RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2774|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好奇一問, FGX 真的很差嗎?

hohocat 發表於 2012-1-23 02:36:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見大部份人玩F-1都是雙星, 但如玩F104 pro 要再改才可用磚電, 那要多少錢?
比之FGX, 已可用磚電, 如全改, 價錢又如何? 相比下性能又如何? 真的差很遠嗎?
因時常見人推薦雙星, 又見很多人講FGX很多問題, 只是好奇問一下, 不要介意
d.s 發表於 2012-1-23 10:24:17 | 只看該作者
孖星發展F1歷史已有十幾廿年,由101進化至104,由於一路搞比賽又多人玩(全球)當中收集大量數據去將車架改良,option parts亦相當豐富,反之3R FGX乃剛起步之新設計車架,由於肯做白老鼠嘅人唔會太多(HK有太多坐享其成心態嘅人),所以得出數據自然較孖星F1少,只知佢份頭有問題,不過3R都知道弱點而好快去出option parts補鑊,加上售價進取,顯示3R有決心去搞好呢架FGX,若果你係RC老手,我會建議你玩FGX,反之新手就玩孖星啦!大把setting比你照抄!
garywong5368 發表於 2012-1-23 12:11:48 | 只看該作者
唔建議玩fgx 又嘈又多膠件虛位,玩孖星任何一款f1都好過佢
3rock3rock 發表於 2012-1-24 00:12:15 | 只看該作者

Agree with ds Ching, FGX can give you new impressive experience if you are an old hand. The design is special, not as standard as F103, F104.
Personally, I like the sound. Some people may count the sound as noise. It is very subjective.
herbert1 發表於 2012-1-24 00:24:09 | 只看該作者
好多Ching話FGX個尾好定,但圈速會快過F104嗎????
sIUcHuN 發表於 2012-1-24 01:15:44 | 只看該作者
如果同樣玩膠呔的話,FGX會比DIRECT DRIVE更易於操控.
因有尾TEO-IN+4獨位懸掛,當玩愈快MOTOR愈易見分別.
唯一差別是:同MOTOR下,FGX加速力較差,因動力要經一組波箱齒.

PS:骨子裡,FGX係一架尾驅touring.
 樓主| hohocat 發表於 2012-1-24 01:37:50 | 只看該作者
用同一個摩打, 會一樣快嗎?
kevin-ysl 發表於 2012-1-24 01:38:54 | 只看該作者
起動力公平情況下...
FGX好難快過孖星!!
但係佢係一架好有本事做火箭嘅F1~~
ryancmlam 發表於 2012-1-24 13:24:08 | 只看該作者
hohocat師兄你指快係路快定係圈速快?
sIUcHuN師兄咪話孖星加速快,FGX彎好控。
iggihk 發表於 2012-1-24 15:24:11 | 只看該作者
孖星加速快,FGX彎好控!
yuenchitat 發表於 2012-1-24 16:48:51 | 只看該作者
我覺得FGX有D不論不類嘅感覺 改得個尾擔 又唔改埋份頭 古古怪怪,所以行車表現都係古古怪怪.
 樓主| hohocat 發表於 2012-1-24 17:56:50 | 只看該作者
ken6159 發表於 2012-1-24 22:46:36 | 只看該作者
FGX 以現在的設計應快不過 PAN CAR 設計的 F103/F104, 除非佢係以RC F1 的基楚兢賽為設計, 現今12仔都不能全用4輪縣掛避震, 就是一個好例子.
除非改賽例必要4輪觸立避震.....
iggihk 發表於 2012-1-25 01:25:39 | 只看該作者

唔洗Sorry~ 大家健康吹下水~

不過我D答案可能唔中肯, 因為Pan Car我只係有"六個lok"同一架 CRC pro10 (235mm) ,  但係就玩過朋友D F103.

比較上面d車我架未tune 過(但係full option..) gei FGX 就非常之定, 跟本就唔會甩尾 (17.5 turn, no turbo). 不過就好推頭.

FGX 有一個option 一定要買, 就係頭個份鉛, 可以有效防止車頭跳動而推頭~
TheWolf 發表於 2012-1-25 09:39:30 | 只看該作者
I guess FGX is heavier than F104, any information the weight difference?  
ken6159 發表於 2012-1-25 13:19:05 | 只看該作者
FGX(optioned) 同 F103 (full option) 兩部都揸過, FGX 好定、推頭, 但攻灣不能急否則會擺尾.
F103行綿呔, 好揸, 攻灣快, 定而不推頭, 好似揸緊 Mini Z MR03 一樣.
FGX 走像真設計, F103 走RC 競賽路線和間單的pan car 方向. 此兩車是兩種不同車種, 冇得比.
歡喜的話, 最好兩部都買. 但個人喜愛F103/104 多D, 因他們俾到我想要的速度感.
 樓主| hohocat 發表於 2012-1-26 18:28:49 | 只看該作者
FGX 加 full option part 大概幾錢?