RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2625|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

用唔掂救命

gimsink 發表於 2012-7-3 13:04:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
回歸假,旡聊, 裝隻強国 Gyro 落 F109度玩吓, 原来连 channel 3 都要插条黃线先識郁, 真大鄉理, 試玩时发現一比油行直车頭( 即 servoo) 不停左右細郁, 行蛇步, 點解會咁架 ? 点解要插 channal 3 ? 要点 set channel 3 至得員 ? 同應該点set delay/limit 先行得好 ? 請師兄们多多指较....

樓主| gimsink 發表於 2012-7-3 13:12:37 | 只看該作者

RE: Gyro用唔掂, 救命 !

liongoryeah 發表於 2012-7-3 13:13:18 | 只看該作者
應該感度太高,=直昇機亨尾
 樓主| gimsink 發表於 2012-7-3 13:21:01 | 只看該作者
隻 gyro 可以较 delay/limit, 但冇得较 sensitivity, 点办好呢師兄 ??
jj2006 發表於 2012-7-3 13:30:12 | 只看該作者
G字頭個果隻都唔貴啊!
 樓主| gimsink 發表於 2012-7-3 13:46:10 | 只看該作者
依隻係以前買落嘅殘餘物資, 放響度都可能唔止半年, 不用白不用, 原則上不浪費....
tb03 發表於 2012-7-3 13:47:09 | 只看該作者
回復 gimsink 的帖子

gyro不是平放,是打橫垂直放就好似人打則睡覺咁,調較制向外面,我係埸見師兄用呢D   gyro都係咁放,先試試咁放先
liongoryeah 發表於 2012-7-3 17:53:39 | 只看該作者
GYRO SENS 應該係CH3度較,係咪有一條電線既插插左落CH3?如果直昇機黎計,SENS會大約在60-80%不等,師兄可以由80%開始試,一路減到行到直線為止(註:以上係SET直昇機的SET法,如有錯請其他師兄補充/更正)同埋睇落師兄隻野係抄富他巴401的,如是的話,此GYRO係平放的
ralphli 發表於 2012-7-3 19:12:06 | 只看該作者
我用GWS最低位較多小小已OK,將車開控及接收,拿上手右左擺动睇見二頭轆向左時擺右向右時擺左就ok
 樓主| gimsink 發表於 2012-7-3 23:06:46 | 只看該作者
冇錯, 依只係老番 401, 要平放, 如果打棟焋就要上下搖先郁到 servo, 好攬过 !
係有條線落 CH3, 等我試吓 set CH3先, 而家都係拿上手右左擺动頭轆向左時擺右向右時擺左, 不過行直就兩頭岳, 我稱之為老虎狗搖頭勢, 超好笑 !!
alanchow03 發表於 2012-7-4 01:21:43 | 只看該作者
1, Gyro sens 太大會hunt。因為servo唔夠快搵中位。
2,gyro sens 太多,架車會under steering, 你應該將sens 慢慢交細去feel 下架車。
3,用控ch3較gyro sens.
4, 唔好用headlock mode.
5, hv fun
 樓主| gimsink 發表於 2012-7-4 13:51:14 | 只看該作者
衆位師兄们, 多謝指教, 現在有方向去試 gyro, 希望可以調好架车去粗走, alanchow 師兄可唔可以指点下 gyro sens 太大同太多嘅分別 ? 控上有 ch3 的 Expo 可調 sensitivity, 但太大太多是否指其他参數 ? Gyro 上有 Delay 同 Limit, 太大是否要調 Delay ? 太多是否同 Limit 有关 ? 隻強國Gyro 冇掣较 mode 的.....
liongoryeah 發表於 2012-7-4 18:38:56 | 只看該作者
如果控上面CH3 係由-100 至 +100 的話,-數就是冇HEADLOCK,如0 至100的話,50以下就是冇HEADLOCK,LIMIT係較最大轉向,而DELAY 就比較慢的SERVO用的,一般DIGITAL SERVO可以較到0,ANALOG SERVO可以加大DELAY至回中時冇追蹤現象
 樓主| gimsink 發表於 2012-7-5 10:46:11 | 只看該作者
多謝師兄指导.
yuenchitat 發表於 2012-7-5 21:39:52 | 只看該作者
好似D金魚游水咁,係咁扭。
yuenchitat 發表於 2012-7-5 21:44:30 | 只看該作者
想関Head Louk只需把ch3返向就得。