RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9384|回復: 73
打印 上一主題 下一主題
收起左側

6V/7.2V/8.4V,有感已發

LL730 發表於 2015-3-4 20:36:43 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有時好懷念當年曾大熱過6/7.2/8.4V電車Buggy年代,一班同學仔放假,就拎往架孖星草蜢仔及黃蜂(當年最平的款式),青蛙/狐狸仔及京商車去配水庫玩,因有石屎及沙地球場玩。跟住就會見到一班師兄拉住舊大水電車仔來,這樣可以邊玩邊充電。
球場會再見到另一景象就是有一班師兄會用孖星Supershot,Hotshot, Boomerang改(中軸車), 就會有另一班師兄用京商 Optima,Tubro Optima,Javelin(鏈車)。本來就一人各據一邊,玩玩吓就會追逐,追追吓唔知点解,就會跑到條track岀來,玩玩吓就會有些細路就執幾塊爛板整一兩個臨時跳台,一有跳台就開始更熱鬧玩Buggy邊可小得有矮跳台,通常師兄都full雞沖上去 ,鬥跳得遠同埋那架個避震好, 跟住就會見到些好完整咁安全落地,就嘩聲四起陸,有些炒車翻肚,就開哂汽水聲,趕住執車入pit維修。觀眾我地睇又開心,玩車位師兄又過引,被咁多粉丝細路圍住。
samchung90 發表於 2015-3-4 21:17:57 | 只看該作者
感謝美好回憶的帖, 美好回憶無價!!
ericlam 發表於 2015-3-5 09:19:33 | 只看該作者
Agree
3dfxhuangfang 發表於 2015-3-5 09:45:24 | 只看該作者
CHING描述的令我好似亲临现场。
hihizaza 發表於 2015-3-5 10:32:37 來自手機 | 只看該作者
當時周圍填海區,去到執塊木板就飛,路邊有貨車就睇下電池正負有無外露,有咪差電囉!哈哈!!
ccc527 發表於 2015-3-5 10:33:43 | 只看該作者
C hing 往事只能回味!
stam28 發表於 2015-3-5 11:23:42 | 只看該作者
放学後去放車
当年小弟同同学日日係停車場玩!
我玩FOX
同学玩Falcon
地上弧形突位当飛台
真係好回憶!
有無Ching計画搞D古董車局?
好想玩!

RGM-111 發表於 2015-3-5 12:52:35 | 只看該作者
我玩 Falcon 同 Mad CAP 好像冷門D...
sean2013 發表於 2015-3-5 13:21:11 | 只看該作者
yes 好懷念一班小學同學放假,同學校去旅行,個個拎架草蜢,黃蜂,山貓,青蛙,軍車,搞到讀唔成書,一事無成
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 13:25:53 來自手機 | 只看該作者
sean2013 發表於 2015-3-5 13:21
yes 好懷念一班小學同學放假,同學校去旅行,個個拎架草蜢,黃蜂,山貓,青蛙,軍車,搞到讀唔成書,一事無成 ...

謝謝師兄,
大家咁話啦,
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 13:27:36 來自手機 | 只看該作者
RGM-111 發表於 2015-3-5 12:52
我玩 Falcon 同 Mad CAP  好像冷門D...

師兄
你呢兩架都唔冷門,
我懒寫,所以寫少咗幾部
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 13:31:25 來自手機 | 只看該作者
stam28 發表於 2015-3-5 11:23
放学後去放車
当年小弟同同学日日係停車場玩!
我玩FOX

師兄,
好好提意,但見討論區有一都無疾而終。
edmondws 發表於 2015-3-5 14:30:54 | 只看該作者
我也回忆中..当年系花墟球场玩多。  上年购了三部回忆车回来...草蜢、hotshot、黄蜂。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 14:34:05 來自手機 | 只看該作者
3dfxhuangfang 發表於 2015-3-5 09:45
CHING描述的令我好似亲临现场。

謝謝師兄,
呢遍文,我都寫好耐先寫完。
當年住慈云山,只夠膽在假日去配水庫放車,因為多人放及熱鬧,記憶中當時有個同學仔平日玩,就咁比人老笠,跟住喺点,就唔知啦。

還有些零碎放車片段,架車壞咗(爛零件),配唔到或無錢買,搵膠片,金屬片,鏍絲DIY整翻等等未能盡錄。

幸好彩有其他師兄回應及分享放車回憶片段。
例如有另一師兄分享在停車場玩,都好精采。

希望有更多師兄可以分享一些開心遙控模型回憶片段,無論油車,大轆,平跑,飛機,直昇機,船等。

睇到人玩RC開心回憶都好開心架。

當年資訊無咁普及,好多資料靠月刋模型書及相熟模型店得到料。

我相信一定有些隱世高人師兄。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 14:35:46 來自手機 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2015-3-5 10:32
當時周圍填海區,去到執塊木板就飛,路邊有貨車就睇下電池正負有無外露,有咪差電囉!哈哈!! ...

師兄,
勁呀,我都聽同學仔講過。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 14:38:01 來自手機 | 只看該作者
samchung90 發表於 2015-3-4 21:17
感謝美好回憶的帖, 美好回憶無價!!

謝謝師兄
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 14:39:26 來自手機 | 只看該作者
ericlam 發表於 2015-3-5 09:19
Agree

Thanks
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 15:41:43 來自手機 | 只看該作者
我當年都好彩,試過同朋友遠征個幾次去其他球場放車,遇到班好師兄,願意過料教人,放車唔會霸哂個球場,唔比其他人玩,如他們有拎颜色碟及軟膠喉,舖track比賽,又會叫埋其他有車的師兄一齊玩(片過),如撞band就無得講啦,咁就要等等啦。當時那班師兄玩火箭車都會避草蜢仔啦,印像中當時有位師兄講過,多D快慢車先過引,快車就併過,人地慢車就要早些諗定点避過人,對手比慢車顶住過唔到就唔夠技術,先有機會又爬翻人頭,爬嚟爬去先過引;慢車師兄,見人快,自己都不停咁upgrade自己及架車。需然我都搵唔翻呢位師兄,但真喺好利害,當時那位師兄架戰車用京商tubro optima,用橙配黑色, 希望他重有玩車啦,
 樓主| LL730 發表於 2015-3-5 20:24:54 來自手機 | 只看該作者
edmondws 發表於 2015-3-5 14:30
我也回忆中..当年系花墟球场玩多。  上年购了三部回忆车回来...草蜢、hotshot、黄蜂。 ...

師兄,正呀三部經典,
但已無咗孖星三段及雙段速
aluminium283 發表於 2015-3-5 21:00:52 | 只看該作者
多謝師兄分享,睇返都係覺得以前一班同學放學後放車最開心,依家已經少咗好多人玩車啦...
仲記得以前冇錢買水電,只好買多兩舊電去玩,不過結果都係玩得幾個字就玩完...
以前讀書時冇咁多錢,連入控制器果八粒電都要挖晒屋企啲鬧鐘、收音機啲電出黎先夠...