RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 清清
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] Spec R R1 玩家專區

比利羊 發表於 2012-10-9 23:50:51 | 只看該作者
其實官網相片很少, 清清可否上載多些大特寫?

廣告用相片, 何解用條呢條呔???
車架有風扇座, 很貼心, 如果可選前後放置就更好!
比利羊 發表於 2012-10-9 23:53:56 | 只看該作者
有無說明書 download???
 樓主| 清清 發表於 2012-10-9 23:56:11 | 只看該作者

師兄煩請睇返就呢頁你自己講過咩先?唔好自打咀巴,
零晨喇,小弟已訓覺喇,晚安!
oolong_tea 發表於 2012-10-9 23:58:18 | 只看該作者
清清 發表於 2012-10-9 23:56
零晨喇,小弟已訓覺喇,晚安! ...

我講你分享世界冠軍setting, 世界冠軍冇買R1喎,你又買既?
mos-leung 發表於 2012-10-10 00:01:10 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-10-10 00:09:29 | 只看該作者
我還未買這架車, 看圖片覺得個大減齒組合好膠, 似 Sakura S, 玩家們對這大細齒組合設計有何評價 ?
比利羊 發表於 2012-10-10 00:10:12 | 只看該作者
其實 r1 比足哂頂級車設計, (我睇相) 而且為左打入市場, 平價, 加多左風扇左,
有皮帶頂, 電帶, 轉向頂有炭板補强, 防傾桿加上固定碼, 前後臂用上雙螺絲分體碼,
我覺得係有誠意, 部車未砌過, (有無人送部比我) 行就一定無問題, 唔會太差!
oolong_tea 發表於 2012-10-10 00:41:32 | 只看該作者
清清 發表於 2012-10-9 23:56
零晨喇,小弟已訓覺喇,晚安! ...

仲有你因為世界冠軍加介子,所以你又加介子,完全冇提出觀點及理由去做!
比利羊 發表於 2012-10-10 00:46:09 | 只看該作者
由於小弟無砌過部車, 只睇說明書, 希望清清兄代為修正!

首先係大減齒~
好有 SAKURA 影子, 鑊緊! 修螺絲 太鬆 / 太緊 都唔得, 對新手來講好難處理,
本人十分憎用膠水, 有金屬 OPTION 可即換, 唯一可取是皮帶齒輪邊有排氣槽!
比利羊 發表於 2012-10-10 00:59:20 | 只看該作者
頭直與 XRAY 十分相似,
R1 新增了排氣槽, BEARING 座可調校皮帶鬆緊, 但不能升高或降底頭直,
可能這是多餘的功能, 或不能盡抄 XRAY! (我估)
比利羊 發表於 2012-10-10 01:18:17 | 只看該作者

尾牙差~
之前用過 SPEC-R 牙差, 係會溜油, 而溜油的地方係齒邊,
所以新車落地後, 皮帶有油就知溜油啦! 一係小心D從新砌過,
再唔得, 我會用螺絲膠封邊, 如果解決到溜油問題,  SPEC-R 牙差都 O.K.
而終極解決方法, 我換左 XRAY 牙差!
今次 SPEC-R 牙差增加了差速杯 BEARING, 老實講, 唔知有乜用?
等其他有車人回答! 待續...

oolong_tea 發表於 2012-10-10 01:31:51 | 只看該作者
唔駛post啲R1 spec. ,樓主話學世界冠軍,買416X la!
NINEDOWN 發表於 2012-10-10 01:46:26 | 只看該作者
你地三個好煩呀  
比利羊  已經唔埋你地,出泥分享好過 GOOD JOB
asng 發表於 2012-10-10 01:54:24 | 只看該作者
416加介子, 牛角不會壓住個牙差bearing.
oolong_tea 發表於 2012-10-10 02:06:04 | 只看該作者
我相同樓主分享R1,但佢無厘頭同我講世界冠軍416X,佢意思係咪叫大家照抄世界冠軍呢?咁不如改話題叫分享世界冠軍416X la!
oolong_tea 發表於 2012-10-10 02:20:20 來自手機 | 只看該作者

唔好意思,最早火都黎嗰位係我,因為樓主篇post真係冇論點,樓主一咪扮勁要人接受佢既說法,而 R1缺點亦由其他車友提出,樓主好似抗拒人地找出自己冇發現既問題,又仲回答有改進空間等神論,唔知以為佢係SR老細,最後樓主為左講唔出點解R1要加介子而出動某世界冠軍去支持自己既無點論!咁叫分享,小弟今回大開眼界!
天娜 發表於 2012-10-10 09:43:34 | 只看該作者
大佬呀, 一人少句啦, 好地地平心靜氣分享下部車, 又係咁既下場
joeechiu 發表於 2012-10-10 10:17:43 | 只看該作者
比利羊 發表於 2012-10-10 01:18
尾牙差~
之前用過 SPEC-R 牙差, 係會溜油, 而溜油的地方係齒邊,
所以新車落地後, 皮帶有油就知溜油啦! 一係 ...

SPEC-R 牙差,伯溜油可以在胚加60W油在胚擦一擦,之後放在牙差,
Ivan 發表於 2012-10-10 10:32:32 | 只看該作者
joeechiu 發表於 2012-10-10 10:17
SPEC-R 牙差,伯溜油可以在胚加60W油在胚擦一擦,之後放在牙差,

我用"JAM" 口膠, 五金舖賣HKD4X 大大支, 乾左好似玻璃膠咁
Bleed.Kaga 發表於 2012-10-10 10:40:03 | 只看該作者
清清 發表於 2012-10-9 22:44
咁你要問下Jilles Groskamp,我只係睇晒佢d教學黎偷師!

講d唔講d, 遙控車老屎忽一向作風
多謝你回覆