RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2190|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手的電子難題..!

hktchim 發表於 2012-11-8 17:41:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟打算改 恒龍3810 的拖船!
我打算係船到2個 捲線器(電"搞"),係1前1後!
之後摩打有水冷,所以有獨立水泵!
所以一共有4個摩打(捲線器*2,水泵*1,動力*1)
但係我唔知點樣裝捲線器,水泵,尼3個摩打..
摩打A,B要雙向
摩打C單向就夠
重有LED燈點裝?要接收攞電?
唔該曬
andrew007 發表於 2012-11-8 19:18:58 | 只看該作者
看似複雜....其實簡單
買定D 150ohm電阻,還久三個servo,最少5個咪高制
控制ABC三個麼打用細servo夠了,
諗好個電路圖話過你知

還有一大堆心機
 樓主| hktchim 發表於 2012-11-8 19:38:02 | 只看該作者
superchucu 發表於 2012-11-8 20:04:07 | 只看該作者
hktchim 發表於 2012-11-8 19:38
好啊,唔該C-HING

捲線器,有得賣,原本FOR 慢爬車用,KWS車中樂有得賣 $180一個,直插接收,遙控控制,有前有後有速度
 樓主| hktchim 發表於 2012-11-8 20:07:38 | 只看該作者
superchucu 發表於 2012-11-8 20:04
捲線器,有得賣,原本FOR 慢爬車用,KWS車中樂有得賣 $180一個,直插接收,遙控控制,有前有後有速度 ...

180甘貴
superchucu 發表於 2012-11-8 20:15:43 | 只看該作者

差唔多啦...咩都唔駛攪 ) 又穩定
flybook 發表於 2012-11-8 20:40:20 | 只看該作者
a , b 如用前後機械變速 或者張server內麼打線改出用兩個素制 , C 如果是轉天線雷達用直接用server內麼打
138168 發表於 2012-11-8 20:55:57 | 只看該作者
如全部电子動作要搖控,你個控得6ch.....可能唔多夠用
 樓主| hktchim 發表於 2012-11-8 21:44:06 | 只看該作者
flybook 發表於 2012-11-8 20:40
a , b 如用前後機械變速 或者張server內麼打線改出用兩個素制 , C 如果是轉天線雷達用直接用server內麼打 ...

用server,甘有冇開關可以雙向?
flybook 發表於 2012-11-8 23:46:01 | 只看該作者
廿年前用過這方式做蚊形船 同 u boat 前後控制 主要系以前小型rc野都好很貴  server用機械或電變都又大又重 ,  只用server低板 把原有接麼打的+ - 分別接兩個 4v~6v dc 迷你素制仔(線圈一隻接正常一隻反接) ,當你比控時候其實server低板收到信號都是分別出番 +一同 一+ , 至於原有可變電阻,夠工具和技術可以度好電阻值換成固定電阻兩粒代替,之後上玻璃膠咁就又輕又細又防水 如果你有電路常識可以在線圈線路路上加互鎖 ,我晝了簡單圖,來電去麼打的你看 兩個素制分別動作時就可以改變 + -  沒有cad 用小晝家晝得不好
flybook 發表於 2012-11-9 00:35:21 | 只看該作者
想起現在server 又平又細 tb買隻普通9g或4.3g 都是hk廿皮左右 不如好似andrew007師兄咁話, 用server頂兩個限位制簡單d
 樓主| hktchim 發表於 2012-11-9 22:20:38 | 只看該作者
flybook 發表於 2012-11-8 23:46
廿年前用過這方式做蚊形船 同 u boat 前後控制 主要系以前小型rc野都好很貴  server用機械或電變都又大又重 ...

又學到野,唔該C-HING
michaeltam 發表於 2012-11-10 08:25:51 | 只看該作者
Use this:
 樓主| hktchim 發表於 2012-11-10 11:44:16 | 只看該作者

甘樣係咪只可以做到單向效果?
 樓主| hktchim 發表於 2012-11-10 13:15:37 | 只看該作者
138168 發表於 2012-11-8 20:55
如全部电子動作要搖控,你個控得6ch.....可能唔多夠用

我想請教下C-HING有咩6CH船用控推介下
因為好多6CH控都係直昇機控,有1CH支桿係直上直落,船都唔係太岩用!
138168 發表於 2012-11-10 17:20:35 | 只看該作者
hktchim 發表於 2012-11-10 13:15
我想請教下C-HING有咩6CH船用控推介下
因為好多6CH控都係直昇機控,有1CH支桿係直上直落,船都唔係太岩 ...

我見有些摸友們用robbe - FC-16嚟玩船,有好多控制,油門是双推桿,好似玩真船咁.....
我自己就用曾在飛機用過的退役控,有9 Ch 和 14 Ch,但末試過買控黎玩船 ;
玩船多用2-3 Ch 卦...
 樓主| hktchim 發表於 2012-11-10 18:17:28 | 只看該作者
138168 發表於 2012-11-10 17:20
我見有些摸友們用robbe - FC-16嚟玩船,有好多控制,油門是双推桿,好似玩真船咁.....
我自己就用曾在飛 ...

唔該C-HING的意見