RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2403|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MC331CR和TEU-302BK

ushiohin 發表於 2012-6-27 15:57:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟剛入門,想玩輕度RALLY,打算買TAMIYA的F-150,SHELL就用TAMIYA的悍馬1025;
關於電變想問一下FUTABA的MC331CR和TAMIYA TEU-302BK 會差很多嗎?
控打算買FUTABA的,很多人也說4PL很好,但剛入門是不是不用買那麼好3PL就夠了呢?因為價錢上差很多..

請指教,謝謝
jypepe 發表於 2012-6-27 16:55:43 | 只看該作者
F150 同 hummer 車架完全一樣?
玩HUMMER 殼玩像真多於速度, 電變唔洗用到MC331
用住星星隻原裝電變先啦, 唔夠先換
如果你將會玩其他車, 鬥下快, 預先買4PL都好
銀兩唔鬆動, 只係會遊下車河, 3PL已夠
 樓主| ushiohin 發表於 2012-6-27 22:32:47 | 只看該作者
回復 jypepe 的帖子

謝謝回覆,jypepe

想再問, 用MC331架車會快d? 吾係關犘打事既咩怏吾怏?

4PL同3PL香港大概賣水位呢?

新手吾識,多野問,吾好意思,
 樓主| ushiohin 發表於 2012-6-27 22:34:00 | 只看該作者
車架有人話我之知係一樣,可以用到,吾係咩?!
jypepe 發表於 2012-6-27 23:02:15 | 只看該作者
回復 ushiohin 的帖子

MC331 可以用到 15T 或以上的摩打
MC231 可以用到 23T 或以上的摩打
T數越細越快
MC331 貴過 MC231 ,
睇下你想要幾快啦, 慢慢上囉, 太快怕控唔掂撞爛O者....

4PL 最後記得大約千四蚊, 3PL 應該唔洗一千...太耐冇睇唔記得了

至於車架, 試下搵下兩份說明書對比下, 試下用GOOGLE搵, 我之前都搵過, 應該搵得到
 樓主| ushiohin 發表於 2012-6-28 01:36:54 | 只看該作者
回復 jypepe 的帖子

感謝CHING! 對我非常有用!!
 樓主| ushiohin 發表於 2012-6-28 01:40:41 | 只看該作者
我諗下諗下再平D買支SANWA MX-V 算
丘比凸 發表於 2012-6-28 01:43:04 | 只看該作者

hummer同F-150都係ta02車架
電變可以照用331,330,231都得
其實白豬好夠玩
jypepe兄講得岩這車不太適合暴力機器
畢竟這車是上世紀的產物[迷之聲:聞說**快將會出復刻,一樣的車架一樣的車殼換上不用付版權的車花]
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=261162&extra=page%3D1
片中3架車都係白豬