RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1843|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F104頭擔可以安係F109嗎?

spawn1126 發表於 2012-2-15 00:09:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有無人知得唔得呀?
Thanks
 樓主| spawn1126 發表於 2012-2-15 00:11:40 | 只看該作者
F109可以用F103頭擔
speedo 發表於 2012-2-15 05:44:49 | 只看該作者
sure no problem. F104頭擔可以安係F109. I am using it.
 樓主| spawn1126 發表於 2012-2-15 09:48:14 | 只看該作者
servo mount 要唔要換F104的?
civicboy 發表於 2012-2-15 10:21:32 | 只看該作者

你可以試吓唔換
睇吓裝唔裝到...

又或者去星星綱 DOWLOAD F104 份說明書...
睇吓 109 同 104 份頭擔有乜呂同未知囉
 樓主| spawn1126 發表於 2012-2-15 11:23:18 | 只看該作者
我見到個様但都唔知個size係唔係一樣嫁,
出開去買parts如果佢係一定要換可以唔洗走多轉一次買曬
而且樓上位師兄用緊, 我問清楚d姐
civicboy 發表於 2012-2-15 13:55:20 | 只看該作者
問題係 F104 擔有兩條臂向後
F109 同 F103 Servo座 都係平身到底
咁你話洗唔洗換...

F103 同 F104 底板頭相同
F103 同 F104 可以互換
F109 又可以換 F103
咁 F109 可唔可以用 F104 呢...
再睇埋 F104 份說明書...
就知道 F104 要用番 F104 servo座

我只係想帶出玩車要"思考"姐
玩緊車, 架車有問題,
當時問都無人幫唔到你架啦...
 樓主| spawn1126 發表於 2012-2-15 18:01:17 | 只看該作者
我都認同玩車要"思考"
我見到個SERVO MOUNT唔係到底,呢個我可以CUT左佢。
你話F103 同 F104 底板頭相同,呢個我聽你講我先知。
但F109可用103頭擔,但佢地個底板頭係咪相同呢點我唔知。
 樓主| spawn1126 發表於 2012-2-15 18:11:33 | 只看該作者

109同103係兩間廠出,可能佢頭擔同SERVER MOUNT個距離有唔同,SERVO MOUNT個長度都可能唔同。我新手唔係咩都知,而本MANUAL又無呢D 資料先開POST請教吓各位。
請各位多多包涵
civicboy 發表於 2012-2-16 00:20:42 | 只看該作者
spawn1126 發表於 2012-2-15 18:11
109同103係兩間廠出,可能佢頭擔同SERVER MOUNT個距離有唔同,SERVO MOUNT個長度都可能唔同。我新手唔係咩都 ...

3R 當年係好似 F103 為藍本出 F1-09
當然你可以CUT F1-09果個啦...
不過如果無記錯...F1-09果個好軟
己然都換得F104頭擔, 點解唔買埋份件呢
都係$30 - $40...
佢有兩個SERVO座, 一個 FOR 大SERVO, 一個 FOR 細SERVO,
仲有埋殼柱
日後玩其他F1都用得到 (好似ROXXX都要用)
speedo 發表於 2012-2-16 12:25:49 | 只看該作者
yes as civic boy said, I change to the metal servo 座, instead of cutting the original servo 座. But u need to change the rear screws to long screws since the metal servo 座 have no thread inside the rear post.
vwsl 發表於 2012-2-23 21:18:09 | 只看該作者
FGX 可以嗎?