RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2787|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

三洋2700 AA電點差法?

AMAT 發表於 2007-1-24 10:42:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
試咗用MUCH MORE嚟差......好似差唔滿.....成日得幾百MAH....明顯有問題.....
唔知SET錯乜......

我用1A差,00 PEAK DETECT,溫度就有排都未過啦....6CELL,最高3100MAH,LONG LOCKOUT NO.TRICKLE NO.
總之覺得係差唔滿.......

DISCHARGE又係......放唔到電.....10A唔駛講啦......5A都放唔夠十秒就停....
要放幾多A呢?1A?最低VOLTAGE係幾多?5.4V? OR LOWER?
mtaristo 發表於 2007-1-24 11:02:31 | 只看該作者
If the cells are not fake. it should be the incorrect Peak Detect value (don't set it at 00 since it will stop the charging at very early stage).

For the charging, try to set the Peak Detect to 24 (4 mV/cell x 6 cell). 仲有如果你個叉電架用D咸魚電線(eg 鴨記D幾蚊雞電架), contact又差, 一定早跳.

For the discharging, 0.5 A is enough for AA battery (but I think Muchmore can't do it)

hope it can help you  

樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 11:05:43 | 只看該作者
原帖由 mtaristo 於 2007-1-24 11:02 發表
If the cells are not fake. it should be the incorrect Peak Detect value (don't set it at 00 since it will stop the charging at very early stage).

For the charging, try to set the Peak Detect to ...

我睇佢MUCH MORE果到寫,如TX O既1700電,用00 PEAK DETECT呢.........

我宜家想放晒O的電重新再差過.....

試試先~!THX~!^_^
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 11:07:23 | 只看該作者
宜家用0.5A放......感覺好似真係正常O的.......八點幾V嚟跌......
頭先試5A放......已經去到得返五點幾V......

放晒再試差.

MUCH MORE做到0.5A放電~!
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 11:16:00 | 只看該作者
今鋪真係有排放.....有排差.......

想玩一次都幾辛苦.......
ck 發表於 2007-1-24 11:53:45 | 只看該作者
1.8-2A差 快快快
zoozoo 發表於 2007-1-24 11:54:34 | 只看該作者
我都想知点充啊,三角峰系唔系要用到30MV/C架?我之前用5MV/C充百几就会停,但系用"GP充电宝"又充得好满
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 12:03:06 | 只看該作者
原帖由 ck 於 2007-1-24 11:53 發表
1.8-2A差 快快快

OK~!
放晒我會試下用2A嚟差~!

仲未放完~!
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 12:04:32 | 只看該作者
原帖由 zoozoo 於 2007-1-24 11:54 發表
我都想知点充啊,三角峰系唔系要用到30MV/C架?我之前用5MV/C充百几就会停,但系用"GP充电宝"又充得好满

一粒3MV,六粒18MV......

我都覺用GP果O的會冇咁煩.....但我冇係手嗎.......
ccw 發表於 2007-1-24 12:42:20 | 只看該作者
我用gp2600mAh,較1.5A差,差咗幾次就死咗5粒喇.
ck 發表於 2007-1-24 12:44:00 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-1-24 12:03 發表

OK~!
放晒我會試下用2A嚟差~!

仲未放完~!

吹風差
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 12:44:50 | 只看該作者
原帖由 ccw 於 2007-1-24 12:42 發表
我用gp2600mAh,較1.5A差,差咗幾次就死咗5粒喇.

唔係呀化!!?

咁點充先好呢!?!?!?!?!?!?!
ck 發表於 2007-1-24 12:49:34 | 只看該作者
1.8A  吹吹風  年幾都無事
ccw 發表於 2007-1-24 12:52:49 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-1-24 12:44 發表

唔係呀化!!?

咁點充先好呢!?!?!?!?!?!?!

而家用1A差就好啲,都係跳同好熱.
ck 發表於 2007-1-24 12:57:57 | 只看該作者
原帖由 ccw 於 2007-1-24 12:52 發表

而家用1A差就好啲,都係跳同好熱.

所以要吹風差

唔吹我試過電夾都溶
ccw 發表於 2007-1-24 13:17:56 | 只看該作者
原帖由 ck 於 2007-1-24 12:57 發表

所以要吹風差

唔吹我試過電夾都溶

咁我咪要用兩把風扇?
pat1111 發表於 2007-1-24 13:22:32 | 只看該作者
我用CDC 6.0 充 2500-2700mah 9粒 1 pack.0.8A 6mv .無問題
ccw 發表於 2007-1-24 13:32:12 | 只看該作者
原帖由 pat1111 於 2007-1-24 13:22 發表
我用CDC 6.0 充 2500-2700mah 9粒 1 pack.0.8A 6mv .無問題

你用0.8A差,有無用風扇呀?要差幾耐呀?

pat1111 發表於 2007-1-24 13:38:32 | 只看該作者
原帖由 ccw 於 2007-1-24 13:32 發表

你用0.8A差,有無用風扇呀?要差幾耐呀?

無用風扇,差二個鍾多D.
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 14:09:20 | 只看該作者
原帖由 ck 於 2007-1-24 12:57 發表

所以要吹風差

唔吹我試過電夾都溶

正常呀~我都見過人差電差到溶電匣~!