RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5709|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

trex 100, cb100, v120d02s vs

bkingsanc 發表於 2012-9-1 11:23:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問呢3隻機邊隻較容易上手呢?
零件及維修那一種會較容易?
主要都係室內玩的,但如果室外都玩是否V120較好?
THX
kamboy 發表於 2012-9-1 12:26:23 | 只看該作者
it's can't  compare directly, CB100 and trex100 are FP. V120d20S is CP.
bus338 發表於 2012-9-1 16:49:36 | 只看該作者
你冇講室內有幾大,如果只有幾拾尺空間,

相信安全計只可選擇 100級的機,但我親身經驗,

勿買 亞拓100X,一肚氣,自己搜尋下資料,

推介你 買 911 或 9958 來練習下先,3百元左右,配件多.

有錢的買部 mcpx 可玩3d ,約 1700多元 .
kamboy 發表於 2012-9-1 18:49:37 | 只看該作者
agreed with bus338 ching,
V911 is your best choice, but mcpx I think not suitable for new hand....
am I right?
 樓主| bkingsanc 發表於 2012-9-3 12:07:22 | 只看該作者

最尾都係買左trex100x
暫時玩落幾滿意
飛航度都無嘜問題
請問下呢隻機仔如果飛到航道,打八字,4面hov等等
可否唔玩sim直上其他機種?

登錄/註冊後可看大圖

仲有想問下walkera 4f200lm
請問3漿會唔會好難控/set機?
thx
bus338 發表於 2012-9-3 17:57:08 | 只看該作者
bkingsanc 發表於 2012-9-3 12:07
暫時玩落幾滿意
飛航度都無嘜問題

最緊要自已喜歡,其實買野好講眼緣.......
LamaV3 發表於 2012-9-3 18:34:42 | 只看該作者
bkingsanc 發表於 2012-9-3 12:07
暫時玩落幾滿意
飛航度都無嘜問題

這架4F200LM同100仔好唔同, 除左係CP與FP機既分別, 重有前者馬力大好多, 新手初玩要小心D, 打親唔小野呢!
但只要小心D, 4F200LM係一架好定好定既機呢

PS:如果真係買4F, 一定唔好買配2601控的套裝
kamboy 發表於 2012-9-3 20:32:11 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-9-3 17:57
最緊要自已喜歡,其實買野好講眼緣.......

一見鐘情呀!老友
kamboy 發表於 2012-9-3 20:34:11 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-9-3 18:34
這架4F200LM同100仔好唔同, 除左係CP與FP機既分別, 重有前者馬力大好多, 新手初玩要小心D, 打親唔小野呢!
...

4F200LM配新款控,唔好兜圈
 樓主| bkingsanc 發表於 2012-9-4 10:59:11 | 只看該作者
多謝師兄意見
我都係比4F200LM個樣吸引到

但下一架目標係MCPX,好似好好玩咁
kamboy 發表於 2012-9-4 13:10:42 | 只看該作者
bkingsanc 發表於 2012-9-4 10:59
多謝師兄意見

好機,不過我要買D支控,所以放棄
 樓主| bkingsanc 發表於 2012-9-4 15:23:37 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-9-4 13:10

暫時諗住玩熟D就買部MCPX玩...應該會平平地買支DX6I用住先...

再玩熟先買4F200LM
bus338 發表於 2012-9-4 16:48:37 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-9-4 13:10

師兄,見mcpx有淨機同套裝,其實我唔清楚,

好果買淨機,可以同什麽牌子的控配對到,例如 JR , Fuxxxx  ....等名牌.?

不過我都係打算直上450,比較在經濟效益.....
kamboy 發表於 2012-9-4 17:39:58 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-9-4 16:48

好果買淨機,可以同什麽牌子的控配對到,例如 JR , Fuxxxx  ....等 ...

specktum
kamboy 發表於 2012-9-4 17:53:32 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-9-4 16:48

好果買淨機,可以同什麽牌子的控配對到,例如 JR , Fuxxxx  ....等 ...

you can find out on this website, A list of recommeded transmitter for you

http://www.bladehelis.com/Products/RelatedParts.aspx?ProdID=BLH3580&Category=Completion%20Guides&SubCategory=Recommended Transmitters
LamaV3 發表於 2012-9-4 19:16:09 | 只看該作者
bkingsanc 發表於 2012-9-4 10:59
多謝師兄意見

其實如果真係諗住會入手4F200LM, 可考慮唔玩mcpx改玩Mini CP, 因為mcpx同mini cp性能都幾接近, 但後者可以同4F200LM可用同一支控, 唔使出街玩帶兩支控呢
bus338 發表於 2012-9-4 19:19:43 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-9-4 17:53
you can find out on this website, A list of recommeded transmitter for you

http://www.bladehe ...

老人家邊識睇雞腸.........

其實佢列出的幾支控,係唔係佢自己牌子,?

甘..單買支控玩mcpx....,支後再買佢支援的接收便可裝第二部機來玩,

這樣想法對不對,.......甘.....套裝支控應該好喳.........
kamboy 發表於 2012-9-5 06:09:02 | 只看該作者

絕對可以,只買接收就可
套裝支控唔係喳...只不過係將來不夠用
 樓主| bkingsanc 發表於 2012-9-5 09:40:43 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-9-4 19:16
其實如果真係諗住會入手4F200LM, 可考慮唔玩mcpx改玩Mini CP, 因為mcpx同mini cp性能都幾接近, 但後者可 ...

師兄....咁請問MINI CP同MCPX邊隻好飛D呢??

THX
kamboy 發表於 2012-9-5 10:50:54 | 只看該作者
bkingsanc 發表於 2012-9-5 09:40
師兄....咁請問MINI CP同MCPX邊隻好飛D呢??

THX

你問啱人
佢兩隻都有玩