RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1508|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問冇擦麼打

王汪旺 發表於 2013-3-29 11:48:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
麼打有三條綫, 點解? 點用?
謝謝
dawho 發表於 2013-3-29 18:31:03 | 只看該作者
何謂無刷馬達--轉載自維基百科http://tw.myblog.yahoo.com/leade ... 5&next=12&l=f&fid=1
138168 發表於 2013-3-29 19:28:13 | 只看該作者
三條綫點用......這简單, 將三條綫分別接在電子变速噐上, 打開個控, 接电池行得; 如轉向相反, 求其对掉二条接绕, 轉向应相反.
三條綫点解..... 這問题較尖銳...試解答吓, 有錯請更正, 謝謝
有些朋友理解無刷麽打因用直流電池供电, 這麽打是直流(DC)電机, 其實是三相交流永磁麽打,那三條綫所輸入的是交流电, 但不是市电的50Hz, 而是由無刷變速噐調制出黎的三相交流电波, 频率比50Hz高好多, 且是跟麼打轉速而变化.
因輸入的是直流電, 電流需經電子变速噐变成三相電供麼打使用.
無刷麼打结構比較简單, 但真正决定麼打其使用的性能, 是無刷電子變速噐, 所以揾個好啲電变噐啦.
自由人 發表於 2013-3-29 19:35:50 | 只看該作者

呵呵" 解釋祥盡,,,簡單得離又好深奧,,深奧得離又好簡單......等我去食個飯順便思考消化下先......嘿嘿"
rgemhkie 發表於 2013-3-30 15:01:09 | 只看該作者
138168 發表於 2013-3-29 19:28
三條綫點用......這简單, 將三條綫分別接在電子变速噐上, 打開個控, 接电池行得; 如轉向相反, 求其对掉二条 ...

但是否电变第二條(中間) 接馬達第二條(中間)果條,如轉向相反, 求其对掉最外二条(一同三)接绕, 轉向应相反 。因我的馬達及电变綫都冇顏色的。唔知点算!
138168 發表於 2013-3-30 17:29:22 | 只看該作者
rgemhkie 發表於 2013-3-30 15:01
但是否电变第二條(中間) 接馬達第二條(中間)果條,如轉向相反, 求其对掉最外二条(一同三)接绕, 轉向应相 ...

唔使睇顏色, 求其是旦对掉两條綫 (唔係輸入電池綫, 唔好攪錯) 就得喇
138168 發表於 2013-3-30 17:50:34 | 只看該作者
自由人 發表於 2013-3-29 19:35
呵呵" 解釋祥盡,,,簡單得離又好深奧,,深奧得離又好簡單......等我去食個飯順便思考消化下先......嘿嘿" ...

飯你就食飽, 相信也消化咗, 思考成點呀...... ,要" 辦公" 時才諗到嘢架
 樓主| 王汪旺 發表於 2013-3-30 18:51:26 | 只看該作者
謝謝解答
自由人 發表於 2013-3-30 19:18:52 | 只看該作者
138168 發表於 2013-3-30 17:50
飯你就食飽, 相信也消化咗, 思考成點呀...... ,要" 辦公" 時才諗到嘢架

有D明但又唔係好明,唔係好明又有D明咁囉......
又要去買飯食喇..一陣先吹水.......