RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2668|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有人飛到Honey bee....

樂天熊仔 發表於 2012-6-22 11:07:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

http://www.youtube.com/watch?v=l39lcpvG6Gc
有無c兄玩過又飛到?
DWKN 發表於 2012-6-22 14:27:10 | 只看該作者
I think this was released some 20 years ago. Not many people knew about this 1st generation electric heli. I remember I bought this from "Tak Cheong" in Mong Kok. Assembled but cannot fly .......... no gyro, poor battery, poor motor. Finally disassembled. I still keep the manual.
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-6-22 14:42:49 | 只看該作者
single or twin motor version ?
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-6-22 14:46:05 | 只看該作者
I bought this at sham shui po 精x
littlestep 發表於 2012-6-22 15:35:21 | 只看該作者
almost 20years right !! 個時我連咩叫gryo 都未知....
2千幾3千買左架 , 又買 futaba 4合1 遙控接收... 個時fm 好很貴
個老細就係出哂名o既黑店.個時在果欄對面的.
當然, 架野係癈的. 本身強度就不足, 由其是尾傳動.再者當年根本冇輕o既電子gryo , 好似gy401都未出. gy501 好似賣 3千幾....
真係好一架搵笨x o既機
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-6-22 15:43:03 | 只看該作者
回復 littlestep 的帖子

飛唔飛到?
littlestep 發表於 2012-6-25 15:28:18 | 只看該作者
以原裝來計, 睇怕都冇可能飛到, 你要花好多時間去離地一野, 可能得o既.但成份尾都係癈的
齒輪都係癈的, 動力你唔改基本飛唔起, 你改無刷, 真係射比你睇..
咁架野 又改份尾, 再改埋頭, 咁已經唔係honeybee....
算啦, 就當童年回憶, 個時真係 中學生咩都唔識, 仲要打擊好大...

飛..??? 架野 轉過有冇 20次都成問題~~~~
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-6-29 12:41:36 | 只看該作者
回復 littlestep 的帖子

齒輪勁易掃,仲有摩打齒唔知點固定?
littlestep 發表於 2012-6-29 21:51:36 | 只看該作者
單motor 版本, 我記得了..
會展買的, 唔係黑店...但跟住都係比多好多錢黑店賺
chiu 發表於 2012-7-3 16:37:21 | 只看該作者

Actually Honey Bee is a clone model of AiSONIC EH-550made in Japan in 198X. Magazine phoros for ref.

chiu 發表於 2012-7-3 16:42:53 | 只看該作者
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-7-3 18:16:01 | 只看該作者
回復 chiu 的帖子

日版金屬好正,唔知飛唔飛得起
littlestep 發表於 2012-7-3 18:17:56 | 只看該作者
當年的 遙控連recevo mixing 都沒有, 真的不知怎麼飛
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-7-3 18:22:33 | 只看該作者
靠人反射自然反應
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-13 20:35:52 | 只看該作者
日本版的我都玩過,果時應該系玩concept 30嘅時間,架機系好精細,但系係精細過頭,系快捷買,好似成成二仟八佰蚊架,跟住買Futaba 個4 ch 連電変控,好似又成差野,到試飛時,條尾系咁轉,跟本捉吾住條尾,但個海豚殼真系好靚,之后賣左比高登亞黃,佢果時都未有高登舖,都係系遙控天地定遙控模型集誌登廣告,系黃大仙地鐵交收
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-7-15 16:17:11 | 只看該作者
捉唔住條尾係人定係部機設計問題?有用gyro?
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-7-15 16:28:47 | 只看該作者
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2012-7-15 17:18:27 | 只看該作者
如有雙motor版本honey bee機或零件出讓可pm小弟