RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自強不息
打印 上一主題 下一主題
收起左側

遵循國防部指令, 將解放軍艦編號改字款

shipourking 發表於 2014-2-23 14:01:13 來自手機 | 只看該作者
航姿好靚!
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-23 18:35:59 | 只看該作者

多謝讚賞, 其實我都係照抄啫
shipourking 發表於 2014-2-23 19:15:15 | 只看該作者
對照圖很正,我想問136船軸和船舵係邊度買?
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-23 19:21:29 | 只看該作者
shipourking 發表於 2014-2-23 19:15
對照圖很正,我想問136船軸和船舵係邊度買?

用2mm銅枝做軸, 生X或千里X有得買啦! 舵是用原裝模型的.
shipourking 發表於 2014-2-23 19:40:33 | 只看該作者
舵用原裝模型?? 不是塑膠嗎?咁用唔用軸管?
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-23 20:08:38 | 只看該作者
shipourking 發表於 2014-2-23 19:40
舵用原裝模型?? 不是塑膠嗎?咁用唔用軸管?

把原裝膠舵頂部的膠條切走, 再在切口打斜鑽個小孔, 深約8-10mm, 將一條約1-1.2mm粗的銅條塗慢干AB膠打入, 再將突出部份屈至與膠舵垂直, 等干後就可以用.
之後跟一般裝舵的方法一樣, 做軸管, 上舵角
shipourking 發表於 2014-2-23 20:20:04 | 只看該作者
明白......但軸管點做??
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-23 20:46:05 | 只看該作者
shipourking 發表於 2014-2-23 20:20
明白......但軸管點做??

這張相可以看到136艦是用原裝舵, 玩左兩年都無問題
shipourking 發表於 2014-2-23 21:02:45 | 只看該作者
謝謝!我研究下先!
鍵仔 發表於 2014-2-23 21:21:47 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-23 20:46
這張相可以看到136艦是用原裝舵, 玩左兩年都無問題

但136艦的尾部已封好, 請參考另一艦的做法, 希望你看 ...

很  佩服  師兄  您  點解  可以  咁  快手  砌好  每隻船  有得玩  ...    
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-23 21:36:00 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-23 21:21
很  佩服  師兄  您  點解  可以  咁  快手  砌好  每隻船  有得玩  ...

30多年前已經很想玩這一科, 只因事業所困難以抽空, 每次路經"生X"門口, 都是望門輕嘆!
今時今日輪為半退休人士, 要忙都不一定天天有機會, 此刻當然要補償過去心頭所願, 有時空閒起來可以連續砌十天八天, 哈哈! 想唔快都唔得啦!!
但願你們年青人, 事業為重之餘, 適量玩下船仔, 平衡下心態都幾好架
鍵仔 發表於 2014-2-23 21:50:14 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-23 21:36
30多年前已經很想玩這一科, 只因事業所困難以抽空, 每次路經"生X"門口, 都是望門輕嘆!
今時今日輪為半退 ...

ok  anyway  ...  thank you  for  your  share  ...    
鍵仔 發表於 2014-2-24 21:26:21 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-23 19:21
用2mm銅枝做軸, 生X或千里X有得買啦! 舵是用原裝模型的.

師兄   

我  剛  去過  油麻地  康田  簫生  有  Bronco  1/350  中國  神盾級  戰艦  172  / 173  舷號  
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-24 22:04:49 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-24 21:26
師兄   

我  剛  去過  油麻地  康田  簫生  有  Bronco  1/350  中國  神盾級  戰艦  172  / 173  舷號 ...

多謝通水, 我之前都去過康田, Bronco 出左好多1/350艦隻, 但我個人覺得船身太細, 改做難度當然大, 最主要是走起來氣勢唔夠.
不過我都見到有D高手做得好!!!  
鍵仔 發表於 2014-2-26 09:47:34 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-24 22:04
多謝通水, 我之前都去過康田, Bronco 出左好多1/350艦隻, 但我個人覺得船身太細, 改做難度當然大, 最主要 ...

自強同志   

努力  建設  強大艦隊   !!!   為祖国守衛海彊   !!!  

樓主| 自強不息 發表於 2014-2-26 11:17:17 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-26 09:47
自強同志   

努力  建設  強大艦隊   !!!   為祖国守衛海彊   !!!

哈哈! 我嘅目標係保衛地球
鍵仔 發表於 2014-2-26 23:30:02 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-26 11:17
哈哈! 我嘅目標係保衛地球

睇過你  所有  posts  的戰艦   ...  手工  的確  制作  認真  一絲不苟   ...     
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-27 12:31:40 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-26 23:30
睇過你  所有  posts  的戰艦   ...  手工  的確  制作  認真  一絲不苟   ...     
...

鍵哥  仔為人  風趣幽默法  寶又多工  房有你生  色不少
鍵仔 發表於 2014-2-27 12:44:48 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-27 12:31
鍵哥  仔為人  風趣幽默法  寶又多工  房有你生  色不少

師兄   見笑了  ...  我好欣想您的戰艦模型   ...   還  會行  會走  栩栩如生  地  在海裡  前進   實在太美了  !!!  

我  都想  玩  R/C  戰艦    ...   個隻  1/100  現代  I  型   只存放在   玻璃箱  內  作   Display   用   

基本上  暫時  無一艘  可以  航行   ...      全部  收藏  在  防空洞  裡   ...    

又好想改隻   revell   德國艦   玩下   ...  
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-27 13:16:41 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-27 12:44
師兄   見笑了  ...  我好欣想您的戰艦模型   ...   還  會行  會走  栩栩如生  地  在海裡  前進   實在 ...

哎呀! 我就係後悔當年在環球見到呢隻艦無買佢, 而家想要都買唔番, 你件古董要好好發揚光大哦!
不過做利華的模型唔容易架, D膠彈性唔好, 駁口可能相差好勁架!!! 我隻SAR船邊駁口位居然距離1.5mm