RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 好野
打印 上一主題 下一主題
收起左側

bmw e90改車問題

Scania 發表於 2011-11-25 20:04:44 | 只看該作者

有唔同
唔計M-Sport,原裝都有低、正常、高離地距三種選擇
civicboy 發表於 2011-11-25 20:19:21 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-11-25 18:00
叫得一個chassis code 就係指一個 unique chassis! 如果唔係integra 就咁多年都叫DC2 唔會改DC5啦! 就係因為 ...

又唔好話喎....
ENGINE唔同都應該有D唔同改法架喎...
有時都要講清楚架喎
好似:
EC9 (即係EF Civic) 有 1300 單吸, 大單吸, 1500 孖吸
EG8/EG4 又有 Vti 同 Lsi
EK3 又有 Vti 同 Exi
有尾冇尾...
(車身No. 同 Engine No. D15B 都係無寫明 V 定 L 定 E, 有尾定無尾都無)
講多少少又唔會死姐....

DC2 B18C / DC5 K20A 都有 R 同 冇R 喎
(車身又係無注明 R 唔 R 架喎)

有踢同冇踢都唔同改啦...
冇踢 換 大大(轆) 蕉中尾, 頭1715 尾914
收完車, 要等極都唔起,
1500 踢都仲可以...

所以我估 3500cc 同 1800cc 都應該有D唔同改法架吓
keithlaw 發表於 2011-11-25 20:27:44 | 只看該作者
回復 civicboy 的帖子

你都有你既道理,問題係我一開始已經話改條coilover已經好好多,香港唔洗改engine 啦
civicboy 發表於 2011-11-25 21:10:04 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-11-25 20:27
回復 civicboy 的帖子

你都有你既道理,問題係我一開始已經話改條coilover已經好好多,香港唔洗改engine 啦 ...

我都無話你...

不過好似有師兄提過, 318 同 320 就算把啦...
我對BMW真係唔熟...不過都知歷代 318 同 320 都就真係算吧啦...
我試過當年一架原裝 EG8細踢 手波 (當然有呔呤啦)
在 九龍灣 起步, 追到 吐路港 佢都放我唔開
到 吐露港 未到 大埔 仲可以推推佢
佢仲話改左乜, 改左物 的一架所謂 318i
(唔知佢 E36 定 E46, 當年澳門 BMW 由 DTM轉款果架呢, 溫高雄 定 拜勞 尾5圈爆呔入PIT
出番來追 關紹昌, 由第5追到第二, 揸到兩邊鏡都無晒果款呢)
chowhungjai 發表於 2011-11-25 21:17:09 | 只看該作者
回復 IS520 的帖子

有D人以為容積大細只係影響馬力,吳會影響重心,轉向特性!!!!!
同埋口架車舊口左,改都事倍功半口拉!!
IS520 發表於 2011-11-25 22:22:30 | 只看該作者
奇怪,樓主都未有回應部車既詳細資料,
啲熱心既 就提議換呔,又講track,又話7,我真係唔會亂點24囉。
9唔搭8,真係公道自在人心。
chowhungjai 發表於 2011-11-26 12:18:22 | 只看該作者
回復 keithlaw 的帖子

如果你改車改到連 engine displacement 都吳知幾多,口甘就真係好笑!
M3同318,改法會一樣口馬?
move7648 發表於 2011-11-26 13:13:11 | 只看該作者
樓主搾過部車未? 你對自己部車有邊樣唔滿意呢?
你話要改性能, 咁你係想要pickup? handling? power定點先?
好難答你要點喎
HN577 發表於 2011-11-26 14:42:04 | 只看該作者
講真...好似香港既路咁多車,咁多燈位,就算連E92既M3鬥燈位都未必夠D日本TURBO車黎,始終佢行NA
如果想用黎飛車就揀第二部啦,如果鐘情寶馬就執下個樣算啦
IS520 發表於 2011-11-26 16:11:40 | 只看該作者

回復 move7648 的帖子

樓主咁耐都未有時間回應,可能係仲諗緊要揸邊部
雙門318? 定還是 開蓬M3好呢?
大家俾啲耐性佢,等等佢分享
IS520 發表於 2011-11-26 16:24:13 | 只看該作者
chowhungjai 發表於 2011-11-26 12:18
回復 keithlaw 的帖子

如果你改車改到連 engine displacement 都吳知幾多,口甘就真係好笑!

人哋擁有過 4個歐曰品牌 5款不同型號既好車,
你都唔信人哋?
chowhungjai 發表於 2011-11-26 17:29:54 | 只看該作者
回復 IS520 的帖子

我信,一改就改coilover就知係高手,呢D高手係會日日搞高搞低口架車,層次高好多口架!!!!
IS520 發表於 2011-11-27 01:28:39 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-11-25 20:19
又唔好話喎....
ENGINE唔同都應該有D唔同改法架喎...
有時都要講清楚架喎

高手提到車書理論,我又唔知有無俾車書老點;
即管考吓自己記憶先

E90 係前置引擎,後輪驅動既佈置,
318 係直四氣缸,M3 係直六氣缸,
引擎容積及重量都有分別,唔知道 裝上不同 K數及拉力 既彈弓避震
會唔會比較適合 呢呵?
還是 高手理論,唔理三七廿一,R呔侍後
Scania 發表於 2011-11-27 12:47:05 | 只看該作者
IS520 發表於 2011-11-27 01:28
高手提到車書理論,我又唔知有無俾車書老點;
即管考吓自己記憶先

E90/92/93既M3係行V8
同埋北美,歐洲,北歐同北海道等地係有Xi版既四驅三系
Scania 發表於 2011-11-27 12:55:26 | 只看該作者
樓主:唔使念啦,原廠全套Performance Kit隊晒上去啦,可以配埋Brembo迫力同轉波提示燈軑盤都係十個左右
IS520 發表於 2011-11-27 16:46:12 | 只看該作者
回復 Scania 的帖子

多謝 事驚尼牙 既提醒,近代既M3係行V偈既,又學到野喇
IS520 發表於 2011-11-27 16:54:47 | 只看該作者
Scania 發表於 2011-11-27 12:55
樓主:唔使念啦,原廠全套Performance Kit隊晒上去啦,可以配埋Brembo迫力同轉波提示燈軑盤都係十個左右:lo ...

樓主少啲定力及財力都頭痕,有咁多補品要改,
仲要唔好溜左R呔及coil over喎,
哩次,實係 溫高雄 都話正。
Scania 發表於 2011-11-28 20:52:18 | 只看該作者
IS520 發表於 2011-11-27 16:54
樓主少啲定力及財力都頭痕,有咁多補品要改,
仲要唔好溜左R呔及coil over喎,
哩次,實係 溫高雄 ...

用左Performance避震就唔使用coil over啦!
 樓主| 好野 發表於 2011-11-28 22:49:44 | 只看該作者
其實bmw 都算係好車過灣超定
我諗換隻(0)+ 包魚 都夠玩
tt01E 發表於 2011-11-28 23:40:57 | 只看該作者
What is the difference between coilovers, shocks, and dampers?