RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11486|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟想知多D同車有關的東西,今次係死氣喉

BUZZ777 發表於 2011-12-30 16:55:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
眼見街上面D車,有D喉個口細過5蚊,有D喉個口大過隻橙,其實有咩分別呢?
喉唔同,聲係咪唔一樣?
自動波嘅車響喉同棍波車響喉係咪好大分別?
小弟鍾意車響喉,希望師兄解答到。
另外有無D咩書係講汽車嫁?好想了解多D呀,除左汽車雜誌外。
Thank you
lingchun 發表於 2011-12-30 18:24:29 | 只看該作者
回復 BUZZ777 的帖子

1排氣管改粗不能增加功率,只能增加噪音。
2,也不會增加油耗。

排氣管上裝有排放氣體淨化裝置和消音裝置,
這些對發動機的油耗沒有影響,
有的改裝把發動機上的芭蕉頭改大是為了使高轉速下的排氣更加順暢,
與油耗沒有關係,
發動機是根據探測排氣的成份調整噴油量的,
增大排氣管不會對排氣的成份產生影響,
故排氣管改粗不能增加功率,
也不會增加油耗。
換左響喉,又噪、又大食、又無力,為乜?
beebone 發表於 2011-12-30 18:27:09 | 只看該作者
喉咀大少同性能無關, 關鍵係整套死氣喉由頭至尾既組合.
口徑愈大, 死氣壓力細, 底轉起圍弱, 但高轉夠出. 口徑細就相反.
要嘈同口徑大少又無關, 事乎你用既死氣古, 直出或用既死氣棉質地.
汽車雜誌唔會解釋咁多你知, 要蒲多D車房
 樓主| BUZZ777 發表於 2011-12-30 18:28:56 | 只看該作者
beebone 發表於 2011-12-30 18:37:24 | 只看該作者
lingchun 發表於 2011-12-30 18:24

排氣管上裝有排放氣體淨化裝置和消音裝置,(Cat 同Muffler順唔順對油耗有影響ga)
這些對發動機的油耗沒有影響,
有的改裝把發動機上的芭蕉頭改大是為了使高轉速下的排氣更加順暢,(exhaust manifold無人改粗, 只有換等長或更順滑既死氣蕉增加抰扭力)
與油耗沒有關係,
發動機是根據探測排氣的成份調整噴油量的,(O2 探測排氣只係底轉時起作用, 高轉時O2唔會有作用, ECU只會睇高轉既fuel map做O野)
增大排氣管不會對排氣的成份產生影響,
故排氣管改粗不能增加功率,
也不會增加油耗。
換左響喉,又噪、又大食、又無力,為乜?
lingchun 發表於 2011-12-30 18:37:27 | 只看該作者

ya

beebone 發表於 2011-12-30 18:38:17 | 只看該作者
BUZZ777 發表於 2011-12-30 18:28
即是只要在原裝喉拿走消音器,就可以有響喉的效果?

唔用死氣古得, 等收告票囉, 中硬.
 樓主| BUZZ777 發表於 2011-12-30 18:51:27 | 只看該作者
beebone 發表於 2011-12-30 18:38
唔用死氣古得, 等收告票囉, 中硬.

哦...姐係一係唔好搞,一搞就搞大佢
beebone 發表於 2011-12-30 18:55:23 | 只看該作者
BUZZ777 發表於 2011-12-30 18:51
哦...姐係一係唔好搞,一搞就搞大佢

你改揸飛機咪嘈囉
 樓主| BUZZ777 發表於 2011-12-30 18:58:25 | 只看該作者
beebone 發表於 2011-12-30 18:55
你改揸飛機咪嘈囉

小弟只不過追求D好聽響喉聲,而唔係大大聲又擾民的響喉聲
 樓主| BUZZ777 發表於 2011-12-30 19:13:46 | 只看該作者
beebone 發表於 2011-12-30 18:55
你改揸飛機咪嘈囉

轉波果時”蕉蕉”聲果D又係咩回事?thx
jypepe 發表於 2011-12-30 19:17:41 | 只看該作者
不如改到出到"女優"聲仲好啦
s.y.kwok 發表於 2011-12-30 19:21:44 | 只看該作者
BUZZ777 發表於 2011-12-30 19:13
轉波果時”蕉蕉”聲果D又係咩回事?thx

戈個係放氣嘩佬,唔關死氣喉事

turbo/super charger車至有
lingchun 發表於 2011-12-30 19:24:47 | 只看該作者

放氣嘩佬只限turbo車....because
放氣嘩佬既用途係用係turbo車,turbo係由引擎燃燒完既死氣來推動turbo死氣扇葉,
另一邊相連既入氣扇葉就入空氣增壓到引擎到,當行車時放鬆油門,
死氣仲會從汽缸排出推動死氣扇葉,但係引擎再唔再入空氣,
但turbo仲增壓緊空氣入引擎,果d空氣就會流係支管 or 回谷番入氣扇葉,
Than個turbo or 引擎就會壞.......
咁放氣嘩佬就係令到turbo增壓左既多餘空氣放出,
放氣嘩佬d "蕉蕉" 聲就係咁來

lingchun 發表於 2011-12-30 19:27:18 | 只看該作者

回復 s.y.kwok 的帖子

1.將放氣聲音upload到mp3,再係引擎倉加個喇叭就得,
如果你想像真turbo車的用油門控制,可加多過電子感應索制都得,其實外
國係有得成套料買的,叫turbo simulator

http://www.youtube.com/watch?v=KlCfX-HrPzU

s.y.kwok 發表於 2011-12-30 19:56:46 | 只看該作者
lingchun 發表於 2011-12-30 19:27
回復 s.y.kwok 的帖子

1.將放氣聲音upload到mp3,再係引擎倉加個喇叭就得,

爲乜呢..........

有聲冇畫(架車唔去)咪仲衰......
iggihk 發表於 2011-12-30 21:03:48 | 只看該作者
lingchun 發表於 2011-12-30 19:24

放氣嘩佬只限turbo車....because

It also applies to Supercharge engine~
beebone 發表於 2011-12-30 21:21:50 | 只看該作者
iggihk 發表於 2011-12-30 21:03
It also applies to Supercharge engine~

Yes, some of the SC car equiped with BOV.