RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: killer
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Team Power 爆心

樓主| killer 發表於 2012-1-19 15:55:15 | 只看該作者
topgun2009 發表於 2012-1-19 16:57:39 | 只看該作者
killer 發表於 2012-1-19 10:18
10.5t, 新買一試即爆心, 摩打load左上車試一開turbo就爆左.
可以點攪, 有無得換

師兄, 10.5T 如開turbo 空轉時是可以達到10萬轉轉數, 所以不同品牌的馬達爆芯的機會也是有的. 如非必要, 也建議不好在空轉時開turbo. 而且空轉勁, 也不代表放在地上也是一定勁的.
freeboy303 發表於 2012-1-19 17:27:47 | 只看該作者
回復 killer 的帖子

teampower 新版定舊版啊??
orange 發表於 2012-1-19 17:35:55 | 只看該作者
killer 發表於 2012-1-19 11:20
ching邊隻好呀? 唔好太貴, 當買個教訓

killer兄,既然用開infinte又冇事又咁"come"用,用返infinite咪得囉....team powers 似乎唔太適合你。
 樓主| killer 發表於 2012-1-19 17:52:39 | 只看該作者
orange 發表於 2012-1-19 17:35
killer兄,既然用開infinte又冇事又咁"come"用,用返infinite咪得囉....team powers 似乎唔太適合你。

thx advice
只系無諗過team power 咁易ko, 當然無下次
colekoo 發表於 2012-1-19 21:46:52 | 只看該作者
見到大家熱烈討論有關TP摩打易爆問題,真係幾吸引我,因為我全部摩打都係TP,包括4T,10.5T,11.5及17.5都係用佢,好好彩到依家都冇試過爆芯。可能同我一向冇空轉既習慣有關,其實我都想知點解要FULL雞空轉,有何作用呢?有次鬥車有位朋友用個新摩打裝上車即試turbo全開,結果令一眾友人清楚明白爆芯的定義,從此小弟不斷提醒自己不要FULL雞空轉,以保障荷包安全。
 樓主| killer 發表於 2012-1-19 21:59:57 | 只看該作者
岩岩系屋企新買MOTOR, 緊系要試一試WORK唔WORK, "事前一定唔知LOAD左上車都系會爆芯", 依家咁多CHINGs advice, 就當作經驗.....無下次
tt01E 發表於 2012-1-19 22:34:48 | 只看該作者
killer 發表於 2012-1-19 10:18
10.5t, 新買一試即爆心, 摩打load左上車試一開turbo就爆左.
可以點攪, 有無得換

My TP motor rotor explosion post.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=242711
orange 發表於 2012-1-20 00:55:37 | 只看該作者
其實呢度啲師兄都幾奇怪,經常將自己使用不當的問題歸究喺產品質素,仲要講到合情合理。
tt01E 發表於 2012-1-20 01:00:10 | 只看該作者
tt01E 發表於 2012-1-19 22:34
My TP motor rotor explosion post.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=242711

Finally I have changed the motor rotor and used quite a lot of time to clear out all magnet pieces. But it runs very good now.
f-16 發表於 2012-1-20 01:05:26 | 只看該作者
killer 發表於 2012-1-19 15:12
ching有無試過空轉turbo?

我有試過... 用TP 9.5T...

但一到即止... 好彩冇爆芯...
馬達王1983 發表於 2012-1-20 01:10:01 | 只看該作者
新轉子跑了2  3 圈就爆    一定是轉子內部有裂縫

跑了幾分鐘才爆  大多是齒輪比 和電變設定不正確  造成過高轉速甩爆轉子

當轉子爆了之後  我建議整個馬達和電變都換掉

轉子的碎片會打壞馬達內部的部件  

全油門狀態下爆轉子也會搞壞電變

所以最好是一起換
 樓主| killer 發表於 2012-1-20 03:10:57 | 只看該作者
個人感覺唔會再會買佢d野啦,   個盒又無Caution 叫人唔好空轉, 咁好難定義咩為之使用不當, 無講明真系唔爆過都唔知咩會事~~
Noir.KAZE 發表於 2012-1-20 08:43:18 | 只看該作者
killer 發表於 2012-1-20 03:10
個人感覺唔會再會買佢d野啦,   個盒又無Caution 叫人唔好空轉, 咁好難定義咩為之使用不當, 無講明真系唔爆過 ...

基本上呢個已經係一個"常識"
好多MOTOR既包裝都唔會提你唔好空轉
咁你應該好多牌子既motor都唔會買
mcdullmic 發表於 2012-1-20 09:29:41 | 只看該作者
本身自己做家電, 由電機供應商得知, 所有摩打都唔可以無loading 下行高轉, 比100隻你試, 100都會死。
 樓主| killer 發表於 2012-1-20 09:40:10 | 只看該作者
只可以講inifinite 同 dualsky build quality 唔錯, 起碼空轉下未試過爆
有無ching 有其他牌字recommend?
 樓主| killer 發表於 2012-1-20 09:42:45 | 只看該作者
erichome 發表於 2012-1-19 12:35
4.5及7.5都是新摩打. 我一轉就byebye.

ching 你個摩打咩牌子?
erichome 發表於 2012-1-20 09:49:26 | 只看該作者
killer 發表於 2012-1-20 09:42
ching 你個摩打咩牌子?

same as you
 樓主| killer 發表於 2012-1-20 10:20:54 | 只看該作者

Thx CHING
收集多d資料
ives123 發表於 2012-1-20 11:28:15 | 只看該作者
TP 4.0 ,8.5 ,13.5.
無試過開turbo空轉,全部正常
報告完畢