RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5798|回復: 16
收起左側

發熱線用電VOLT 數一問

sniper 發表於 2013-5-21 22:11:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想DIY 一部 <屈膠機>去屈膠板,已有一"抽"發熱線,但應該用幾多VOLT 去連接呢??

希望大家幫忙提點!!
THX
Allan007 發表於 2013-5-21 22:12:22 | 顯示全部樓層
你抽發熱線係咩規格?
 樓主| sniper 發表於 2013-5-21 22:42:28 | 顯示全部樓層
老實...........點CHECK嫁????
**我有<他表可唔可以CHECK到??
THX
Allan007 發表於 2013-5-23 21:01:31 | 顯示全部樓層
 樓主| sniper 發表於 2013-5-23 21:07:04 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-5-23 21:01
你抽發熱線幾多號?

其實我係由風筒拆出,共三組,但唔知點分幾多號!!
Allan007 發表於 2013-5-23 21:16:20 | 顯示全部樓層
sniper 發表於 2013-5-23 21:07
其實我係由風筒拆出,共三組,但唔知點分幾多號!!

咁你部DIY屈膠機會用幾長既發熱線,同埋可唔可以"他"下咁長既發熱線係既多Ohm?
 樓主| sniper 發表於 2013-5-23 21:26:12 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-5-23 21:16
咁你部DIY屈膠機會用幾長既發熱線,同埋可唔可以"他"下咁長既發熱線係既多Ohm? ...

我手上條發熱線大約7吋長(彈簧型,可以再伸長),考慮用盡。
而家未放工,今晚先睇到幾多Ohm
**其實有無其他diy 方案可以簡單o的
thx
Allan007 發表於 2013-5-23 21:30:41 | 顯示全部樓層
sniper 發表於 2013-5-23 21:26
我手上條發熱線大約7吋長(彈簧型,可以再伸長),考慮用盡。
而家未放工,今晚先睇到幾多Ohm
**其實有無其 ...

如果有得買,買部會好D,因為最難我覺得係做個架之類既工序
 樓主| sniper 發表於 2013-5-23 21:37:49 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-5-23 21:30
如果有得買,買部會好D,因為最難我覺得係做個架之類既工序

哈哈!!師兄我可以同你合作整啦,因為我最弱(最怕)攪220v電<因為試過電親>
個架上網睇過,有o的idea !!

**買一部要過千,剛入左部線鋸機同小鋸枱,再買有o的......肉剌
Allan007 發表於 2013-5-23 21:43:55 | 顯示全部樓層
sniper 發表於 2013-5-23 21:37
哈哈!!師兄我可以同你合作整啦,因為我最弱(最怕)攪220v電,
個架上網睇過,有o的idea !!

電視機入面幾萬volt
 樓主| sniper 發表於 2013-5-23 21:51:57 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-5-23 21:43
電視機入面幾萬volt

唔明
Allan007 發表於 2013-5-23 21:54:21 | 顯示全部樓層

Sorry睇錯,你果句<因為試過電親>,睇左<因為試過電視>
 樓主| sniper 發表於 2013-5-23 22:00:10 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-5-23 21:54
Sorry睇錯,你果句,睇左

咁我應該寫成....<因為試過電視>電親..............所以我其實已經.....死o左
 樓主| sniper 發表於 2013-5-23 22:03:06 | 顯示全部樓層
我之前試過唔小心玩兩粒led(7.4v lipo),隻手指燒焦o左(真係有煙有味)
siuwai999999 發表於 2013-5-29 21:22:02 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-5-23 21:43
電視機入面幾萬volt

ching 我試過 ! 電視裡面條高壓線漏電 , 細個晤識死見到有籃電火周為走 , 我用手企機背樣樣 , 點知比條電弧打左一下 , 即時訓左企道 , 知後電視佬維修同我講先知有25000v , 以後都晤甘手多多 = = "
siuwai999999 發表於 2013-5-29 21:52:50 | 顯示全部樓層
ching 其實有一個方法 , 就系用2支30w 電烙鐵 拆下發熱芯 再一支 4-6mm 合適你長度的銅支,再用耐熱材料固定: 發熱芯 及 銅支兩端 , 供電方面用150w 以上 可調式火牛去供2支30w 發熱芯電源 , 為什麼要調電壓其實膠在70度以上會開始溶 , 所以要控制電壓來調政溫度 , 切記:電烙鐵發熱芯 糸好容易漏電要加外殼保護 thx
simon700763 發表於 2015-9-29 21:50:08 | 顯示全部樓層
用一枝你覺得合式長度粗10MM銅支,買2枝150W或200W電烙鐵,除去2枝電烙鐵咀將銅支套入去條緊縲絲,電烙鐵入電位接一個0到200度溫度控制器,OK啦.