RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9055|回復: 67
打印 上一主題 下一主題
收起左側

bmw e90改車問題

好野 發表於 2011-11-25 14:22:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

有冇人知2011年 11月份 B.M.W e90 323i 點改最好
比如性能方面牙
IS520 發表於 2011-11-25 15:03:05 | 只看該作者
你想講 bmw 3系 e90 ?
 樓主| 好野 發表於 2011-11-25 15:35:49 | 只看該作者
係牙係牙~~
keithlaw 發表於 2011-11-25 15:58:20 | 只看該作者
其實加條coilover 落去就OK.
用 M Sport 個條已經好好飛
IS520 發表於 2011-11-25 15:58:57 | 只看該作者
回復 好野 的帖子

你又唔講清楚 部車既年份, 部車既資料 ?
你冀望可以得到 "乜野答案" ?
keithlaw 發表於 2011-11-25 15:59:55 | 只看該作者
其實換埋R胎已經可以好好玩...香港唔洗改咁勁啦, 尤其Euro car. 要型就another story....
keithlaw 發表於 2011-11-25 16:10:35 | 只看該作者
回復 IS520 的帖子

E90 就係E90
EK9 就係EK9
DC5 就係 DC5
咩年份應該分別唔會太大
ravaglia 發表於 2011-11-25 16:43:46 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-11-25 16:59:35 | 只看該作者
回復 ravaglia 的帖子

岩, 不過通常問點改都係指handling. 改Engine 都係買件之後叫師傅 tune.
IS520 發表於 2011-11-25 17:01:05 | 只看該作者
阿媽 就係 阿媽,
阿爸 就係 阿爸,
試吓叫 30歲果個 同 40歲果個跑一轉, 睇睇會有乜野結果 ?

唔好以為知道幾個型號, 就當係 "識" 先好 !
仲有新啲既 EP3, FD2, 舊啲既 EF9, EG6, 你都未打出黎.

年份, 對一部車黎講, "性能上" 絕對會有分別,
況且, BMW E90 亦有不同型號
~ 318, 320, 325, 330, 335...., 我諗樓主都唔會問 E90 M3 卦.
1800cc ~ 3500cc 個 range 咁闊, 唔講清楚係邊一款,
你叫人 "點分享" 呢 ?

係唔係呀, AP1 ?
keithlaw 發表於 2011-11-25 17:55:42 | 只看該作者
你話係咪係lor
318, 320, 325, 330, 335 比你知道個Engine 有幾大又點???  Suspension component 有唔同既?
如果 唔同年份有分別, 咁 99年到 2003 既AP1改法有冇唔同呀?!
7 左就7 左啦~ 唔好拿返ja沙 我又冇串你, 你唔洗咁串wor
keithlaw 發表於 2011-11-25 17:56:59 | 只看該作者
超好笑lor~ 未聽過人問改車要知道個 engine displacement 有幾大先知點改lor
keithlaw 發表於 2011-11-25 18:00:30 | 只看該作者

叫得一個chassis code 就係指一個 unique chassis! 如果唔係integra 就咁多年都叫DC2 唔會改DC5啦! 就係因為佢將每一個chassis 分類所以先會叫一個chassis code!
所以 E90 就係E90 你話分咩 318 320 325 330 都係BS! 因為全部 E90 的 318 320 325 330都係E90
keithlaw 發表於 2011-11-25 18:02:40 | 只看該作者

我RC 可以比你串, 但真車我都玩左10年, 你唔好用你D 車書經理論同我講野! 你track 落過未呀~? 我諗你龍翔track 就玩過
keithlaw 發表於 2011-11-25 18:03:36 | 只看該作者

可能貨櫃唔同玩法啦
william310 發表於 2011-11-25 18:22:58 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-11-25 18:03
可能貨櫃唔同玩法啦

師兄 ! 請問你現在揸緊乜車?
同埋以前揸過乜車及擁有過也車?
keithlaw 發表於 2011-11-25 18:27:55 | 只看該作者
揸過乜車 <--- 好多我都test drive 過
擁有過E46 328i, WRX GDA, Mazda 6, Civic EP3, AP1, 仲有家人既車
E+ plan 緊買車, 因為有小朋友, 都唔知買咩好.... FD2 係我first choice..
william310 發表於 2011-11-25 18:48:16 | 只看該作者
回復 keithlaw 的帖子

FD2 是好車 ! 但也偷車的目標 ! 不過已停產 , 買2手的就要小心買啦 !
我也揸過好多車 , 斯文車就不講啦 ! 好玩D就有 E90 330i , cooper S 棍波 及 DC2R !
而DC2R 是我第2次揸返的 ! 以前有但賣了 , 揸過其他車之後才發覺DC2R是最好玩的 !
所以再買回DC2R , 要記住快唔等於好玩 !
william310 發表於 2011-11-25 19:04:40 | 只看該作者
好野 發表於 2011-11-25 14:22
有冇人知e90點改最好
比如性能方面牙

師兄 ! 你架係318 , 320 , 325 ,330 ,335 or M3 ?
如果係318 and 320 就不用改啦 ! 因為改來都無謂 !
其他型号就先改條喉先啦 ! 再改迫力及避震 ! 但改避震就會沒有舒適性, 及令車架多雜聲出現 !
最後一定要用條靚呔啦 ! 車呔是車的靈魂 !
engine就不用改啦 ! 因為改左就會好大食 ! 而且我覺得HK 的車房改engine就麻麻地 !
M3就不需要改啦 !
keithlaw 發表於 2011-11-25 19:35:43 | 只看該作者
我都知DC2R 係好車,不過已經舊左,我比較想買新少少。
睇你回post 就知你識車,唔似某某9唔搭8