RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

三洋2700 AA電點差法?

樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 14:14:44 | 只看該作者
宜家改用咗1A,30MV........情況好咗好多.......
我頭先試放咗成900MAH電,宜家再差可以差到上千喇,之前一次都上唔到過千.

不過我都想知大約幾多V係正想呢?
我計條死數......1.2 X 6,就7.2......平時差電都係8.XX到,咁呢O的電係咪差完果一刻都係9.XX咁上下V呢?
pat1111 發表於 2007-1-24 14:17:12 | 只看該作者
差完果一刻,每粒有1.5V 到.
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 14:18:12 | 只看該作者
即係去到9V......OKOK~
pat1111 發表於 2007-1-24 14:21:27 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-1-24 14:14 發表
宜家改用1A,30MV........情況好好多.......
我頭先試放成900MAH電,宜家再差可以差到上千喇,之前一次都上唔到過千.

不過我都想知大約幾多V係正想呢?
我計條死數......1.2 X 6,就7.2. ...

30mv 會唔會太大?

我睇cdc 書.差AA 1700mah 最大用 5mv .
pat1111 發表於 2007-1-24 14:22:44 | 只看該作者
放電不能多過0.8A
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 14:29:11 | 只看該作者
原帖由 pat1111 於 2007-1-24 14:21 發表

30mv 會唔會太大?

我睇cdc 書.差AA 1700mah 最大用 5mv .

我粒係2700MAH...........

30MV係六粒夾埋個數嗎.......唔係咁SET咩?
pat1111 發表於 2007-1-24 14:34:58 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-1-24 14:29 發表

我粒係2700MAH...........

30MV係六粒夾埋個數嗎.......唔係咁SET咩?

我諗5-6mv

因為我1 pack 9 粒,2700mah 都係用6mv.
因為我1 pack 9 粒,2500mah 都係用6mv.

都差度好足.
pat1111 發表於 2007-1-24 14:38:44 | 只看該作者
應該唔係夾埋.係每次個pack 電.
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 14:39:35 | 只看該作者
原帖由 pat1111 於 2007-1-24 14:34 發表

我諗5-6mv

都差度好足.

ICIC~!
Edde 發表於 2007-1-24 14:55:39 | 只看該作者
原帖由 pat1111 於 2007-1-24 14:34 發表

我諗5-6mv

都差度好足.

我都係咁做.

狀態好嘅 3800mah 用 3mv 可义至 4200mah 到
狀態唔好嘅 3800mah 先用 15mv 或更多都可义至 3800mah 到

如較 3mv ... 如义至最高到 9.200v, 跌到 9.197v 佢就 cut.
 樓主| AMAT 發表於 2007-1-24 14:58:48 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2007-1-24 14:55 發表

我都係咁做.

狀態好嘅 3800mah 用 3mv 可义至 4200mah 到
狀態唔好嘅 3800mah 先用 15mv 或更多都可义至 3800mah 到

如較 3mv ... 如义至最高到 9.200v, 跌到 9.19 ...

講緊AA電喎.....唔係C SIZE喎.....
mtaristo 發表於 2007-1-24 15:02:06 | 只看該作者
CDC 的Delta peak volt 數值, 單位係 mV/cell
Cell master, 我吾信說明書, D friend信左都中招, 我覺得單位係 mV/pack, 亦實驗過係.

以Intellect 公佈建議 1.2 V cell (AAA, AA or Sub C...) Delta peak voltage 應為 5 mV/cell.
所以苦按Intellect 數值去叉6 cell AA電
CDC 應set 5mV
Cell master 應set 30 mV (5 mV x 6)

部部差机單位吾同, 所以一定要注意. 部机用 mV/pack 而叉其他數目既cell, 就要自己計計數

但有前輩又教 Delta peak voltage set 太高, 會令叉机太遲cut, over charge 排電, 傷電, 所以我用4 mV/cell 去差 我D Intellect AAA 電   

ref hp: http://www.intellect-battery.com/06-rc-battery-handling/06-index.htm

Edde 發表於 2007-1-24 15:09:57 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-1-24 14:58 發表

講緊AA電喎.....唔係C SIZE喎.....

我义 AA 電的情况 ... 唔記得嘛.