RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2798|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Nano CP x +DX6i setting

o0ooo0oo 發表於 2012-12-22 17:15:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位ching,小弟最近入咗隻nano cp x + DX6i,跟cp x說明書set支DX6i,對好頻後,藍燈不停閃動、打舵有反應、但摩打不轉,請問是否支控其實未set好,小弟係新手,乜都唔識,希望各位 ching 幫幫手,thx~
chankh 發表於 2012-12-22 17:22:47 | 只看該作者
搵個師兄幫你Set好先會易d,文字好難講清楚
only 發表於 2012-12-22 18:45:09 | 只看該作者
我也是 DX6i + nano cpx
但對頻後不會閃藍燈
除非玩到部機電池電壓過低
否則藍燈不應該會閃
bus338 發表於 2012-12-22 19:50:11 | 只看該作者

我記得對頻時試過這情兄,係試下照方法對一次看看.

1.先把電池連接電直,等佢閃幾下

2.把DX6i對頻制按下 + (左邊棍)推右下.
  (即是2個動作同時執行)
3.打開DX6i電源  (第2項動作繼續)

4.等籃色對頻燈長着,放開支棍回中,再放對頻制.

5.檢查電直動作是否正確,取出電直電池,再重啓DX6i

6.正常連接電直電源,享受飛行樂趣.

以上的自己經驗,不用担心,我們有一位Ncpx的老手在上層,

有困難可請教only師兄.......
LamaV3 發表於 2012-12-22 23:24:04 | 只看該作者
藍燈不停閃動、好彩打舵重有反應........如果藍燈不停閃動下打舵沒有後應就大鑊啦, 即係好似我之前咁, 壞底板再對唔到頻, 寄返廠整左兩個月先送返來, 現在又可以係大廳係咁cup
 樓主| o0ooo0oo 發表於 2012-12-23 00:34:12 來自手機 | 只看該作者
晚上回家馬上照 bus338師兄的方法再對一次頻,終於成功,所有動作及油門均正常(應該),只是放開油門桿時推杆彈到中間位置.....腳趾很痛!但終於可正常飛行,衷心感激各位師兄,thx~
bus338 發表於 2012-12-25 22:18:45 | 只看該作者

LamaV3兄,寄番廠的來回郵費幾多錢?

維修有冇收費..?  
bus338 發表於 2012-12-25 22:29:29 | 只看該作者
o0ooo0oo 發表於 2012-12-23 00:34
晚上回家馬上照 bus338師兄的方法再對一次頻,終於成功,所有動作及油門均正常(應該),只是放開油門桿時 ...

我都係電直新手,好多問題都是請教其他師兄才解決到,

大家互勉互助,快樂飛行............
LamaV3 發表於 2012-12-26 09:25:10 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-12-25 22:18
LamaV3兄,寄番廠的來回郵費幾多錢?

維修有冇收費..?

部機買左四日就壞板呢, 廠都唔好意思收我維修費呢!
但寄去美國既百二蚊運費就要自己比呢
bus338 發表於 2012-12-26 17:48:18 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-12-26 09:25
部機買左四日就壞板呢, 廠都唔好意思收我維修費呢!
但寄去美國既百二蚊運費就要自己比呢 ...

如果我是廠方,會換一塊新的主板俾你,答謝支持......
LamaV3 發表於 2012-12-26 19:05:33 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-12-26 17:48
如果我是廠方,會換一塊新的主板俾你,答謝支持......

已經換左新主板, 今時今日D廠又點會真係維修塊底板, 有問題就直接換過塊比你呢
佢地算盡左責任, 換底板費用及寄返香港既運費都係佢地負責返呢