RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2729|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

GQ呔壽命問題

jaccs 發表於 2013-8-17 11:20:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果頭52mm,尾54mm,摩打係teampowers cup racer風扇黑豬,電係4200mah 30C,天氣晴,每排電行10分鐘,大約可以行到幾多排電? 因為以前試過1/10電房用綿呔@JV行無刷5.0摩打,套呔好快玩完,當然知道不應直接相比,因為F1輕好多,用黑豬亦慢過無刷5.0,但俚排想出F1,但成日落雨,以前又未試過F1落JV,所以想問吓ching有無相關經驗可作分享及提點
alanchow03 發表於 2013-8-19 11:40:04 | 只看該作者
係JV玩,頭呔去得快過尾呔,估你玩闊陣,呔得52mm的話,前ride height 可能3mm都冇,睇住個ride height la
仲有黑豬比你想像中食電,7分鐘返來check 下電好d
 樓主| jaccs 發表於 2013-8-19 11:50:12 | 只看該作者
alanchow03 發表於 2013-8-19 11:40
係JV玩,頭呔去得快過尾呔,估你玩闊陣,呔得52mm的話,前ride height 可能3mm都冇,睇住個ride height la
仲有 ...

多謝ching回覆

頭30.5mm闊,尾43.2mm闊,如按你所講行七分鐘的話,大概行到幾多排電呢?

請覆
alanchow03 發表於 2013-8-19 16:54:16 | 只看該作者
唔知,.....自己試下啦。 good luck
RCwing 發表於 2013-8-19 17:05:19 | 只看該作者
最少二十排電
 樓主| jaccs 發表於 2013-8-19 18:27:27 | 只看該作者

多謝ching分享經驗

如果約有二十排電就好了,因為我仲以為行得四五排電左右,因為覺得條呔車得偏薄,有D膽心落到JV,玩四至五排電都玩唔到...仲有無其他ching有相關資料可再分享一下呢?
JudgeDredd 發表於 2013-8-20 08:27:40 | 只看該作者
還要睇其他方面:
- 套呔可行幾薄。見好多師兄好似玩12仔咁,3-4mm照玩得。
- 手車出入灣法。線住出入的話,快啲玩完。
- 齒比溜力。細齒比大溜力磨呔機會高啲。
etc。
20排以上  8分鐘應ok。
 樓主| jaccs 發表於 2013-8-20 10:41:04 | 只看該作者
JudgeDredd 發表於 2013-8-20 08:27
還要睇其他方面:
- 套呔可行幾薄。見好多師兄好似玩12仔咁,3-4mm照玩得。
- 手車出入灣法。線住出入的話 ...

thx ching分享

因知道綿呔過厚是不好跑的,早前有ching提議頭52mm,尾54mm,感覺比較偏薄,所以怕得4-8排電壽命,怕套呔好快玩完,所以才有此擔心..
d.s 發表於 2013-8-20 10:50:14 來自手機 | 只看該作者
jaccs 發表於 2013-8-20 10:41
thx ching分享

因知道綿呔過厚是不好跑的,早前有ching提議頭52mm,尾54mm,感覺比較偏薄,所以怕得4-8排電 ...

競速遊戲,要快係冇得慳的。
 樓主| jaccs 發表於 2013-8-20 11:05:11 | 只看該作者
d.s 發表於 2013-8-20 10:50
競速遊戲,要快係冇得慳的。

明白的,只係想攞個平行,快就無得慳,因為玩風黑豬,所以諗應不會幾排電就玩完套呔咁解,亦唔係要無限排,如果如早前的CHING所說有約二十排電的話,已足夠了..
andyccf2004 發表於 2013-8-24 17:10:56 | 只看該作者
其實JV咁咬地,可以試吓 Rubber tyre,我行白豬,五十排電都無問題。
 樓主| jaccs 發表於 2013-8-25 15:29:24 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2013-8-24 17:10
其實JV咁咬地,可以試吓 Rubber tyre,我行白豬,五十排電都無問題。

想問一下ching,你用乜野牌子O既膠呔?乜野膽及乜野軨,總供大約幾錢到?請覆thx.
andyccf2004 發表於 2013-8-25 19:20:07 | 只看該作者
我用Ride Rubber呔原裝膽已貼好,幾咬地,不過有時尾呔會爆邊!
都有試過用海綿呔,雙星頭硬尾軟,但頭呔大約二十五排電後,底板頭會掂地!
所以都係用Rubber比較化算!
 樓主| jaccs 發表於 2013-8-25 20:27:25 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2013-8-25 19:20
我用Ride Rubber呔原裝膽已貼好,幾咬地,不過有時尾呔會爆邊!
都有試過用海綿呔,雙星頭硬尾軟,但頭呔大 ...

想問用RI 乜野型號的膠呔,係咪現成黏好的? 還有,想問你的綿呔頭及尾直徑是多少呢?請覆.
andyccf2004 發表於 2013-8-26 00:40:30 | 只看該作者
Ride 係現成黏好連鈴果隻,綿呔係雙星F104用呔,新呔直徑約62mm。