RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自強不息
打印 上一主題 下一主題
收起左側

遵循國防部指令, 將解放軍艦編號改字款

鍵仔 發表於 2014-2-28 10:44:36 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-27 13:16
哎呀! 我就係後悔當年在環球見到呢隻艦無買佢, 而家想要都買唔番, 你件古董要好好發揚光大哦!
不過做利華 ...

無錯   !    利華  嘢   ...  雖然   款式靚   ~~   夠特別   ...   但  缺點  都唔少   !   
以個隻  1/72  SAR  子母船  為例   ...   圖中的   甲板   右舷   中間   會   變形  凹陷      ...  實在失色不少  !!!  

樓主| 自強不息 發表於 2014-2-28 13:07:06 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-28 10:44
無錯   !    利華  嘢   ...  雖然   款式靚   ~~   夠特別   ...   但  缺點  都唔少   !   
以個隻  1 ...

係呀係呀! 隻D179由於D膠無彈性, 和接口唔到位, 相差1.5-2mm, 又要自己想辦法, 真係買利華"要執生"!!
鍵仔 發表於 2014-2-28 13:25:05 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-28 13:07
係呀係呀! 隻D179由於D膠無彈性, 和接口唔到位, 相差1.5-2mm, 又要自己想辦法, 真係買利華"要執生"!!

...

哦   咁樣  ...  又係要開壇作法   ...     我個隻  D 179  都買咗  photo etch   用埋蝕刻片   個  雷達  無咁膠  
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-28 13:35:26 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-28 13:25
哦   咁樣  ...  又係要開壇作法   ...     我個隻  D 179  都買咗  photo etch    ...

呾就唔使驚! 整體來說都係好船一條, 改RC後行得走得, 其實唔錯架
鍵仔 發表於 2014-2-28 13:44:46 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-28 13:35
呾就唔使驚! 整體來說都係好船一條, 改RC後行得走得, 其實唔錯架

...

你的戰艦  用什麼  模型油  ?   我用開   郡氏  &  雙星  &  Humbrol   油   ...  歐洲  瓷油  比較靚  d  

http://www.humbrol.com/
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-28 13:53:08 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-28 13:44
你的戰艦  用什麼  模型油  ?   我用開   郡氏  &  雙星  &  Humbrol   油   ...  歐洲  瓷油  比較靚  d  ...

最近呢幾年只係用郡氏, 因為灰色種類夠多, 又唔容易斷貨.
以前用鐵罐嘅歐洲油, 覺得太細罐, 再以前用孖星水性油, 原來D模型耐左會發酶
鍵仔 發表於 2014-2-28 13:56:21 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-28 13:53
最近呢幾年只係用郡氏, 因為灰色種類夠多, 又唔容易斷貨.
以前用鐵罐嘅歐洲油, 覺得太細罐, 再以前用孖星 ...

係呀  係呀    ...  仲會   蒸發咗      得番個   樽  
鍵仔 發表於 2014-2-28 21:56:39 | 只看該作者

師兄    Heller   1/400   你有冇改  R/C   ?   我有圖中這幾款  ...  
http://www.modelshipgallery.com/ ... l?p=heller++1%2F400
 樓主| 自強不息 發表於 2014-2-28 22:11:46 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-28 21:56
師兄    Heller   1/400   你有冇改  R/C   ?   我有圖中這幾款  ...  
http://www.modelshipgallery.com ...

Heller的1:400船艦已是以前的產品, 我也曾經砌過, 只覺得比較粗糙, 花時間去砌去改好似唔係咁值得, 而且我手頭上待砌的1:350船艦為數不少, 淨係果隻尼米茲足夠我砌一兩年, 直係唔敢再開1:400這條戰線
fy789 發表於 2014-3-1 04:01:03 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-2-28 13:35

...

C-Hing,

Very nice photoshot !   

Do you happen to have some video showing it running?  

THX!  
fy789 發表於 2014-3-1 04:03:25 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2014-2-28 10:44
以個隻  1 ...

Abaigaile-鍵仔,

Looks like your home is stocked up with all kinds of toys around the world!  

樓主| 自強不息 發表於 2014-3-1 13:04:01 | 只看該作者
fy789 發表於 2014-3-1 04:01
C-Hing,

Very nice photoshot !   

Video 都有D, 但無放上台, 不過我正想剪輯一套片, 有機會再公開
fy789 發表於 2014-3-26 17:07:01 | 只看該作者
自強不息 發表於 2013-4-16 23:19
點巧靚都無用, 呢隻喇叭仔早期出品, 有很嚴重的缺憾, 玩過的人都知道船殼的尾部是歪的, 從後面看總有點不 ...

師兄可否用圖片說明隻136艦缺憾所在?

我想買呢隻戰艦喎。

THX!
 樓主| 自強不息 發表於 2014-3-27 03:28:18 | 只看該作者
fy789 發表於 2014-3-26 17:07
師兄可否用圖片說明隻136艦缺憾所在?

船尾兩邊不對稱:
fy789 發表於 2014-3-29 17:49:04 | 只看該作者

Thx, 師兄!

你都睇得好仔細喎!
fy789 發表於 2014-3-29 17:50:47 | 只看該作者

Thx, 師兄!   

樓主| 自強不息 發表於 2014-3-29 18:40:10 | 只看該作者
fy789 發表於 2014-3-29 17:49
Thx, 師兄!

你都睇得好仔細喎!

綜合來說, 這艦都有好多優點, 大小適中, 性能唔錯, 外觀幾好, 所以我一早買多一隻, 會做俄國艦, 估計艦身灰色深一D仲好睇
fy789 發表於 2014-3-29 19:27:50 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-3-29 18:40
綜合來說, 這艦都有好多優點, 大小適中, 性能唔錯, 外觀幾好, 所以我一早買多一隻, 會做俄國艦, 估計艦身 ...

CHing,

Is this Trumpeter TR03612 or TR03613 ?
Please check.

THX!
 樓主| 自強不息 發表於 2014-3-29 19:55:46 | 只看該作者
fy789 發表於 2014-3-29 19:27
CHing,

Is this Trumpeter TR03612 or TR03613 ?

TR03613, 現代級驅逐艦II型
鍵仔 發表於 2014-3-29 20:52:51 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-3-29 19:55
TR03613, 現代級驅逐艦II型

Raymond   
我  剛  去過   康田   有  made  in  japan   1/700  resin  and  metal   waterline   中國戰艦   厦門   等型號    HK$280@  ...