RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4402|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

6wheel f1

yuenchitat 發表於 2013-4-28 16:06:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
六輪f1 同四輪f1比較 有無着數
tiger1 發表於 2013-4-28 18:18:29 | 只看該作者
no la
feihome1 發表於 2013-4-28 18:32:20 | 只看該作者
保養用多D時間囉
 樓主| yuenchitat 發表於 2013-4-28 20:44:02 | 只看該作者
tiger1 發表於 2013-4-28 22:10:20 | 只看該作者
by changing the tire pressure on teh ground, we may get a car with potentially shorted wheelbase, which would increase steering.
andyccf2004 發表於 2013-4-28 23:49:53 | 只看該作者
泰利爾當年出P34六輪F1車嘅目的係將頭車頭造扁平啲,用嚟減低風阻,因為啲車輪太細,唔夠抓著力,所以要加多兩個輪響車頭幫助轉向,但係因為多咗兩個輪,多咗好多其他問題,例如輪呔損耗多咗,換呔時間長咗,可以話係好睇唔好洗,我相信RC都會有呢啲問題!
kevin-ysl 發表於 2013-4-29 00:56:55 | 只看該作者
有時間睇下日本F1RCGP今年比賽嘅Youtube片
架六輪唔係頭車都二車
係好有戰鬥力嘅一架戰車

andyccf2004 發表於 2013-4-29 09:30:08 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2013-4-29 00:56
架六輪唔係頭車都二車
係好有戰鬥力嘅一架戰車

如果無記錯,P34響兩年內只由祖迪舒赫特贏過一次冠軍!而祖迪自己說過,P34是垃圾,他在翌年離開了泰利爾。
ishimasa 發表於 2013-4-29 09:36:35 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2013-4-29 00:56
架六輪唔係頭車都二車
係好有戰鬥力嘅一架戰車

有無Youtube網址?
kevin-ysl 發表於 2013-4-29 10:13:54 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2013-4-29 09:30
如果無記錯,P34響兩年內只由祖迪舒赫特贏過一次冠軍!而祖迪自己說過,P34是垃圾,他在翌年離開了泰利爾 ...

唉吔~~~呢度緊係講遙控車啦...
講F1歷史把鬼咩~~~

有關F1RCGP JAPAN Round 2 pro class
http://youtu.be/Eql7s3n9cCs
feihome1 發表於 2013-4-29 15:08:53 | 只看該作者
yuenchitat 發表於 2013-4-28 20:44
性能會唔會有分別?

咁就要睇下你想玩邊個牌子出嘅六輪啦!星星嗰架只可平時玩!想有D戰鬥力就要用top嗰架啦!
andyccf2004 發表於 2013-4-29 18:23:26 | 只看該作者
我以前都有星星六輪車,但係買呔比較麻煩,所以放棄了!
HighLamb 發表於 2013-4-29 19:12:34 | 只看該作者

六輪F1其中有個優勢係轉灣的弧度比四輪F1細(過灣快左),但也換來所走的線道同一般F1唔同,變左車手要重新適應。
至於點解無繼續開發,上面幾位師兄都有講,例如換呔要用多左時間,避震系統同制動系統又多了一套,缺點大過優點時,自然唔會再繼續開發。
 樓主| yuenchitat 發表於 2013-4-29 19:56:14 | 只看該作者
70年代唔係有地面效應賽車咩,點解重要六輪車
andyccf2004 發表於 2013-4-29 20:13:25 | 只看該作者
其實當時賽例好多漏洞,所以無限制設計師的發揮,所以泰利爾六輪車,蓮花 movable side skirt, 百拉咸的風扇車,各式各樣都有,如果RC無限制,其實可以試吓抄襲呢啲改裝方法,可能有意想不到的效果。
seasky 發表於 2013-4-29 20:13:44 | 只看該作者
HighLamb 發表於 2013-4-29 19:12
六輪F1其中有個優勢係轉灣的弧度比四輪F1細(過灣快左),但也換來所走的線道同一般F1唔同,變左車手要重新式 ...

乜都假,F1好現實,成場快到30s,過個灣可以快1km, 個個都行6輪。
避震,制動,呢啲三幾萬可以攪掂的野,真係會慳住?
HighLamb 發表於 2013-4-29 20:18:48 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-29 20:13
乜都假,F1好現實,成場快到30s,過個灣可以快1km, 個個都行6輪。
避震,制動,呢啲三幾萬可以攪掂的野, ...

我第一點就講:因為所走線道跟四輪F1不同,車手要重新適應,亦係 Scheckter 點解會講呢架六輪車係 "a piece of junk!"
andyccf2004 發表於 2013-4-30 00:11:20 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-29 20:13
避震,制動,呢啲三幾萬可以攪掂的野, ...

同意!

soniccat 發表於 2013-4-30 00:46:32 | 只看該作者
我知道唔繼續發展6輪車嘅原因之一係同RC車情況差不多,加多一套懸挂系統另重量增加和輪呔製造商無意繼續供應有關。
kevin-ysl 發表於 2013-4-30 01:29:38 | 只看該作者
六個轆係會比一般嘅f1車頭更加靈活!!
平時我都會將配重放多d起車頭以增加轉向靈活~~
六輪就更加係我要嘅野!!
講到呔~~~太容易搵...除非12仔收晒皮!!
否則供應不絕...重有得選擇添!!
來年除非有針對性賽例...
如果唔係~~~六輪會越來越多人玩~~~
有日本本土賽事有六輪corally參與同埋成績幾好~~
又有本地top六轆都開始有幾好表現...
上年f1rcgp final已經帶人幾個彎!!