RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 18068|回復: 132
打印 上一主題 下一主題
收起左側

龍翔道俾人撞爆屎忽....

AMAT 發表於 2012-1-13 00:46:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
晚上俾架大霸撞爆屎忽.

架大霸車頭燈爆晒,水箱爆埋......

個司機落車同我講話佢架車BRAKE唔到.......冇用啦......賠錢啦.

初時表面睇自己架車都冇事,停低後再CHECK.......
車尾箱入晒,個BUMPER好O野,彈返出嚟先至唔多覺.
尾喉應該移O左位,車尾門一開後就閂唔埋.
入面個SARIS都拗埋.

佢今次唔好彩啦,因為我問O左幾間我熟O既車行都冇時間整車,
唯一得閒:返原廠.

所以講O左返原廠整.

相信都要整可能成萬銀.......
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 00:47:50 | 只看該作者
個SARIS都拗埋.......佢都同我食O左唔少力.....
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 00:48:26 | 只看該作者
對方架車.....燈爆晒,水箱爆埋.....
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 00:55:20 | 只看該作者
我同事話,叫我叫對方賠冇車用O既日子費用......可唔可以咁做呢?

個SARIS一定要佢賠啦.
豪仔1906 發表於 2012-1-13 00:55:27 | 只看該作者

you are luckylook my photo
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 00:56:01 | 只看該作者
sam 發表於 2012-1-13 00:58:15 | 只看該作者
返廠!二萬都唔知得唔得呀
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 00:59:13 | 只看該作者
不過果個司機都搞搞地笑,同個警察講話架車BRAKE唔到.....嘩,你咁咪仲大罪.....
個警察問佢話係你BRAKE唔到定係架車呀!?
佢先答係自己BRAKE唔切.......

佢果架大霸應該都TOT得......

我架車拉個尾箱都係好煩氣.....仲有原裝個後波SENSOR....都唔知TOYOTA仲有冇.....
豪仔1906 發表於 2012-1-13 00:59:22 | 只看該作者

我同個fd 昨晚幫個fd拖走  整返晒藥費同埋依排夜晚落雨好多傻佬收唔切車ga
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 00:59:50 | 只看該作者
豪仔1906 發表於 2012-1-13 00:55
you are luckylook my photo

你俾人撞定自己撞先......
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 01:01:08 | 只看該作者
sam 發表於 2012-1-13 00:58
返廠!二萬都唔知得唔得呀

佢都要俾O架.......大佬,係佢撞我嗎.
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 01:03:29 | 只看該作者
豪仔1906 發表於 2012-1-13 00:59
我同個fd 昨晚幫個fd拖走  整返晒藥費同埋依排夜晚落雨好多傻佬收唔切車ga

所以我成日都話條呔好緊要,我都係前車急剎停車,我都停到.
因為知道跟車唔可以太貼.

後面條友明顯跟車太貼,加上條呔有問題啦.
佢直頭話佢啪2波加BRAKE加車都好似N波咁流住去,仲唔係條呔跣住去咩....

當時仲係有小雨添!
豪仔1906 發表於 2012-1-13 01:04:27 | 只看該作者
大埔道 行60 漂埋去! = =
你少少事姐起馬行得走得過到年
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 01:06:40 | 只看該作者
豪仔1906 發表於 2012-1-13 01:04
大埔道 行60 漂埋去! = =
你少少事姐起馬行得走得過到年

我車上面仲有五個壯男,佢地都好好彩冇事.
最尾果排果兩個同事,俾個SARIS救O左佢地,頂住,所以冇成個尾箱摺晒.....

都係果句,條呔好緊要!落雨天就係佢救O左你.

豪仔1906 發表於 2012-1-13 01:06:58 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-13 01:03
所以我成日都話條呔好緊要,我都係前車急剎停車,我都停到.
因為知道跟車唔可以太貼.

香港甘多人多車
有車個D人起馬20%唔醒目十下十下
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 01:09:21 | 只看該作者
豪仔1906 發表於 2012-1-13 01:06
香港甘多人多車
有車個D人起馬20%唔醒目十下十下

佢果架車,P字頭牌,最舊款大霸,條友仲話係公司車,我估佢架車都真係KEEP得好麻麻.....
條呔同O的BRAKE都應該有問題.....加上跟車太貼,先至會搞到咁.

佢車上面仲有成八個人(加埋司機),連警察都問佢做乜咁多......
乜大霸坐八個咩?哈!
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 01:10:31 | 只看該作者
我宜家只係希望架車快O的整好唧.....我要架車過年O架!

架車我上星期先打完三重蠟......諗住靚靚過新年.....點知就搞單咁O既屎忽O野.....
leonlai 發表於 2012-1-13 01:11:02 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

修理費同租車費係可以向對方追究賠償
但一定要警方成功告對方才可以.唔一定要對保險公司賠
最直接小額民事追究賠償.唔洗左搞右搞.但一定快過叫對方保險公司賠
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-13 01:14:23 | 只看該作者
leonlai 發表於 2012-1-13 01:11
回復 AMAT 的帖子

修理費同租車費係可以向對方追究賠償

條友話O左賠,但係我都驚佢聽完唔肯賠.
租車費就未知喇.
報警就一定做O左啦,呢O的O野冇可能唔做.佢亦都向警方承認佢撞我O架喇.
我諗佢唔會蠢到唔賠,搞到自己俾人告不小心駕駛掛......

我本來都想話去返自己相熟車房,點知人地都話好忙,新年前都唔會有時間.
係得TOYOTA話可以搞.

佢本來話叫我去佢相熟車房,我都拒絕O左,因為我架車O的色噴得唔好陰陽色好核突.
同埋萬一有問題好難再追究.

所以左諗右諗,都係返原廠好過.

kennethwsl 發表於 2012-1-13 01:18:35 | 只看該作者
oh... so sad..
Really need to drive carefully in rain.. especially small rain...

Hope your Picnic will recover very soon!!!!!