RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7145|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

快相相機運作了......

AMAT 發表於 2011-12-30 11:30:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
數碼快相機全面運作
飆車走唔甩
2011年12月30日 蘋果日報

【本報訊】超速駕駛害己害人,警方專影快相的「數碼偵速攝影機」完成測試前日正式投入使用,與妄顧安全的飆車一族「鬥法」。俗稱「白鴿籠」的影快相機全面數碼化後,將堵塞舊式菲林機的漏洞,包括質素更穩定,即使兩車平排而過,其中一架超速,亦能精確分辨出來,照片容量更是舊機三倍多。記者:黃學潤

公路「影快相」一向是警方打擊超速駕駛的方法之一,隨着科技進步,舊式菲林機慢慢步入歷史。新一代數碼快相機德國製造,每部約值 100萬元,機主屬運輸署,但交給警方安裝及執法。今年 2月起,警方開始在新界南、新界北、九龍東、九龍西及港島總區五大總區交通部試用。據悉測試階段時被影快相的司機不會被檢控,但前日開始全面實施後,拍得的超速司機將被檢控。

可分辨平排兩車車速
據用過該款數碼快相機的警官透露,新機性能較舊機有兩大好處,一是舊式相機為菲林機,每次最多可拍攝 600張相,一旦影完就需警員更換菲林才能再拍,費時失事,其間未能拍攝超速圖片,形同為飆車族大開方便之門;但新一代的數碼快相機可拍攝 2,000張相,容量為舊機三倍多,大幅改善問題。
其次是相機質素相對穩定,影像更清晰,最大突破是有車輛超速,即使與其他車輛平排時,數碼相機亦能分割每架車輛進行測速,令超速車輛無所遁形,彌補舊機無法分辨平排馳過的兩車輛車速的缺點。

反雷達測速儀器無效
消息稱,前日起新式「白鴿籠」正式開始運作,包括在將軍澳環保大道及東區走廊等,兩代「白鴿籠」有逾百個,新一代新數碼相機只裝有 20多部,稍後推廣開去;至於舊機稍後將回收升級為新一代快相機。
新一代的數碼相機更是蠱惑司機剋星,新機發出的電波波頻有別於舊相機,司機縱使安裝反雷達測速儀器,也毫無作用。此外,數碼相機攝下的超速車輛,一律放在經過加密的光碟內,資料不會被人干擾。另交通部的手提三腳架快相機,亦己數碼化,稍後連手握的雷射槍,也可能逐步數碼化。

原來係前日先正式運作........大家小心O的啦.......唔好揸快車.......
阿祈 發表於 2011-12-30 11:57:11 | 只看該作者
用V1個隻會識響,
新舊相機都無問題
BUZZ777 發表於 2011-12-30 12:38:36 | 只看該作者
反雷達測速儀器無效.......
遲D咪出新機囉
iggihk 發表於 2011-12-30 13:07:47 | 只看該作者
V1 will only siren when it gets really close.

Perhaps you know a new setting?
Manhin80 發表於 2011-12-31 13:15:18 | 只看該作者
咁明顯擺係度嘅鳥籠都中得...買咩機都無用啦, 都唔用眼睇路....
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-1 01:24:19 | 只看該作者
以前O的人估佢唔開,所以開到八九十......
今日坐車返屋企,東廊太古城果段,個個收晒油排隊行......哈!
大家都驚晒~

過完果段,個個扒頭一支箭標O左去~
du0449 發表於 2012-1-1 11:24:06 | 只看該作者
leonlai 發表於 2012-1-2 00:30:35 | 只看該作者

相機數碼化.反雷達測速儀器咪一樣遲0下改數碼化.一樣測到
就等如:你改玩數碼化快相.我又改行數碼化反雷達測速.大家一齊玩野;P
fyin 發表於 2012-1-3 14:29:37 | 只看該作者
沙田出獅子山隧道窩打老道落橋位個個星期日都有警察路障捉快車.
kennethwsl 發表於 2012-1-4 18:21:14 | 只看該作者
The 2 camera near Taikoo not sure is real or not. But so far everyone is driving at legal limit when passing through that road.
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-4 21:06:24 | 只看該作者
kennethwsl 發表於 2012-1-4 18:21
The 2 camera near Taikoo not sure is real or not. But so far everyone is driving at legal limit when ...

成條東廊O的相機都裝好晒.
1016pan 發表於 2012-1-4 22:16:34 | 只看該作者
而家用機仔唔係 detect 唔到, 不過佢 D 訊號要好近先收到, 唔同以前老遠就識響, V-1. RX65 都仲幾好
tb03 發表於 2012-1-4 23:08:23 | 只看該作者
回復 阿祈 的帖子

其實警方講明所有偵測超速及衝燈會全面數碼及唔再裝假狗,不如唔好超速同衝燈好過啦
裝個啲咩反偵測又裝咩黑盒有時我覺得都幾影响駕駛1
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-4 23:19:27 | 只看該作者
tb03 發表於 2012-1-4 23:08
回復 阿祈 的帖子

其實警方講明所有偵測超速及衝燈會全面數碼及唔再裝假狗,不如唔好超速同衝燈好過啦

我個朋友就係諗住有果舊,成日揸快車,結果俾隱型戰車捉到.
tb03 發表於 2012-1-4 23:30:37 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

無錯隱形戰車交通警殺手簡而鐵馬就會係忍憋地方睇吓邊個違反交通例就會係你後面出現
小弟係公路上見唔少
eight 發表於 2012-1-4 23:52:39 | 只看該作者

捉到係應該格,d人有冇檢討下點解要犯例呢??
timso 發表於 2012-1-5 16:07:27 | 只看該作者
花園道落大斜路部機尋晚都閃左!
tb03 發表於 2012-1-5 16:54:19 | 只看該作者
回復 timso 的帖子

師兄,你見有車中招還是你中招
timso 發表於 2012-1-5 17:05:22 | 只看該作者
回復 tb03 的帖子

我坐緊朋友車,但掛住傾計無留意有相機... around 65-70 over 50
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-6 11:55:49 | 只看該作者
擒日係龍翔道掛住同朋友吹水......揸快O左,突然見到對面線閃一閃......心知不妙......
希望係對面對機影對面線,唔關我事啦.

龍翔道果O的應該開晒.

另外今朝上將軍澳隧道,藍田果段,見到將軍澳出嚟果邊部相機有紅燈仔著住,應該都已經係完全運作......