RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2824|回復: 9
收起左側

請救命.....用11.1v 20c問題

ngysook1125 發表於 2014-5-10 03:58:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位ching, 今日小弟入左個hobbywing 35a有風扇既ESC, 裝左入上架sc18到, 不過個唔知乜問題, 就係插左電, 冇論有冇比油都好, 十多秒後轉向server同磨打風扇(直插接收)都會自己慢慢冇電到, 佢唔係好sharp cut, 係慢慢咁好似冇電咁停左唔郁, 但比油既話向前向後都好有力....初初以為係因為冇電, x滿電再試都係咁....有冇ching知道乜事????我既控同接收都係FS-GT3C....會唔會係個接收有問題??????

真係唔知乜事......各位CHING請救命~!!!!
Day 發表於 2014-5-10 08:45:18 | 顯示全部樓層
有時遇到不能解釋或不知名問題, 我會先嘗試開一個新 channel 重新設定, 可能有用...
feilaodong 發表於 2014-5-10 09:18:45 | 顯示全部樓層
有可能电调唔支持3S电
 樓主| ngysook1125 發表於 2014-5-10 11:32:05 | 顯示全部樓層
feilaodong 發表於 2014-5-10 09:18
有可能电调唔支持3S电

電調是支援的......
 樓主| ngysook1125 發表於 2014-5-10 11:33:41 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2014-5-10 08:45
有時遇到不能解釋或不知名問題, 我會先嘗試開一個新 channel 重新設定, 可能有用... ...

CHING是拍1,2,3 CHANNEL交換??

Day 發表於 2014-5-10 11:43:42 | 顯示全部樓層
Sorry, 係新model一試,
 樓主| ngysook1125 發表於 2014-5-10 11:56:23 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2014-5-10 11:43
Sorry, 係新model一試,

ICIC~唯有一陣出去買啦......
Day 發表於 2014-5-10 12:00:25 | 顯示全部樓層
ngysook1125 發表於 2014-5-10 11:56
ICIC~唯有一陣出去買啦......

不用買, 基本上每支搖控都可以控制很多架不同 setting 的車, 你只需要在搖控上開一個新 model 便成...
 樓主| ngysook1125 發表於 2014-5-14 00:54:50 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2014-5-10 12:00
不用買, 基本上每支搖控都可以控制很多架不同 setting 的車, 你只需要在搖控上開一個新 model 便成... ...

我試過轉MODEL 都係一樣有問題, 不過我試到暫時問題所在....
我本身整左兩把5V風扇仔PAIR住去個接收到拎電, 主要係吹住個25A電調同個摩打, 行7.4V時完全冇問題, 玩足4排電都冇出問題....
之後試上11.1V.....點知未落地個風扇同轉向就自己慢慢慢慢咁唔識行, 以為係電調頂唔順, 買個35A試下, 點知都係咁.....
不過我而家用左個35A(未換高壓風扇), 拎走左個兩個自己整既風扇就好似OK左 ,用到11.1V, 轉向冇問題回復正常, 暫時未落地試...(鬼叫唔小心整唔見左條PIN咩....), 試左就個放係桌上得閒比下油, 轉下彎咁玩左成個字都未有事~不過要另外用個電腦風扇吹住, 而家找緊個連風扇既摩打散熱...不過暫時未見有咁細個賣....如果有CHING見過請告之...

謝謝CHING~
ThomasZ 發表於 2014-5-20 10:05:01 | 顯示全部樓層
我玩船有同一情況出現過, 一模一樣。只好玩番2S