RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2424|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Genius CP 差電一拖三問題

LamaV3 發表於 2012-5-17 20:01:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
買左條Genius CP 用一拖三差電線, 插返Genius CP 跟機果D差機, 好似差好耐都未滿咁??
請問咁樣一拖三係咪唔夠力??

登錄/註冊後可看大圖

only 發表於 2012-5-17 20:20:10 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-5-17 20:01
買左條Genius CP 用一拖三差電線, 插返Genius CP 跟機果D差機, 好似差好耐都未滿咁??
請問咁樣一拖三係咪唔 ...

起碼要用 3 倍時間
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-17 20:29:38 | 只看該作者
only 發表於 2012-5-17 20:20
起碼要用 3 倍時間

係咪本來部差機充0.6A, 現在變左每條分支行0.2A呢??
kamboy 發表於 2012-5-17 20:56:48 | 只看該作者
回復 LamaV3 的帖子

ching,
一開三,用原裝火牛等於時間乘三倍呢
only 發表於 2012-5-17 21:20:58 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

師兄你有沒有其他 2-6cell 充電器 ..... 如果有, 可以試下用類似這樣的 3cell 平衡充電線
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-17 21:24:53 | 只看該作者
only 發表於 2012-5-17 21:20
師兄 ..... 你可以試下用類似這樣的 3cell 平衡充電線

依條線都已經買, 所以唔想浪費左佢呢
我有部NA Power可充1-4cells, 可調充電電流由0.2A-2A, 如果我set1.2A差, 係咪即每條分支其實
係差緊0.4A呢??
ccrc 發表於 2012-5-17 23:15:15 | 只看該作者
你可以先試用0.6~0.8A試試!
ccrc 發表於 2012-5-17 23:38:33 | 只看該作者
由於沒有na power 的資料(估算是串列式叉機),以上的電流數據,是比較保守一些,進取些就1.2A吧。
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-18 12:30:28 | 只看該作者
ccrc 發表於 2012-5-17 23:38
由於沒有na power 的資料(估算是串列式叉機),以上的電流數據,是比較保守一些,進取些就1.2A吧。

Sorry, 攪錯左, 應該係DN Power.........
http://www.alibaba.com/product-g ... rolled_LiPo_Li.html

登錄/註冊後可看大圖

ccrc 發表於 2012-5-18 14:19:08 | 只看該作者
那清楚了解,這是平衡式叉電機,充電電流建議不超過0.3A(geunis cp電池容量為200mah) ,原因是平衡式是每1cell獨立充電,因此設定的電流數值等於每cell的充電電流!
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-18 21:36:07 | 只看該作者
ccrc 發表於 2012-5-18 14:19
那清楚了解,這是平衡式叉電機,充電電流建議不超過0.3A(geunis cp電池容量為200mah) ,原因是平衡式是每1 ...

但衰在我條一拖三線接差機個頭唔係3 cells頭...........係1cell頭, 所以都係插落部DN Power既
1cell位, 所以做唔到三條分支獨立平衡充呢, 即係話只係將差機既1cell 4.7V並聯比三個鋰電用呢,
咁樣係咪電流除三份呢?
kamboy 發表於 2012-5-18 22:19:29 | 只看該作者
回復 ccrc 的帖子

Ching,
查實係點計?
3s 900mAh 25C?
kamboy 發表於 2012-5-18 22:20:39 | 只看該作者
回復 ccrc 的帖子

Ching,
查實係點計?
3s 900mAh 25C?
only 發表於 2012-5-18 22:28:30 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-5-18 21:36
但衰在我條一拖三線接差機個頭唔係3 cells頭...........係1cell頭, 所以都係插落部DN Power既
1cell位, ...

買個 3cell 插, 駁返你現有的一分三線
ccrc 發表於 2012-5-18 22:54:01 | 只看該作者

樓上說了,他那條是1cell去3cell線,不是3cell平衡充電線,跟本不適用平衡式充電線路,我老眼昏花睇漏眼,sorry,不建議你這條線用在DN Power,會有危險!
買條3cell平衡充for WK電池都係$22,買點都好過樓主你自制,識整就自制,但若是不明白就千萬小心,LiPo Battery 短路是非常”壯觀”的!
ccrc 發表於 2012-5-18 23:25:44 | 只看該作者
回復 kamboy 的帖子

你想問串充、還是平衡充?
kamboy 發表於 2012-5-18 23:35:51 | 只看該作者
回復 ccrc 的帖子

平衡充
是不是不能將不同的容量一起叉?
3s 900mAh 25c 和3s 900mAh 30c 是否都是用0.45A?
ccrc 發表於 2012-5-19 02:16:25 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-5-18 23:35
回復 ccrc 的帖子

平衡充

電池的標示中xxC只是一個最高放電倍率,和充電並無關係,所以相同容量不同放電倍率電池其充電電流是一樣,若是900mah的電池,以1C充電流應該是0.9A,但若是並聯多組電池組,那麼電池容量物理上來看是倍加的,若以2組3s 900mah 並聯後為例,以1C電流充電,應該是1.8A才正確,但是請注意此例子中是並聯電池組後,而且不應該將不同容量電池並聯來使用包括充或放電!
至於平衡式叉機是否不能不同容量同時/同步叉電(這裡指同時/同步並非並聯),答案是可以的,除非有平衡式叉機可以獨立調整每1cell充電電流,否則應要以最小容量的電池組為計算基礎,
kamboy 發表於 2012-5-19 08:27:01 | 只看該作者
回復 ccrc 的帖子

Ching,
Thx for your help.
xiheiq 發表於 2012-6-19 13:21:17 | 只看該作者
1s吳使平衡沖都得。一般一拖三的充電器充電電流系850ma,而吳系原裝既500ma喔
充到變壓器的指示燈轉綠黃色就OK,此時電池的電壓已經去到4.23v