RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4125|回復: 10
收起左側

有冇師用棍控玩慢爬?

DLAM 發表於 2013-8-20 10:32:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手想請教有冇師兄用棍控玩慢爬? 同用槍控有乜分別? 我用緊4PL

如果想買2.4GHz棍控玩慢爬, 有冇好介紹? Budget ~$1000
Evo露筍 發表於 2013-8-20 10:55:44 | 顯示全部樓層
當然有啦, 至於用咩控我覺得冇所謂, 國產控都ok, 所以自己睇budget同需要幾多channel去買~~
 樓主| DLAM 發表於 2013-8-20 10:58:26 | 顯示全部樓層
Evo露筍 發表於 2013-8-20 10:55
當然有啦, 至於用咩控我覺得冇所謂, 國產控都ok, 所以自己睇budget同需要幾多channel去買~~ ...

想請教用棍控同槍控玩有乜分別?

stam28 發表於 2013-8-20 11:19:32 | 顯示全部樓層
揸車手法ONLY?
槍可以単手控!上山玩的話有時会方便D
功能上応無セ分別、因為槍(4PL、4PK等々)都可以SET到3CH玩轉波。
hei_choro 發表於 2013-8-20 11:28:21 | 顯示全部樓層
如果想玩手動指揮燈,射燈,車頭威也既話棍控方便d
YSL 發表於 2013-8-20 22:16:58 | 顯示全部樓層
stam28 發表於 2013-8-20 11:19
揸車手法ONLY?
槍可以単手控!上山玩的話有時会方便D
功能上応無セ分別、因為槍(4PL、4PK等々 ...

棍控可以単手控
Andrew168 發表於 2013-8-21 10:41:00 | 顯示全部樓層
我玩鎗控, 兩個FD玩棍控
GTR-34 發表於 2013-9-1 00:58:15 | 顯示全部樓層
我都用棍控,相對之下要兩隻手用哂咁囉 =]
Jazz_Wan 發表於 2013-9-2 00:14:01 | 顯示全部樓層
棍控可以単手控 X 2
Jazz_Wan 發表於 2013-9-2 00:15:08 | 顯示全部樓層
棍仔動作細緻d
andy2667 發表於 2021-8-8 20:44:05 | 顯示全部樓層

小弟新手,剛開始玩慢爬車, 以前玩過電直及 RC Glider, 所以用開棍控,想用棍控玩慢爬車,請問用棍控的師兄, 你吔會 set 邊枝棍控制油門及轉向, 用以下那個方案?

1. 用 Throttle (Mode 2 左手支棍) 控油門, Aileron 控轉向 (要用 flip switch set Throttle 向前或向後, 倒車要做多一個動作?)2. 用 Elevator (Mode 2 右手支棍) 控油門, Rudder 控轉向 ( Elevator 棍會自動回中方便 d)?

Thanks