RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3241|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

真係有D灰心

kim2002 發表於 2012-10-21 03:57:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

真係有D灰心,多年無玩MINI Z終於立定決心正正式式再次玩返,但起初遇到一D錯節行左一D怨枉路,好在去到MMS
得到場主和好多位高手嘅幫忙,再次從正路開始,但而家又去到一個[津]頸位,就係玩極都玩唔返以前玩MR02嘅感覺雖然得到好多位高手相助,特別係嗰位7年前已經幫過我嗰位,佢7年前已經係高手,可想而知佢而家嘅功力.但都係好似無咩起息,我諗問題係出喺我身上,真係有D灰心,喺條跑道上左頭左世,見車過車[比人],真係唔係咁好受,真係唔明以前玩AM都玩到點解而家反而會唔得,不過我係唔會咁易放棄,E架玩唔好咪買過架囉,後駒玩唔好咪玩四駒囉,我一定要玩好佢.以上說話純粹係屈住想舒法一吓,不喜勿小.廢話講完,本來仲有D嘢想公開地講,但諗諗吓都係算啦.仲有想同幫過我嘅師兄講聲多謝.
HERO34 發表於 2012-10-21 04:38:56 | 只看該作者
ー場玩意.不用太認真吧.
瘋語飄移 發表於 2012-10-21 04:39:35 | 只看該作者
HERO34 發表於 2012-10-21 04:53:38 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2012-10-21 04:39
好似你係最認真果個...= =

也哈哈哈哈哈哈哈哈
 樓主| kim2002 發表於 2012-10-21 06:17:17 | 只看該作者
只係呻吓啫,師兄唔好見怪
chrisyuym 發表於 2012-10-21 07:43:32 | 只看該作者
其實我都好明白你嘅感受,因為我在好多年前,都叫做快過嘅車手,但係隨住要工作,人嘅成長,可以放係R/C嘅時間比15-20年前,真係小好多好多,見到一些當年比我慢很多嘅車友,現在成績比我好很多,有時都會不是味兒,但唸深一層,其實咁係好正常,因為自己多年無再認真學習同練習,現在我相信自已只係1個好average嘅車手. 不過有時唸我現在玩車其實係有其他意義,例如同其他車友一齊分享交流,更可以值此認識多些唔同背景嘅朋友,其實很不錯!當然我很同意上面有師兄所講,玩R/C最重要係開心.不過唔好輕易放棄,不景要揾到一樣自己真正喜歡嘅hobby,係唔容易嘅!!
d.s 發表於 2012-10-21 08:58:39 | 只看該作者
chrisyuym 發表於 2012-10-21 07:43
其實我都好明白你嘅感受,因為我在好多年前,都叫做快過嘅車手,但係隨住要工作,人嘅成長,可以放係R/C嘅時間比 ...

非常同意師兄見解~!!
我自己都係跑極唔快,又唔識set車,但礙於有兩件化骨龍,又抽唔到再多時間去練習.....
不過,最重要係玩得開心~
樓主唔好放棄!!努力+oil
 樓主| kim2002 發表於 2012-10-21 10:00:11 | 只看該作者
d.s 發表於 2012-10-21 08:58
非常同意師兄見解~!!
我自己都係跑極唔快,又唔識set車,但礙於有兩件化骨龍,又抽唔到再多時間去練習.....
...

謝謝,我唔會咁易放棄的,所以今晚請假再試過.反正仲有D假未用.
zx300 發表於 2012-10-21 10:21:08 來自手機 | 只看該作者
我的理解是,通过miniz 这个活动,来和小孩沟通,亲子活动,到世界各地去体验车场。做小孩的mechanics。平常在家多练习,作准备。成绩是其次。
d.s 發表於 2012-10-21 13:31:59 來自手機 | 只看該作者
zx300 發表於 2012-10-21 10:21
我的理解是,通过miniz 这个活动,来和小孩沟通,亲子活动,到世界各地去体验车场。做小孩的mechanics。平 ...

理想生活啊!!
若果我有幾十億身家的話絕對會咁做~!
BUZZ777 發表於 2012-10-21 13:33:56 來自手機 | 只看該作者
師兄,唔洗咁灰,因為灰你會後悔。
小弟當日因為資金問題而灰到放左部車,之後就後悔了
mmsrontam 發表於 2012-10-21 19:34:38 | 只看該作者
不要太灰心,每一個車友都會有高底起伏,當你玩車的時侯,不要太心急,要慢慢來,從玩車的過程去學習每一件零件的用途和特牲,我在車場多年,看到一些很特別的事情,很多車友以爲,大量改裝就能改進技術,但這是很錯的.
我個人見解,玩車的關鍵有三點,個人技術,對車輛的了解和錢.要追求搖控車的樂趣,從這三點出發,就能玩得好和有最大的樂趣.不要盲目的追求改裝.
Alotom 發表於 2012-10-21 20:59:40 | 只看該作者
錢呢一點......真係......有d......
zx300 發表於 2012-10-21 21:15:34 | 只看該作者
d.s 發表於 2012-10-21 13:31
理想生活啊!!
若果我有幾十億身家的話絕對會咁做~!

CHING 夸张D,吴使几十亿卦,我都无。。。有一颗心就行了
casper 發表於 2012-10-21 22:29:26 | 只看該作者
欲速則不達呀,師兄,慢慢黎啦,享受過程更重要!
 樓主| kim2002 發表於 2012-10-22 01:23:17 | 只看該作者
多謝咁多位,我會慢慢嚟架喇.
cptkirk9 發表於 2012-10-22 01:43:48 | 只看該作者
我都曾經放抵咗RC成廿年, 到近年先至玩返, 手車同新牌仔差唔多!
不過我又唔會覺得揸得慢而唔開心, 因為我知道自己只係需要藉住玩車而帶俾自己娛樂, 其它嘢都已經唔重要.
其實我地又唔係職業手, 快同慢真係無需要太上心!