RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4150|回復: 12
收起左側

FF03 選購motor&esc

dream86 發表於 2014-6-29 23:09:07 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果想幫部FF03換13.5T,
成套配,motor&esc。
有無咩好介紹?
Tks
Allan007 發表於 2014-6-29 23:34:47 | 顯示全部樓層
為咩要成套配?
 樓主| dream86 發表於 2014-6-30 00:07:42 | 顯示全部樓層

忽然想玩番FF車,
但係之前個SET野比咗人LO...
見到D POST有講SP 3.0MMM 唔錯咁~
但係又唔知MATCH邊隻ESC好...

Allan007 發表於 2014-6-30 00:49:28 | 顯示全部樓層
dream86 發表於 2014-6-30 00:07
忽然想玩番FF車,
但係之前個SET野比咗人LO...
見到D POST有講SP 3.0MMM 唔錯咁~

MMM早排聽講有D品質問題,同埋我唔鍾意插插吓,但FF03用焊線摩打有機會頂線,用Speedpassion就一定無呢個問題。ESC如果有財力就緊係用HW3.1啦。
 樓主| dream86 發表於 2014-6-30 01:00:34 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2014-6-30 00:49
MMM早排聽講有D品質問題,同埋我唔鍾意插插吓,但FF03用焊線摩打有機會頂線,用Speedpassion就一定無呢個 ...

我都驚頂線,搞唔岩位...
1.直頭買Speedpassion 嘅13.5T MOTOR加 HW 3.1? TOTAL 要幾多到?
2.如果次HW 3.1 ... 有咩CHOICE?

3.另外我見有TORO 個SET 野有齊MOTOR&ESC, 但係就唔係真TURBO...
TKS

Allan007 發表於 2014-6-30 01:12:01 | 顯示全部樓層
dream86 發表於 2014-6-30 01:00
我都驚頂線,搞唔岩位...
1.直頭買Speedpassion 嘅13.5T MOTOR加 HW 3.1? TOTAL 要幾多到?
2.如果次HW 3.1 ...

我部FF03轉左用3R塊motor plate就可以用焊線摩打唔頂線。MMM好似大約四百,120A嘅V3.1大若千二,90A就無謂啦,唔湯唔水。如果唔嫌舊,買V2.1,甚至60A嘅V2.1其實玩FF都夠用。我部FF03都係用跟60A。
tsfai 發表於 2014-6-30 14:26:25 | 顯示全部樓層
如果唔嫌舊,買V2.1,甚至60A嘅V2.1其實玩FF都夠用。我部FF03都係用跟60A  x2 me too.
 樓主| dream86 發表於 2014-6-30 16:52:59 | 顯示全部樓層
tsfai 發表於 2014-6-30 14:26
如果唔嫌舊,買V2.1,甚至60A嘅V2.1其實玩FF都夠用。我部FF03都係用跟60A  x2 me too. ...

ching, 用緊咩MOTOR咁?想玩TURBO 嘅話,有無咩好介紹咁

Tam 發表於 2014-6-30 19:15:36 來自手機 | 顯示全部樓層
摩打用tp 都唔錯
kelvinayhh 發表於 2014-6-30 19:17:26 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2014-6-30 19:15
摩打用tp 都唔錯

Team Power X2
tsfai 發表於 2014-6-30 19:41:45 | 顯示全部樓層
因我全原裝所以用sp最穩陣。我用11.5t 平版。开turbo冇問題。用25t 打齒有风扇吹。jv 玩11分鐘大概50度。T36B8。
 樓主| dream86 發表於 2014-7-1 03:51:45 | 顯示全部樓層
tsfai 發表於 2014-6-30 19:41
因我全原裝所以用sp最穩陣。我用11.5t 平版。开turbo冇問題。用25t 打齒有风扇吹。jv 玩11分鐘大概50度。T3 ...

全原裝玩11.5T會否太快...
但係溫度都OK
tsfai 發表於 2014-7-1 11:47:59 | 顯示全部樓層
除了換咗牙差全原裝,唔覺有問題。可能我揸得慢