功力有限,差到連幫福井晴敏挽鞋都冇資格

仲有AGE又一次將劇本寫到偏離兒童向,足以證明連以前兒童向GUNDAM的失敗之處都照辦煮碗,AGE可以不睇也罷
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-25 11:54:09 | 只看該作者
馬輝 發表於 2012-1-25 05:47
連橋段都要搬舊橋,證明了寫STORYBOARD的傢伙們功力有限,差到連幫福井晴敏挽鞋都冇資格

仲有AGE又一次將 ...

我諗你真係睇過晒先咁講啦......

樓主| AMAT 發表於 2012-3-9 16:25:00 | 只看該作者
宜家已經玩到紅彗星機體,面具,仲要三倍速.......
真係唔話佢唔係抄舊橋都唔得....又話者係等O的小朋友明白點解紅色同三倍速O既意思定.....哈!
 樓主| AMAT 發表於 2012-3-16 16:04:58 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
AGE3又唔同O左款....
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-167733-33-1.html
http://www.gundam.info/topic/6796
doubleman 發表於 2012-3-20 01:06:01 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

唔知謝哈特呢隻野第三代係點既呢