RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8219|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維園羅船長圖錄

oldv1rr 發表於 2012-12-16 00:56:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果你少時在維園池邊翻看過以下羅船長的圖片, 你正是年青旺盛. 如果你看後有感觸, 不是甚麼教育, 只是你己是老餅.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| oldv1rr 發表於 2012-12-16 00:56:52 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| oldv1rr 發表於 2012-12-16 00:57:21 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| oldv1rr 發表於 2012-12-16 00:57:39 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Dork 發表於 2012-12-16 01:49:11 | 只看該作者
真係好靚ching
pwcp 發表於 2012-12-17 22:20:23 | 只看該作者
Only the rich could afford to play in those days!
平民艦隊 發表於 2012-12-17 22:24:55 | 只看該作者

好令人懷念呀,我隻貨船都有份,謝謝oidv1rr兄分享,也謝謝你令船長從新起錨.這對我來説是很有意義的事
man6815 發表於 2012-12-18 01:07:19 | 只看該作者
請恕小弟唐突一問,請問羅船長還健在嗎?
此等大師,真希望有機會拜訪問好
 樓主| oldv1rr 發表於 2012-12-18 08:16:58 | 只看該作者
man6815 發表於 2012-12-18 01:07
此等大師,真希望有機會拜訪問好 ...

船長建在, 體力欠佳, 難以再帶家當到維園
ragel 發表於 2012-12-18 08:59:26 | 只看該作者
多謝分享...十分精彩!
平民艦隊 發表於 2012-12-18 09:03:46 | 只看該作者
man6815 發表於 2012-12-18 01:07
此等大師,真希望有機會拜訪問好 ...

船長很健康呀,尋日先電話吹水,還相約星期六放船,已十年沒有和船長放船,請假都要去
radiant_star06 發表於 2012-12-18 09:41:19 | 只看該作者
平民艦隊 發表於 2012-12-18 09:03
船長很健康呀,尋日先電話吹水,還相約星期六放船,已十年沒有和船長放船,請假都要去 ...

請問約了星期六幾點在哪裡?  小弟都好耐冇見羅艦長...
138168 發表於 2012-12-18 19:20:44 | 只看該作者
模型界前輩,致敬!
平民艦隊 發表於 2012-12-18 21:09:50 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2012-12-18 09:41
請問約了星期六幾點在哪裡?  小弟都好耐冇見羅艦長...

應該2點後,在維園,星期五再作實,因天氣或其他問题.話時話radiant_star06兄其實我們有沒有見過面,我係放中間有支大吊鷄果隻貨船
man6815 發表於 2012-12-18 22:55:44 | 只看該作者
其實小弟中學年代從報章及遙控雜誌上睇過有關羅船長嘅報導,不過因家住九龍,過海玩耍實在不容易,所以當時對遙控船模興趣不太濃(而且因為家窮父母根本冇可能買給我),所以沒有親眼見過如上圖嘅震撼情景,而家小弟對遙控船模薄有認識,所以好想向前輩大師們(像羅船長)問好,希望得到點點啟發
艦長ching星期六是否成行可否通知小弟,等我準備好心情及幫部相機差定電去影多幾張相,唔該晒
平民艦隊 發表於 2012-12-18 23:16:53 | 只看該作者
man6815 發表於 2012-12-18 22:55
其實小弟中學年代從報章及遙控雜誌上睇過有關羅船長嘅報導,不過因家住九龍,過海玩耍實在不容易,所以當時 ...

好的,星期五通知,但不要太大期望影靚相,因小弟覺得應只有小猫三两隻,船長只會帶當年的二拉{小拖船}去,而我就應該試隻水警21
man6815 發表於 2012-12-18 23:46:42 | 只看該作者
平民艦隊 發表於 2012-12-18 23:16
好的,星期五通知,但不要太大期望影靚相,因小弟覺得應只有小猫三两隻,船長只會帶當年的二拉{小拖船}去,而 ...

唔該晒,趁呢個機會可以睇吓當年嘅拖船同而家嘅有咩分別,前輩嘅製作手法等,重有就係可以睇吓艦長ching你隻水警21,因小弟而家重奧惱緊用咩動力,而最重要就係可以向前輩、ching你哋問 好及偷師
平民艦隊 發表於 2012-12-19 00:35:59 | 只看該作者
man6815 發表於 2012-12-18 23:46
唔該晒,趁呢個機會可以睇吓當年嘅拖船同而家嘅有咩分別,前輩嘅製作手法等,重有就係可以睇吓艦 ...

船長隻小拖船的確和現在的拖船有很大分別,是出自一位造船前輩,而這位前輩也造了不少有自已特色的拖船流出市面,當時各船池都佷容易看到出自他手筆的船,因一眼就可看得出,也可以説是一個時代的見証.
平民艦隊 發表於 2012-12-19 00:44:06 | 只看該作者
man6815 發表於 2012-12-18 23:46
唔該晒,趁呢個機會可以睇吓當年嘅拖船同而家嘅有咩分別,前輩嘅製作手法等,重有就係可以睇吓艦 ...

致於你說睇下我隻水警試水都好嘅,分分鐘一落水大家都笑到收唔到聲........
radiant_star06 發表於 2012-12-19 00:57:14 | 只看該作者
平民艦隊 發表於 2012-12-18 21:09
應該2點後,在維園,星期五再作實,因天氣或其他問题.話時話radiant_star06兄其實我們有沒有見過 ...

中間有支大吊雞果隻貨船...  係咪尾二果幅相 (即 "光裕" 上面果幅) 有個紅煙囪在舦房前面果隻?
在維園應該未見過你, 可能在屯門池見過?

星期五如果作實了或取消了煩請都知會一下...