RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2549|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

K's F1 1999'設計

billgate803 發表於 2013-4-20 19:30:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
jypepe 發表於 2013-4-20 20:03:21 | 只看該作者
THX SHARING
十幾年前已經有咁正O既設計, 點解而家黎黎去去都係DIRECT DRIVE?
newkid 發表於 2013-4-20 20:28:39 | 只看該作者

not quite. we also have sakura FGX today, even though its popularity appears to be fading away...
tiger1 發表於 2013-4-21 09:02:48 | 只看該作者
K design was way better than FGx
newkid 發表於 2013-4-21 16:43:23 | 只看該作者
tiger1 發表於 2013-4-21 09:02
K design was way better than FGx

well... you may be right. But if you wann hv an F1 with independent rear suspension (non-direct-drive), FGX is the cheapest option you can still buy from the market today.

There were also the Kyosho F189/Mclaren and the Tamiya F201 chassis, but they hv been off the market for a very long time.

minimini 發表於 2013-4-21 18:21:28 | 只看該作者
looks like Tamiya F201
seasky 發表於 2013-4-22 09:29:36 | 只看該作者
jypepe 發表於 2013-4-20 20:03
THX SHARING
十幾年前已經有咁正O既設計, 點解而家黎黎去去都係DIRECT DRIVE?

廠商好現實, 有錢賺就會生廠.

其實呢D車會退出市場, 最大原因係少人買.

所以應該問, 點解大家唔買呢架車?
Ms_AllSunday 發表於 2013-4-24 00:09:20 | 只看該作者
經典車,搵都搵唔返
tarotrex 發表於 2013-4-25 15:32:36 | 只看該作者
無計,賽例有關!大廠話事。你睇touring便是!Q嫊肉都無都要跟direct drive!如果見到呢部就要買!日雅有部60000丹
seasky 發表於 2013-4-25 17:19:29 | 只看該作者
tarotrex 發表於 2013-4-25 15:32
無計,賽例有關!大廠話事。你睇touring便是!Q嫊肉都無都要跟direct drive!如果見到呢部就要買!日雅有部6 ...

自己攪多個賽會出黎囉.

又唔係 F1, 入左A會就唔入得B會.......

tarotrex 發表於 2013-4-25 18:04:12 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-25 17:19
自己攪多個賽會出黎囉.

又唔係 F1, 入左A會就唔入得B會.......

賽例系生產商定架!商業決定!
seasky 發表於 2013-4-29 10:40:27 | 只看該作者
tarotrex 發表於 2013-4-25 18:04
賽例系生產商定架!商業決定!

咁生產呢架車嘅K's 咪係生產商囉.  
其他公司讚助嘅賽例唔比佢入場玩, 佢咪自己攪個比賽囉.

以前唔知, 而家攪比賽, 個場有晒配套,
比錢包個場一日, 1 年攪返10場8場唔係好難掛?
唔喜歡就攪個 one make, 唔受其他車種玩.
喜歡咪受埋 direct drive, 同場較量下囉.

tarotrex 發表於 2013-5-10 17:09:48 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-29 10:40
咁生產呢架車嘅K's 咪係生產商囉.  
其他公司讚助嘅賽例唔比佢入場玩, 佢咪自己攪個比賽囉.

都話大廠話事!除非自己較K1杯但無人陪你呢!你睇kF1便是!有無Heat到你丫
seasky 發表於 2013-5-11 13:26:51 | 只看該作者
咁我唔知kf 1 啦,  不過如果我係Rc廠老細,
緊係開個比賽日(香港有偉高杯,京商杯,ymc, 攪多個xyz 杯唔難掛?)
公開賽,我又唔信大廠可以禁止啲客去參加!
旗下品牌參賽可以有discount,仲可以加場1mark,指定車種,唔夠人就讚助自己公司幾個designer, engineer , promoter 入場,扮都扮到夠人。

1999年已經係Internet 年代,怕雜誌出唔到廣告宣傳,咪出Internet, yahoo,
唔好話自已係開廠,就算比我立到個細牌子代理做,都值攪。

以前日本唔知,但1999年香港已有車場,包1日場,駁RFID
(1999 已有smart card 做contact less read/write,
電子電腦我都有涉獵,業餘但有需要做都唔難,
如果有錢搵果方面專財做更無難度)
人力物力所需不多。

有好design根本唔會因賽例攪到消失於世。