RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3273|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手機CESSNA182組裝完成

LamaV3 發表於 2012-5-25 22:12:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
玩開電直, 近來想話學玩飛機, 所以買左隻CESSNA182高翼機來學飛

登錄/註冊後可看大圖

依隻野已經包晒無刷摩打電變及servo, 係尾翼要自己落膠水砌, 再接駁D拉杆, 我用自己玩開電直支2801pro+RX2801接收,
攪左一陣初步已經接好晒各CH, 測試過ELEV, AILE, Rudder, 油門全部正常, 但由於未玩過飛機唔知各舵機行程是否足夠或過多,
所以想請各位玩飛機既師兄幫手睇睇D行程是否足夠呢?

http://www.youtube.com/watch?v=c8IKFLzE4aY

Han 發表於 2012-5-25 22:33:39 | 只看該作者
rudder elev 差不多,但aile呢?睇唔到喎!
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-25 22:42:51 | 只看該作者
Han 發表於 2012-5-25 22:33
rudder elev 差不多,但aile呢?睇唔到喎!

唔記得拍AILE添,但幅度同片中ELEV差不多呢!
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-25 22:43:34 | 只看該作者
請問這裡有沒有富山玩飛機既師兄呢?
Han 發表於 2012-5-25 22:49:59 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-5-25 22:42
唔記得拍AILE添,但幅度同片中ELEV差不多呢!

咁應該冇問題喇
自由人 發表於 2012-5-25 23:06:19 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-5-25 22:12
玩開電直, 近來想話學玩飛機, 所以買左隻CESSNA182高翼機來學飛

尾機輪前後好似調轉左...
Han 發表於 2012-5-25 23:09:51 | 只看該作者

係喎....個後wheel cover 方向錯o左!
一匹狼 發表於 2012-5-25 23:21:03 | 只看該作者
呢隻機我都玩過,有幾點我覺得要留意
1.個摩打螺旋槳一炒就會玩完,因為個摩打芯超幼又軟,支槳又無彈性
2.架機AILE好弱,因為個servo通過條軟鐵線去推副翼,當佢3ch機甘渣好d
3.尾機輪殼的確係前後調轉左,但完全無所謂
4.固定主翼的膠絲帽都幾易爛,我爛左好耐都未整好
ricksonchow 發表於 2012-5-26 09:00:57 | 只看該作者
Elevator 我會再比多大概20-30% 行程
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-26 11:59:14 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-5-25 23:06
尾機輪前後好似調轉左...

套kit買返來時已經裝好轆,所以係為意呢,但都無所謂啦,返正只會一係富山放唔會用到轆呢
自由人 發表於 2012-5-26 12:00:55 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-5-26 11:59
套kit買返來時已經裝好轆,所以係為意呢,但都無所謂啦,返正只會一係富山放唔會用到轆呢

師兄  放機拍下片丫...謝謝"
 樓主| LamaV3 發表於 2012-5-26 12:13:16 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2012-5-26 09:00
Elevator 我會再比多大概20-30% 行程

好唔好設定Elev D/R 1係加多30%,起飛時發覺唔夠就拍去D/R1呢?
ricksonchow 發表於 2012-5-26 23:59:27 | 只看該作者
我試新機果陣返而會比多D行程佢, 有咩事都可以救到機.... 試飛完之後如果覺得佢太敏感先減返D行程

所以我會用D/R 30% 去起飛, 太多先拍返去 low rate
 樓主| LamaV3 發表於 2012-6-2 15:36:32 | 只看該作者
今天經富山一位玩飛機的Ching幫我調較一下, 今日終於成功起飛, 飛起上來同係Sim
練習時差唔多, 算易玩, 只係降落時撞爛了螺旋槳, 又剛巧沒有帶後備槳出來, 進行不了第二次飛行, 下次再飛時一定拍片呢
superwater 發表於 2012-6-2 15:41:33 | 只看該作者
有冇飛過..................
 樓主| LamaV3 發表於 2012-6-2 16:05:31 | 只看該作者
superwater 發表於 2012-6-2 15:41
有冇飛過..................

寫到咁你都唔明??
kamboy 發表於 2012-6-2 19:21:11 | 只看該作者
下次記住帶士啤
 樓主| LamaV3 發表於 2012-6-2 20:26:53 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-6-2 19:21
下次記住帶士啤

明天再飛呢
jeffery2048 發表於 2012-6-2 23:54:24 | 只看該作者
 樓主| LamaV3 發表於 2012-6-3 14:40:15 | 只看該作者

今日進行第二次試飛, 初頭要左手揸控右手放機, 好手忙腳亂, 連續兩次都一放就向左灣落地.................好彩即場得好心師兄幫手放出去, 等我可以專注操控, 再加上師兄教路話起飛果陣要比少少Aile向右抵消主槳扭力, 果然順利起飛, 升空後十分好飛, 連續飛了五分鍾
最後又係衰降落, 今次已經好小心貼近草坡低飛, 然後收晒油等佢流埋D草到, 但可能頭個兩次起飛失敗時已經撞到前摩打固定板開始鬆, 所以降落時已經受唔住就整塊摩打固定板與機頭分離了.............又是一排電就收工
但可以連續飛到五分鍾已經好開心, 就好似以前第一次電直翻機成功咁開心呢

我現在用AB混合膠痴返果固定板, 請問其實有無D好用既膠水適合痴實發泡膠及膠板的呢?

登錄/註冊後可看大圖