RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5692|回復: 23
收起左側

新手想入田宫 1/16,1/35

tomcheng.kh 發表於 2014-11-19 23:01:29 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟未接觸過坦克,
行過x速有好幾盒1/16full option kit
除了買車,

控用6ch飛機控得唔得?有支am 贷車控,遲d應轉2.4

其如仲有咩電子野汁?已玩開rc racing
玩貨車有套電變音效,坦克也是另買?

1/35
支控連埋車?
skyhawk 發表於 2014-11-19 23:29:54 | 顯示全部樓層
4ch夠用 基本上, 套KIT 加支控就行得, 已有音效,  當然要砌要噴油.
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-19 23:49:00 來自手機 | 顯示全部樓層
咁其實都算大件抵食, 貨車套電子野加埋都幾k, 想試最cheap 果架tiger 1
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-19 23:49:05 來自手機 | 顯示全部樓層
咁其實都算大件抵食, 貨車套電子野加埋都幾k, 想試最cheap 果架tiger 1
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-20 00:04:44 | 顯示全部樓層
係呀, 已經包晒所有電子野即係最重要的DMD CONTROL UNIT, 砌完加個四CHANNEL控就玩得, 我記得Tiger I 好似要兩排7.2V電, 唔知依家出的有否改變到, 因為初版個GEARBOX同依家那些已經唔同左, 如果加個T插甘一排電就攪掂, 另外, 1/35那些如果買早期出那些即是唔係2.4G版本會比較平些, 但就無變速得一個速, 如果新出那些是2.4G版本就好似好貴, 而且1/35版本係無避震功能, 呢樣我覺得田宮點解唔加個避震落去, 起碼行起黎真實些, 所以值唔值得買真係見仁見智.
hetzer 發表於 2014-11-20 08:05:02 來自手機 | 顯示全部樓層
更系1/16啦!!
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-20 15:10:44 | 顯示全部樓層
如果1/35 都要成 2千幾,差千幾可以玩大實買大
電,差機, 控, 噴槍全部都有了
基本舊化技巧, 甩漆我都玩過
題外話日本呢加有幾隻隻氧油,有鐵粉成份, 慢慢會有真鐵秀

有邊架1/16 比較性價比高?
虎1 3880, 但會唔會有好多野要換?
4千幾果d會有無其他選擇?
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-20 19:31:54 | 顯示全部樓層
師兄, 你可以考慮M26, 應該都唔錯.
panerai 發表於 2014-11-20 19:54:03 | 顯示全部樓層
tomcheng.kh 發表於 2014-11-20 15:10
如果1/35 都要成 2千幾,差千幾可以玩大實買大
電,差機, 控, 噴槍全部都有了
基本舊化技巧, 甩漆我都玩過

KV系列啦
底兜, idler wheel, idler reinforcement bar 均為金屬, 加件 gear box mount brace 已經非常強化, 可以好好行走    
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-20 19:56:20 來自手機 | 顯示全部樓層
KV系列? 軍事概念冇乜
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-20 20:18:41 | 顯示全部樓層
係蘇聯二戰坦克
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-20 21:19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
有冇田宫個item number
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-20 21:23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
http://www.waigohobby.com/products/product.php?brand=Tamiya&name=1/16%20R/C%20M26%20Pershing    呢款?街價幾$倒
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-20 21:33:26 | 顯示全部樓層
師兄, 詳情你其實可以去田宮網站就睇到晒, M26好似都係四千樓下.
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-20 21:43:15 來自手機 | 顯示全部樓層
係一眼睇哂,但全日文,分吾倒邊架金屬底
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-20 23:11:58 | 顯示全部樓層
你亦都可以去田宮美國網頁都可以幫到你.
panerai 發表於 2014-11-21 09:07:53 來自手機 | 顯示全部樓層

如果你講性價比,我會考慮埋日後買強化配件成本,
KV1, KV2 本身底兜、前導輪、driving sprocket、路輪搖臂、idler 補強杆⋯⋯等等 原裝已經係金屬製品,有良好強度,無須再投資金錢升級強化,唯一再需強化,只要買 gear box mount brace 或者 driving shaft support bearing 是但一件去強化底兜後部既抗屈曲能力,便非常足夠一d真正惡劣既行走環境。
其他較平型號,無錯係平左,但相對要投放於強化既成本就大好多。
其實JS-1 都係有類似設計,不過定價貴好多
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-21 09:08:58 | 顯示全部樓層
先感謝大大,
雖然概念仲係未搞清哂,
周未出去行過圈,
希望可以入坑
panerai 發表於 2014-11-21 09:17:48 | 顯示全部樓層
出去行圈得個盒同價錢有得睇,師兄不妨爬舊文睇睇其他大大製作各款型號坦克既貼文,會有更多實用資訊
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-21 10:14:12 | 顯示全部樓層
爬左十幾頁,去埋台仔網
說明書都睇埋,哈哈都好似好難捉摸
大約知點搞, 型號無乜所謂, 第一架想整架實淨d

題外話, ART MODEL 11月號 講坦克
仲有d舊化新產品介紹下