RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3395|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F104 Pro

andyccf2004 發表於 2012-10-1 00:16:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟架全原裝 F 104 Pro, 行緊540 白豬,俾細油可以行直線,但係俾大油就偏左,check 過唔關servo 同receiver 事,請問有無機會係torque steer, 有無師兄可以指導吓可以點解決, 謝謝!
tt01E 發表於 2012-10-1 02:35:41 | 只看該作者
一定唔係torque steer,因為F104 Pro無軸心指向車前後的中軸,有機會係波頭鬆,或者大油而影響servo同receiver,空轉未必察覺得到,要落地先會走位,請post埋電子野型號
 樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-1 03:49:52 | 只看該作者

Thanks TT 01e 師兄, 小弟真的不覺得是電子野問題,
Anyway, 我用緊Futaba 4PK, receiver 係R604FS, Servo KO 2173, ESC Futaba MC 800,原裝540白豬,
這個組合有問題嗎?
nel3838 發表於 2012-10-1 08:10:41 | 只看該作者

This is age old problem of 104PRO.  Just to share, hope this helps:-

- Are you using Rubber tyres or Foam?  Rubber more sensitive to straight line stability.
- First thing to try, use a little toe OUT.  Standard 104 seems sensitive to Toe IN for straight line.  It does not like Toe In.
- Second to try, use lighter/softer damper disk spring and oil
- Third, keep differential very free (to just no slip)
- If use Tamiya Servo Saver (plastic or high torque), they tend to have loose play, check this also.  Best to use alternative one, most of us use TOP saver.
- also, use straight (no camber) or use a little camber.

Hope this fixes your problem.
tt01E 發表於 2012-10-1 12:54:24 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2012-10-1 03:49
Thanks TT 01e 師兄, 小弟真的不覺得是電子野問題,
Anyway, 我用緊Futaba 4PK, receiver 係R604FS, Se ...

啊,咁一定唔係電子野嘅問題啦
仲有一個好明顯嘅可能性就係F104 Pro根本左右兩邊重量唔平衡,可以試下用呢個
http://www.rcmart.com/tamiya-54332-f104-rear-shaft-counterweight-p-34349.html?cPath=595_744_1390
平衡番左邊嘅重量
 樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-1 23:36:49 | 只看該作者
nel3838 發表於 2012-10-1 08:10
This is age old problem of 104PRO.  Just to share, hope this helps:-

- Are you using Rubber tyres o ...

Thanks Ching will try try next week.
 樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-1 23:39:15 | 只看該作者
tt01E 發表於 2012-10-1 12:54
啊,咁一定唔係電子野嘅問題啦
仲有一個好明顯嘅可能性就係F104 Pro根本左右兩邊重量唔平衡,可以試下用 ...

我都覺得有呢個問題, 下個星期試咗睇吓係唔係呢個原因先! Thank you!
kevin-ysl 發表於 2012-10-2 23:59:26 | 只看該作者
全原裝砌起落地...雖然都有d唔平衡!!
都唔會走埋一邊!!
再check下setting睇下有冇車頭及中腰回唔到中果個問題!!
DicksonGlacier 發表於 2012-10-3 00:06:42 | 只看該作者
請問師兄係邊玩?
 樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-3 14:50:37 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2012-10-2 23:59
全原裝砌起落地...雖然都有d唔平衡!!
都唔會走埋一邊!!
再check下setting睇下有冇車頭及中腰回唔到中果個問 ...

謝謝師兄,中腰係回得唔好,有什麼方法可以改善嗎?
 樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-3 14:52:17 | 只看該作者
DicksonGlacier 發表於 2012-10-3 00:06
請問師兄係邊玩?

架車未 set 好,set 好之後會去JV!
吃喝玩樂 發表於 2012-10-3 17:16:10 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2012-10-3 14:50

有無換T板?
Simonng 發表於 2012-10-3 18:06:22 | 只看該作者
曾經有位Ching , 係JV 問過類似問題. 最後發現2個問題,
1. 一邊Bearing 死左,
2. 當有少少地面不平時KingPin 有少少括鈴.

你可以Check 左先..
herbert1 發表於 2012-10-3 19:08:46 | 只看該作者

試過要少少toe out先得得直 (膠tire)

大細灣就要放鉛
kevin-ysl 發表於 2012-10-3 23:21:39 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2012-10-3 14:50

會唔會太過鬆??
T板中間粒o-ring有冇未收好!!或者裝錯!!
 樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-4 12:37:33 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2012-10-3 23:21
會唔會太過鬆??
T板中間粒o-ring有冇未收好!!或者裝錯!!

這就是我的原裝T 板
https://jk.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=attachment&aid=NjU5MDA3fGYyNDI3ODdmZjYwMzI3NGE4MTE3MzQ1YWNhZmZiNmQ3fDE3MTQyMjkwMTY%3D&request=yes&_f=.jpg

樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-4 14:13:35 | 只看該作者
啱啱打散架車之後,發現咗幾個問題。

1, T 板同摩打座之間有粒石仔攝住咗,頂住T板右側嘅扭動。
2, T 板左右兩粒鑼絲未較好,左右扭動力度不平均。
3,  diffuser 底板近大減齒那裡崩了, 唔知關唔關事!

星期六再去試吓先!
吃喝玩樂 發表於 2012-10-4 15:39:43 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2012-10-4 14:13
啱啱打散架車之後,發現咗幾個問題。

1, T 板同摩打座之間有粒石仔攝住咗,頂住T板右側嘅扭動。

咁應該係石仔攝住所以影響
 樓主| andyccf2004 發表於 2012-10-4 21:08:42 | 只看該作者
吃喝玩樂 發表於 2012-10-4 15:39
咁應該係石仔攝住所以影響

無錯, 不過左右兩粒鑼絲都有幾大影響喎!
kevin-ysl 發表於 2012-10-4 23:46:46 | 只看該作者
玩F1..(我近幾年都係只玩F1)
有個要訣....
原裝車係最快!!
每加一件OPTION...就要再加另一件OPTION去改善之前OPTION帶出之惡果!!
就好似之前有師兄二話不說叫你買件重野去平衡佢!!
其實你就要為佢帶來之重量起另外一個地方用OPTION件減磅!!
呢件野我只用過一次...起白豬車上什有中計感覺!!
玩F1...花多D心機起調較上...比你落補品有用好多!!