RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13607|回復: 50
收起左側

LC racing 1/14 SC

choyip 發表於 2014-2-12 01:04:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
CAM04295.jpg 本身個殼真係一般, 純粹價錢吸引, 但玩落真係唔錯

換上summit 套電變摩打,戰鬥力馬上提升
朋友部slash已改成小E (小slash真係難控, 一轉彎就翻車, 這部好得多) 個殼比左我試試, 細左D, 修剪下開過D孔, 總算裝到
加埋D燈, 夜行都掂
勇闖蝴蝶灣公園,有草地有沙地, 幾好玩
只要防水, 洗車30秒攪掂
s097445 發表於 2014-2-12 08:44:42 | 顯示全部樓層
what's a nice truck
 樓主| choyip 發表於 2014-2-12 09:23:02 | 顯示全部樓層

HongNor nexx10sc, 換左個殼(淘X買¥78)
s097445 發表於 2014-2-12 09:26:00 | 顯示全部樓層
very good price
 樓主| choyip 發表於 2014-2-12 09:35:46 來自手機 | 顯示全部樓層

所以買多一個紅色做後備(紅色仲平¥68)
ckcgary 發表於 2014-2-12 09:40:14 | 顯示全部樓層
1/14 係咪一定用細電?見電右邊仲有空位,用到 full size 鋰電嗎?
 樓主| choyip 發表於 2014-2-12 10:33:57 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-12 09:40
1/14 係咪一定用細電?見電右邊仲有空位,用到 full size 鋰電嗎?

多謝ching提醒, 原來係放到架(拆除本身電池座就可以)
加魔術貼固定舊電就可以了

3S 大電都放到, 但唔知個摩打電變頂唔頂得住
DLAM 發表於 2014-2-12 10:37:41 | 顯示全部樓層
我都買咗一部,未得閒間箱
soup_soup 發表於 2014-2-12 11:18:18 | 顯示全部樓層
choyip 發表於 2014-2-12 09:23
HongNor nexx10sc, 換左個殼(淘X買¥78)

可以 PM 買殼條 Link 比我嗎?Thanks !
 樓主| choyip 發表於 2014-2-12 11:28:51 | 顯示全部樓層
soup_soup 發表於 2014-2-12 11:18
可以 PM 買殼條 Link 比我嗎?Thanks !

已PM
soup_soup 發表於 2014-2-12 12:05:08 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-12 12:43:14 | 顯示全部樓層
choyip 發表於 2014-2-12 10:33
多謝ching提醒, 原來係放到架(拆除本身電池座就可以)

加魔術貼固定舊電就可以了

請問硬盒 full size 鋰電放到嗎?
我本來好有興趣呢架 SC,但本身有幾舊大鋰電唔想再買電,見到師兄你用到大電,即時身痕添......
1/14 嘅無刷摩打係用咩 size?用番 1/16 / 1/18 嗰隻?

ckcgary 發表於 2014-2-12 12:44:50 | 顯示全部樓層
唔係喎,打橫企高放硬盒電(好似你舊 3S 咁),應該無問題喎......
 樓主| choyip 發表於 2014-2-12 12:59:59 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-12 12:44
唔係喎,打橫企高放硬盒電(好似你舊 3S 咁),應該無問題喎......

無錯
 樓主| choyip 發表於 2014-2-13 09:41:00 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-12 12:43
請問硬盒 full size 鋰電放到嗎?
我本來好有興趣呢架 SC,但本身有幾舊大鋰電唔想再買電,見 ...

如果用大電玩, 就要SC了, 架buggy短很多, 放唔到的
ckcgary 發表於 2014-2-13 09:48:22 | 顯示全部樓層
choyip 發表於 2014-2-13 09:41
如果用大電玩, 就要SC了, 架buggy短很多, 放唔到的

乜架 SC 大咁多嘅?
我以為三款 LC 車仔都係一個 size...
師兄,兩架邊架好玩啲?

DLAM 發表於 2014-2-13 10:54:06 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-13 09:48
乜架 SC 大咁多嘅?
師兄,兩架邊架好玩啲?:lo ...

LC Buggy 車身最短,SC 同 Rally 長啲。其他嘢大致一樣
如果要改,SC 同 Rally 因車身較長,放ESC,Motor,Fan較方便,但Buggy跑得靈活啲。
要取捨
 樓主| choyip 發表於 2014-2-13 10:54:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-13 09:48
乜架 SC 大咁多嘅?
師兄,兩架邊架好玩啲?:lo ...

Rally 無接觸過, 唔知咩size
玩法,操控差不多
講款, buggy 靚仔, 帶出街方便
講擺位, SC空間大,改裝靈活
我自己鍾情SC多D
cyt2011 發表於 2014-2-13 11:24:37 | 顯示全部樓層

LC 1/14 共有3種底盤, 5種車款 !

1. Buggy, Monstor (Wheelbase - 185mm)
2. SC, Rally (Wheelbase - 225mm)
3. Desert Truck (Wheelbase - 235mm)

各有各好, 但buggy 又細又靚仔, 帶出街真的方便D !

ckcgary 發表於 2014-2-13 11:50:03 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2014-2-13 10:54
LC Buggy 車身最短,SC 同 Rally 長啲。其他嘢大致一樣
如果要改,SC 同 Rally 因車身較長,放ESC,Motor ...

Buggy 係好靈活,不過我比較鍾意 SC 行車時嘅姿態......