RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

龍翔道俾人撞爆屎忽....

樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 21:17:52 | 只看該作者
聽差人講德福好似有大單野,旅遊車撞到人,好似係睇完CCTV即拉添
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 21:43:46 | 只看該作者

不過呢個唔係一個must
if係好大雨好大雨既日子一定要揸車出去既話
我係會貼近前車少少

我試過有次送貨去機場,果日岩岩落返3號波
荃灣出車果陣有雨,不過唔太大,咁老細叫到又見冇乜野就照出車
點知過左青馬收費亭就大獲啦,前面落雨落到白濛濛乜都睇唔到
開燈又睇唔到地下d線,熄哂都係睇唔到
見前面部的士都收到慢哂(應該係50km/h)
我就跟佢後面慢慢行
最後後面好似拉龍咁用50km/h由收費亭入東涌/機場
之後接近東涌先見得返路面d線
基本上我唔知咁既情況係唔係停埋一邊係最好
不過因為趕到褲甩我先咁樣跟住去機場
同埋係冇可能同部的士有太多距離,因為一遠少少就已經睇唔到佢個尾

呢個係個人經驗,事實上係唔係應該停車等雨細?我真係唔知,都想有師兄話返俾我知
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 22:03:44 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 21:43
不過呢個唔係一個must
if係好大雨好大雨既日子一定要揸車出去既話
我係會貼近前車少少

但如果前面架車大力BRAKE,你都係會撞埋去......
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 22:05:40 | 只看該作者
返屋企了.

最後俾晒資料相片佢地,但未錄到口供住,警察好忙,好多單大O野.

不過差人話拍片上庭係有用!尤其係証明到我架車係停定後佢射埋嚟,果下係非常有用!

同埋事發後照片,影片,記得要俾兩份COPY警方.
CUSCO 發表於 2012-1-13 22:07:49 | 只看該作者
你架車成日刀有事
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:14:45 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-13 22:03
但如果前面架車大力BRAKE,你都係會撞埋去......

咁果次個距離又夠俾我重brake dup到車既......雖然我都知係好危險
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 22:30:02 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:14
咁果次個距離又夠俾我重brake dup到車既......雖然我都知係好危險

我唔知個距離,但警察見到會告你不小心駕駛.......

落大雨呢O的環境我都試過,唯有收慢.

同埋如果射唔穿好大機會係你盞燈已經到期.
同埋多數個個都開晒死火燈嚟行.
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:33:56 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-13 22:30
我唔知個距離,但警察見到會告你不小心駕駛.......

落大雨呢O的環境我都試過,唯有收慢.

一定唔係燈到期,當時部車落左地都唔夠半年......
咁我都收到好慢,話就話50km/h,真係好大雨我都唔會行得快ga啦
前面果個更加唔會啦
咁死火燈就係must黎ga啦,呢d規矩我都識既

如果真係告既話果獲野都幾和味,因為佢地一次過可以開50張單以上......
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 22:36:10 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:33
一定唔係燈到期,當時部車落左地都唔夠半年......
咁我都收到好慢,話就話50km/h,真係好大雨我都唔會行得快 ...

所以我話個距離係幾多.

例如50KM係一個車位距離,咁就冇事,但得返三份一就一定會告.
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:38:13 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-13 22:36
所以我話個距離係幾多.

例如50KM係一個車位距離,咁就冇事,但得返三份一就一定會告.

約一個啦,再遠d我就見到唔到
我自己都怕死,盡可能唔會太貼
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 22:45:49 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:38
約一個啦,再遠d我就見到唔到
我自己都怕死,盡可能唔會太貼

一個冇事~
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:51:08 | 只看該作者

後面既事我就管唔到啦
我做自己做到既事就算

況且真係要炒,我係唔係當中都只係多一部車少一部車既問題
我都冇可能憑一己之力令佢唔炒
nuser 發表於 2012-1-13 23:06:40 | 只看該作者
真係的士錢都有得陪!
我覺得佢如果有保險最多入不小心駕駛抧分同俾墊底!
kyiie168 發表於 2012-1-13 23:20:00 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

返原廠整 $40000 冇得走     出面車房,都要$17000    自己識車房老友,都要#12000
oolong_tea 發表於 2012-1-13 23:28:02 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-13 22:36
所以我話個距離係幾多.

都係嗰句:小心駛得萬年”車”,尤其落雨,今日放工行屯門公路(都幾多車)快線準備落長命鈄時,由於我架車身低,睇唔到太遠,失驚無神前面車突然急break,好在我keep住離前車4-5個車位,如果唔係三文冶!
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 23:44:47 | 只看該作者
nuser 發表於 2012-1-13 23:06
真係的士錢都有得陪!
我覺得佢如果有保險最多入不小心駕駛抧分同俾墊底!

告不小心駕駛,最高要罰五千,點都要罰三千.仲要扣五分,至少都扣三分.
仲會留交通案底,雖然好似唔係好大件事,但係再犯又或者買保險,就會好麻煩.
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 23:46:24 | 只看該作者
kyiie168 發表於 2012-1-13 23:20
回復 AMAT 的帖子

返原廠整 $40000 冇得走     出面車房,都要$17000    自己識車房老友,都要#12000

佢一萬又係CLAIM保險,四萬又係CLAIM保險,咁我梗係叫原廠整.

問題係如果想CLAIM得足,一定要搵公証行,同埋要俾多O的數要佢賠,
唔係保險話扣折舊,我就自然墊得多.

宜家我係會勁坐的士,因為呢O的係可以100% CLAIM足~
仲有車牌爆要佢賠,單車架爆要佢賠.

總之有關都要佢賠.
nuser 發表於 2012-1-14 00:20:07 | 只看該作者
佢間保險肯陪4萬俾你先算!如果真係公司車最多沒折扣!
你真的相信你的律師!
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 00:33:02 | 只看該作者
nuser 發表於 2012-1-14 00:20
佢間保險肯陪4萬俾你先算!如果真係公司車最多沒折扣!
你真的相信你的律師!

就係知佢唔會賠足,所以要搵公証行,搵O左公証行,TOYOTA會再因應嚟再報價.
而佢保險公司亦都冇咁易又呢又路話唔值.通常都係最後報價七至八折咁上下.

因為我朋友係做開交通意外呢O的CLAIM數CASE,所以先叫我咁做,避免保險公司事後打死狗講價.(佢係幫保險公司打人果個.....)
搵公証,保險公司冇得嘈,未整前有相有証據,唔搵,你就慢慢同保險公司玩.
搵公証,八百蚊.

車有折舊先會俾保險公司講到價,租車,坐的士,財物損失果O的係冇得佢話折舊,果O的係可以CLAIM足,
所以佢先叫我有單有証明一定要CLAIM佢,尤其係車費.最好搵O的開到單O既,所以最好坐的士.

仲可以順手幫我朋友賺返O的律師信同追討行為O既費用.

咁在佢嚟講最多冇NCB,公司角度可能係O岩O既,不過我唔會令佢好過,所以先搵律師.
至少一定告得佢個司機入不小心駕駛.
民事仲有好多O野可以玩.....
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 00:48:01 | 只看該作者
唔記得講頭先係差館聽到果單.....

話說O的差人點解咁忙唔得閒同我落口供.....
因為德福果到有架旅遊車,係成堆行人過馬路時都仲衝埋去,O的人避到,但有人捲落車底.
差佬嚟時唔知,一睇完閉路電視,即時拉O左個司機.

真係痴O左線!
個差佬係咁講粗口話果個人真係痴線.

http://news.on.cc/cnt/news/20120113/bkn-20120113211121901-0113_00822_001.html