RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5065|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

正式入會了

sfdo 發表於 2012-10-13 21:18:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
架 DT02 直路慢到蟻爬咁,車重轉彎遲鈍....,終於忍唔住入手了。

老討膠車一架,只改星星軟尾胎,試o係滿地灰塵o既走廓跑,油門 EPA 90% 好好控 。(如果裝殼,中午 JV 跑, 100% 應該冇問題)

但殼未噴,睇怕要花相當多時間先至搞掂出得場。

kevin-ysl 發表於 2012-10-14 01:04:16 | 只看該作者
提一提你...用綿呔啦....
重有放胆比油去盡D...
用夠20T摩打齒~~~
你控到佢嘅!!
punchan 發表於 2012-10-14 01:26:41 | 只看該作者
恭喜!又有新玩具!
 樓主| sfdo 發表於 2012-10-14 23:12:57 | 只看該作者

試過 18T摩打齒,覺得架車太過溜有D難控,所以用返原本14齒 (14,63)適應下先。

其實有買綿呔,去到 JV 諗住兩種呔都試下。
kevin-ysl 發表於 2012-10-14 23:52:48 | 只看該作者
sfdo 發表於 2012-10-14 23:12
試過 18T摩打齒,覺得架車太過溜有D難控,所以用返原本14齒 (14,63)適應下先。

其實有買綿呔,去到 JV 諗 ...

唔得...你一定要用20t摩打齒!!
否則你好快又覺得唔好玩...
玩得F1...絕對"唔慢得"!!
另外...一定要轉槍控!!
你支飛機控好難用...油門同轉向都唔太好...(反應太快)
識你都幾耐...唔老點你!!
 樓主| sfdo 發表於 2012-10-15 21:34:50 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2012-10-14 23:52
唔得...你一定要用20t摩打齒!!
否則你好快又覺得唔好玩...
玩得F1...絕對"唔慢得"!!

好啦
手頭上有 18同19齒,就操好 18齒 先

我玩 Mini-z  MR02 都係用棍控 (4GWD) ,慘啦,一時間要轉槍控都要適應。
tiger1 發表於 2012-10-15 23:22:22 | 只看該作者
I like the layout of this car
 樓主| sfdo 發表於 2012-10-17 01:06:13 | 只看該作者
今日 JV 試過。
要放膽俾油,尾綿呔唔換唔得。(就算自己唔會開好快,都會大油大 break 避快車)
尾 SP32度綿呔 頭暫時用原裝胎呔。
綿呔直徑比膠呔細,用稍大摩打齒 18T 感覺良好 。(操多幾排電應該可以用 20T 了)
由於棍控比較難走直線,最後,頭降低 1~1.5mm,要好多 toe out (直路推D) 先至走得好。(需捨棄彎心速度) 如圖,唔知咁搞法係唔係唔正型呢?
pl 發表於 2012-10-17 17:30:52 | 只看該作者
頭尾用103棉呔,換呔尺,同sevro碟,絕對對操控上有幫助.
kevin-ysl 發表於 2012-10-19 01:22:25 | 只看該作者
想法算係正確...
set車最緊要自己喜歡!!
用埋頭棉呔...可以細少少toe out...什至零度!!
最緊要快!!
 樓主| sfdo 發表於 2012-10-19 21:20:06 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2012-10-19 01:22
想法算係正確...
set車最緊要自己喜歡!!
用埋頭棉呔...可以細少少toe out...什至零度!!

今日 天水圍 試,終於練到直路輕易盡油了 (覺得唔夠快)。(下次去 JV 要 20齒)
用 SP綿呔 頭35度 尾32度,尾有落呔水,基本上已 SET 好 (直路定 又夠彎),但路面有幾灘油漬,當駛到油漬加速時就有D擺尾要就住.... 希望 JV 會好D掛。
kevin-ysl 發表於 2012-10-20 00:47:25 | 只看該作者
去jv...我會用到頭尾32度...
買多幾套試!!
 樓主| sfdo 發表於 2012-10-23 20:22:49 | 只看該作者
JV 奇遇:
今日繼續用 SP綿呔 頭35度 尾32度,第一排電 OK,之後尾呔落呔水後反而甩尾,係收油入彎甩,B場慢入彎都甩。(唔知係唔係落呔水手勢唔正確)
點知 B場遇到好心人,送對 zen 25度尾俾我,立即定哂,仲幾推頭O添

結果可能 zen 呔較好。
kevin-ysl 發表於 2012-10-24 01:51:23 | 只看該作者
冇錯zen呔係最好同最貴!!
會唔會係扭腰板太緊...同埋中避震是否大硬??
珠差調較都非常重要...
以上都係引致甩尾原因!!
jv係唔使落呔水嘅~~~
基本上一架未set好嘅F1用呔水...
只會令你永遠set唔好架車!!
呔水係當你架車冇得再快啦~~先至用嘅下三流技術!!
 樓主| sfdo 發表於 2012-10-24 02:12:44 | 只看該作者
避震同珠差應該冇問題 (珠差剛好唔打滑,阻力均勻,車尾可順暢扭腰)

呔水氣味難受當然少落就最好。當時只係好奇落小小試試
joeechiu 發表於 2012-10-24 08:18:08 | 只看該作者
呔水只可以另車快?同用呔水是下三流技術?這個講法是否相反了點意思?
kevin-ysl 發表於 2012-10-24 12:55:49 | 只看該作者
呔水旨在加強咬地性能…
轉彎可以劈盡d…當然會快左!
但當一架未set好嘅車用上佢!
只係將佢未搞掂部分收埋嘅工具!
joeechiu 發表於 2012-10-24 13:32:55 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2012-10-24 12:55
呔水旨在加強咬地性能…
轉彎可以劈盡d…當然會快左!
但當一架未set好嘅車用上佢!

明白了!謝謝
littlebee 發表於 2012-10-24 17:36:05 | 只看該作者
唔知ching有無係JV用過SP頭尾30? 洗唔洗咁咬呢?
kevin-ysl 發表於 2012-10-24 23:24:16 | 只看該作者
littlebee 發表於 2012-10-24 17:36
唔知ching有無係JV用過SP頭尾30? 洗唔洗咁咬呢?

頭尾30度??對我黎講太咬囉喎~~~
玩sp呔要買多幾套試~~~