RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kaka820
收起左側

MMS 換完毯!!

Tat-tat 發表於 2012-3-19 14:21:02 | 顯示全部樓層

我都有幾年, 少則三, 四年, 長則五六年冇玩, 早幾個月先玩翻, 我又唔覺條 Track 既 Traction 有好大變化喎? 早晚就有唔同, 哩個我响 CT 比賽果日都一樣有.

我覺得條 Track 同幾年前唔差好遠, 只係毛多左.

D 胎我都係去 MMS, CT 同慢買, 用落冇乜問題呀
不過我覺得 D 胎好似唔同左, 10 度頭比以前硬左少少, 但哩個應該係正常, 因為咁多年, 物料轉左唔出奇, 批次唔同所影響都唔出奇,以前都係咁.

所以我 Set 好架車後, 好快就習慣到, 而且張地毯都用左八年啦, 乜都老化哂, 所以少少冇咁咬好正常, 但好奇怪, 幾年都唔差好太遠,哈哈

可能你講既 condition 變化其我仲未玩啦.
Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 14:27:16 | 顯示全部樓層
Tat-tat 發表於 2012-3-19 14:21
我都有幾年, 少則三, 四年, 長則五六年冇玩, 早幾個月先玩翻, 我又唔覺條 Track 既 Traction 有好大變化喎 ...

講開, 一果直路頭, 一果尾, 死位用乜胎都係咁
Tat-tat 發表於 2012-3-19 14:40:18 | 顯示全部樓層
Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 14:27
講開, 一果直路頭, 一果尾, 死位用乜胎都係咁

MMS? CT?
MMS 既直路頭, 我覺得係有時 D 車從傍邊走翻出來既時候, 將 D 塵帶左出來, 所以有時怪怪地.
CT 既直路頭, 好似有少少唔平, 唔知係唔係呢? 我見到架車好似跳起左. 直路尾就真係唔知點解, 架車會走埋一邊, 唔知同地毯毛既方向有冇關呢.

不過, 小心跑, 問題不大, 而且每條 Track 都會有佢難既地方,可以話係佢既特性, 真車場都係啦

Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 14:43:38 | 顯示全部樓層
Tat-tat 發表於 2012-3-19 14:40
MMS? CT?
MMS 既直路頭, 我覺得係有時 D 車從傍邊走翻出來既時候, 將 D 塵帶左出來, 所以有時怪怪地.
...

你真係有觀察力ge 車手
Tat-tat 發表於 2012-3-19 14:52:33 | 顯示全部樓層
Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 14:43
你真係有觀察力ge 車手

咁又唔係我自己睇哂出來, 都係同其他師兄研既時候發現的

所以我好樂意大家一齊研究, 吹水, 咁就會搵到好多答案架啦, 而且又大家開心. 幾好呀.
玩車, Set 車, 係會不停咁變, 又個個人唔同, 所以 Share 出來就大家得益, 跟本唔係偉大

開心~~~~
Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 15:28:53 | 顯示全部樓層
3wy2h 發表於 2012-3-19 00:53
其實我個人也不怎麼喜歡海綿胎,因為
1,海綿胎無膠胎咁多選擇來適應唔同ge跑道,唔同ge天氣,同一條跑道唔 ...

C Hings 以上理論是從何來?

你有冇見過跑12仔世界賽係用舊地毯的?
feihung 發表於 2012-3-19 16:48:07 | 顯示全部樓層
bmw740i 發表於 2012-3-19 01:25
有D人係到不斷硬銷自家品牌, 又分身又自吹自擂.....你唔悶我都覺厭啦..
好喇, 見自己某產品有人用ࡨ ...

哦,明白了,敢斷邊個人財路啊?
feihung 發表於 2012-3-19 17:28:38 | 顯示全部樓層
bmw740i 發表於 2012-3-19 01:25
有D人係到不斷硬銷自家品牌, 又分身又自吹自擂.....你唔悶我都覺厭啦..
好喇, 見自己某產品有人用ࡨ ...

