RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: LL730
打印 上一主題 下一主題
收起左側

6V/7.2V/8.4V,有感已發

racart 發表於 2015-3-5 21:18:26 | 只看該作者

師兄你講得好turbo optima 是我至愛小學玩搖控車既曰子最開心.
dearoptions 發表於 2015-3-5 21:19:51 | 只看該作者

謝謝師兄分享

仲有 Super Shot, Hotshot II, Dog Fighter, Cat 同 Bull Dog I & II.
無錢買槍控 (通常都係 Ex I  同 Ex II) ,用棍仔頂住先。 以前真係百花齊放。(圖片取至其他網頁)

Annie268 發表於 2015-3-5 21:20:36 來自手機 | 只看該作者
So good.
hellowong 發表於 2015-3-5 22:07:59 | 只看該作者
good sharing
PKKC 發表於 2015-3-5 23:23:28 來自手機 | 只看該作者
當年摩頓台放車見到D人玩RC10自己真係留曬口水
kkchung 發表於 2015-3-5 23:58:42 | 只看該作者
LL730 發表於 2015-3-5 15:41
我當年都好彩,試過同朋友遠征個幾次去其他球場放車,遇到班好師兄,願意過料教人,放車唔會霸哂個球場,唔 ...

那時撞 band  AM 控常把 RX、 TX 倒轉互換,大家沒失控便繼續玩。現在的車子太快,撞擊很難避免。

hihizaza 發表於 2015-3-6 00:35:43 | 只看該作者
PKKC 發表於 2015-3-5 23:23

係!都唔明點解RC10用棉呔仲好彎過4WD
bb8388 發表於 2015-3-6 03:19:42 | 只看該作者
kkchung 發表於 2015-3-5 23:58
那時撞 band  AM 控常把 RX、 TX 倒轉互換,大家沒失控便繼續玩。現在的車子太快,撞擊很難避免。

...

RX、 TX 倒轉互換,記得重有私家band,咁又廿幾三十年
965 發表於 2015-3-6 04:48:59 | 只看該作者

我都有! 袋埋d 車番學, 放學就直接去麼頓台! (or park)

又係由青蛙,草蜢,到 Hot Shot Super shot.... 之後 Optima mid ar.. Turbo 呀... 終極就玩貓玩狗  ... ...
而家我呢d 七十後老餅玩車比人笑 on 9 la  ! 呢度冇唐人玩 ...冇 friend 玩 ( 鬼同 bun bun 就多! ) ... 往事只能回味...
965 發表於 2015-3-6 04:55:38 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2015-3-6 00:35
係!都唔明點解RC10用棉呔仲好彎過4WD

但係 AWD + 海綿呔仲正!玩部貓仔果時冇得輸...   

總之就 good memory... 好鬼 miss....
 樓主| LL730 發表於 2015-3-6 07:26:45 來自手機 | 只看該作者
965 發表於 2015-3-6 04:48
我都有! 袋埋d 車番學, 放學就直接去麼頓台! (or park)

又係由青蛙,草蜢,到 Hot Shot Super shot.... ...

965師兄
睇嚟你在外國喎,多謝你分享
喺呀,我都有同邨但不同學校朋友,擺埋部車落個袋返學,為放車無所不用其技,諗架車d嘢重叻過讀書。
岀名摩頓台,成日話去,最尾都無去過。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-6 07:40:01 來自手機 | 只看該作者
kkchung 發表於 2015-3-5 23:58

...

KK師兄
謝謝分享,呢樣回憶把band逆/反/倒轉等方法去裝,可以多D車一齊玩,,。
當時我印像中有一兩次咁倒轉做,就消對band,但唔知原因。當時好師兄多都咁做都無事。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-6 08:00:05 來自手機 | 只看該作者
dearoptions 發表於 2015-3-5 21:19
謝謝師兄分享

仲有 Super Shot, Hotshot II, Dog Fighter, Cat 同 Bull Dog I & II.

謝謝師兄分享,
你图中的Super Sabre,令我諗起架BigWig,
呢架BigWg當時孖星買行廣告,車殻唔知由邊位日本大師設計,又在風洞測試風阻,架車又話有一定能力可以防水,但好似雨戰唔多得,我估都是過吓水氹仔就可以,還有孖星新岀VZ摩打。
呢架BigWig唔知有邉位師兄玩過,可以分享吓添.
965 發表於 2015-3-6 08:09:17 | 只看該作者
LL730 發表於 2015-3-6 07:40
KK師兄
謝謝分享,呢樣回憶把band逆/反/倒轉等方法去裝,可以多D車一齊玩,,。
當時我印像中有一兩次咁 ...

最衰有d人,特登同你撞 band ... 你放緊果陣開控, 等你失椌.....very PK ..
 樓主| LL730 發表於 2015-3-6 08:13:53 來自手機 | 只看該作者
racart 發表於 2015-3-5 21:18
師兄你講得好turbo optima 是我至愛小學玩搖控車既曰子最開心.

Cart師兄
喺呀,turbo optima 當時發夢都想有,
在街見到都會停下,要望兩眼先再行。

好彩呢到有好多師兄在其它懷舊题目都擺圖分享呢架車。

京商還有架四輪轉向4WDS, 當時有位有錢同學仔有架一代,架車真喺好型,四個轆識有轉向動作,但是架車真喺好重。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-6 08:20:10 來自手機 | 只看該作者
aluminium283 發表於 2015-3-5 21:00
多謝師兄分享,睇返都係覺得以前一班同學放學後放車最開心,依家已經少咗好多人玩車啦...
仲記得以前冇錢買 ...

283師兄
喺呀,一排電玩得十幾分鐘,
後尾識落鴨記,先識買super星,
筆芯電我就用差電,玩車前要早兩日前差等,每次四粒,差一次要24粒鐘。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-6 08:27:44 來自手機 | 只看該作者
PKKC 發表於 2015-3-5 23:23

PKKC師兄,
請問是否呢款RC 10 Classic:
http://youtu.be/bN7eqIVjUDQ
印像中見過呢款車,真喺唔差,
但當時我唔識嘢,唔知架車叫乜名。
謝謝師兄
hihizaza 發表於 2015-3-6 08:52:50 | 只看該作者
965 發表於 2015-3-6 08:09
最衰有d人,特登同你撞 band ... 你放緊果陣開控, 等你失椌.....very PK ..
...

摩頓台試過比人jam,激死,好在唔係飛出車路
aluminium283 發表於 2015-3-6 09:44:29 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2015-3-6 08:52
摩頓台試過比人jam,激死,好在唔係飛出車路

曾試過部黃蜂Jam咗,直標出馬路俾架貨車車咗一嘢....當時真係呆咗...記得架車買215蚊,仲特登加埋You-G前油壓....
全幅身家擺係架車度,咁就冇咗...
stam28 發表於 2015-3-6 10:46:57 | 只看該作者
dearoptions 發表於 2015-3-5 21:19
謝謝師兄分享

Super Sabre !!!!
続FOX之後、我第2部RC(第一部4WD)
好懐念!!!
期待復刻!!!