RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6424|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

亞拓 TREX 100X 及 長城 9958 ( 100X維修後感想)

bus338 發表於 2012-8-8 20:51:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

剛接觸電直好短日子,多謝各師兄指導及鼓勵,

現在已經可以控制到細機的基本動作,原來好似學騎單車一樣,

不斷練習中,突然會學會...,

我用長城9958 ( 300元左右 )做練習機,期間斷了主獎四件,尾通一條,

我想都算幸運,掌握控制後,覺得這電直適合新手訓練,屋外微風也可飛行.

另一部買了回來有點吾捨得玩,亞拓100X ( 7佰幾元 ),室內飛行都算穩定,

但室外極微風也頂不住,摩打極熱,試過和風對抗的二排電,相信摩打出了問題,

現在買多兩支新電也一樣,頭半分鐘正常,之後就冇力升吾起,我估計主摩打有事,

不過都吾打算再花錢整佢,當擺設算.   

rudy6183 發表於 2012-8-8 21:18:40 | 只看該作者
玩完部100X, 就升級玩Walkera Mini CP喇, 2種唔同嘅景界.
kamboy 發表於 2012-8-8 21:27:43 | 只看該作者
Good choice
 樓主| bus338 發表於 2012-8-8 21:52:31 | 只看該作者
我想練熟D,再升級玩 450機,不過吾知敢吾敢再買亞拓..
16vale 發表於 2012-8-8 22:20:21 | 只看該作者
100就麻麻,450機亞拓首選,平,……正。
 樓主| bus338 發表於 2012-8-8 22:48:17 | 只看該作者
在現X我見過亞拓450有幾種型號,2300~2900,(淨機未砌)

另外有一合3000元左右的完成機連搖控.(聽講是全膠料)

我都有心理准備,可能會好快就  土 土 耐 S .... ,所以吾知選邊架好,,,,,,,,,
diablo 發表於 2012-8-9 09:35:33 | 只看該作者
100x主摩只要$6x不換有點浪費了它
 樓主| bus338 發表於 2012-8-9 10:07:22 來自手機 | 只看該作者
diablo 發表於 2012-8-9 09:35
100x主摩只要$6x不換有點浪費了它

因為吾请楚是不是主摩打壞了,
我一般是玩到差吾不冇力,约四分鐘左右,
取出電池,冷卻後再差滿,放回機上推油門,
放掉一些電才收藏,吾知甘做是不是正確做法,
現在情况是我再買兩粒新電,差滿後,只能
升起半分鐘,跟住就不能再爬升,冇力,吾敢
再玩,驚再把電池弄壞,各位師兄,以你們的
經驗,我多數是不是主摩打壞掉,唔該哂。

diablo 發表於 2012-8-9 14:11:31 | 只看該作者
以我的經驗,多數是主摩打壞掉,電我會保持在3.85v才收藏
 樓主| bus338 發表於 2012-8-9 16:04:12 | 只看該作者
only 發表於 2012-8-9 21:28:48 | 只看該作者
100x D 馬達好差, 平均玩幾十趟就衰竭
 樓主| bus338 發表於 2012-8-9 21:48:48 | 只看該作者
only 發表於 2012-8-9 21:28
100x D 馬達好差, 平均玩幾十趟就衰竭

部100X玩左拾支電都冇,不過出事前試過在户外,

和微風對抗了兩支電,吾知是不是就甘衰竭左....
16vale 發表於 2012-8-9 21:58:13 | 只看該作者
450align新手買sport版……行皮帶,經濟,抵玩,唔好買套裝機呀!
 樓主| bus338 發表於 2012-8-9 22:27:59 | 只看該作者
16vale 發表於 2012-8-9 21:58
450align新手買sport版……行皮帶,經濟,抵玩,唔好買套裝機呀!

明白...

周身引,又想買電直,又想買電車........

16vale 發表於 2012-8-9 23:00:57 | 只看該作者
魚與熊掌……兩者難決擇,如果有經驗,電直買二手低玩,電池唔好買二手,除非你好了解。
 樓主| bus338 發表於 2012-8-10 07:53:47 | 只看該作者
16vale 發表於 2012-8-9 23:00
魚與熊掌……兩者難決擇,如果有經驗,電直買二手低玩,電池唔好買二手,除非你好了解。
...

香港寸金尺土,最困難是揾位擺,........
diablo 發表於 2012-8-10 10:45:19 | 只看該作者
100x D 馬達好差我都同意我的mini cp在外面玩了幾十排電都沒有問題但我覺得ladybird的摩打更差跌幾次就爛真是換摩打換到手軟
 樓主| bus338 發表於 2012-8-13 18:37:19 | 只看該作者
怎樣也好,去買個摩打回來試試,亞拓的制作確實比祖國產品來得認真,

更換也很容易,摩打連電源插也替你焊好,這方面要讚–讚亞拓的產品.

試飛後,果然是摩打問題,現在可正常飛幾分鐘,但我發覺這機有一個問題,

作為新手我只可以講,估計它主機動力是有問題,我測試時,不上機売裸飛了

一排電,十分靈活,時間也飛到五分鐘,但裝上壳時,感覺爬升力不足,像動力不足,

兩三分鐘就冇力,奇怪....,裝了売應該是減低風阻..? 這也可能解釋到點解這機

所配的機殼會薄過張紙...!我爛左兩個.都系將它放在柜上做展覽品算...

diablo 發表於 2012-8-13 19:29:43 | 只看該作者
我建議您不要把電放得太盡對摩打或電池也不太好
 樓主| bus338 發表於 2012-8-13 19:35:51 | 只看該作者
diablo 發表於 2012-8-13 19:29
我建議您不要把電放得太盡對摩打或電池也不太好

明白.