還有棉胎又殺咗誰人父母啊,為何商業競爭要影響用家權利?以本人所知,香港mini z 棉胎都有兩隻品牌,到底封殺誰呀?閣下又係誰呀,代那間公司發言吖?棉胎跑得快過膠胎,連A1司兄都同意,又不用弄到成手AA,及耐用,這樣就是優勝之處啦。
3wy2h 發表於 2012-3-19 18:02:27 | 顯示全部樓層
不過膠胎ge選擇確實多過海綿胎,我覺得應該會好玩好多,而且兩種胎唔應該系同時落場,咁樣對是但一方好似都唔系咁公平。最好就一個場禁海綿胎,一個場禁膠胎啦
Tat-tat 發表於 2012-3-19 19:21:17 | 顯示全部樓層
3wy2h 發表於 2012-3-19 18:02
不過膠胎ge選擇確實多過海綿胎,我覺得應該會好玩好多,而且兩種胎唔應該系同時落場,咁樣對是但一方好似都 ...

哈哈哈, 咁又不用的,大家都係玩,又不是比賽。比賽當然唔會兩種胎都同場比賽啦。
ogre 發表於 2012-3-19 21:38:55 | 顯示全部樓層
Tat-tat 發表於 2012-3-19 19:21
哈哈哈, 咁又不用的,大家都係玩,又不是比賽。比賽當然唔會兩種胎都同場比賽啦。

完全同意~~
比賽就話吾公平JE~
玩有咩所謂?!
Tat-tat 發表於 2012-3-19 22:11:23 | 顯示全部樓層
ogre 發表於 2012-3-19 21:38
完全同意~~
比賽就話吾公平JE~
玩有咩所謂?!

我地之前玩, 成班車友,有時會講下排電用咩胎,有時會講埋用咩摩打,大家盡量用差唔多既配置去玩,好開心架。

有時用咩配置,同一齊玩既車友大家夾下就得,仲好好玩添。
feihung 發表於 2012-3-19 22:47:59 | 顯示全部樓層
3wy2h 發表於 2012-3-19 18:02
不過膠胎ge選擇確實多過海綿胎,我覺得應該會好玩好多,而且兩種胎唔應該系同時落場,咁樣對是但一方好似都 ...

咁師兄你又會用幾多度胎呀?全部度數都會用?如果不是,又即係無得選擇,十至十五度頭或六至十度尾,同棉胎兩三種有何分別?如果對條跑道無影響的話,又為什麼要在平時玩的時候禁胎用呢?
HN577 發表於 2012-3-19 22:50:32 | 顯示全部樓層
feihung 發表於 2012-3-19 22:47
咁師兄你又會用幾多度胎呀?全部度數都會用?如果不是,又即係無得選擇,十至十五度頭或六至十度尾,同棉 ...

佢地話左會玩壞張毯啊
GarySin 發表於 2012-3-19 22:52:58 | 顯示全部樓層
feihung 發表於 2012-3-19 22:47
咁師兄你又會用幾多度胎呀?全部度數都會用?如果不是,又即係無得選擇,十至十五度頭或六至十度尾,同 ...

:lol

嘩!!!你條架冷好閃令令呀!!!!;P
feihung 發表於 2012-3-19 22:53:02 | 顯示全部樓層

哦,如果玩膠胎時比棉胎過就吾開心,玩棉胎比膠胎過就更吾開心?
feihung 發表於 2012-3-19 22:54:48 | 顯示全部樓層
GarySin 發表於 2012-3-19 22:52
嘩!!!你條架冷好閃令令呀!!!!

Thanks!

bmw740i 發表於 2012-3-19 23:23:48 | 顯示全部樓層

""為何商業競爭要影響用家權利?""
D人寫得出呢句真係嬴哂!!!  仲邊度有得駁??  

因為已經笑到肚痛...............

feihung 發表於 2012-3-19 23:25:42 | 顯示全部樓層

O,見上文有人張海棉比喻屎勿有牙或釘鞋,咁吾知它們有無用來洗碗刷背呢?
BigBear 發表於 2012-3-20 02:52:11 | 顯示全部樓層
bmw740i 發表於 2012-3-19 23:23
""為何商業競爭要影響用家權利?""
D人寫得出呢句真係嬴哂!!!  仲邊度有得駁??   

場主權利去了那裏????

各人都有各自喜好,挾硬來同强姦有可分別,