RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7022|回復: 18
收起左側

慢爬新手經驗分享 CR-01

chungangus 發表於 2015-7-12 09:26:34 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
初期選擇時確實對新手有點複雜,因為本身對砌遙控車既經驗差不多是零,牌子形號很多。不過自己想砌,所以以kit版為主。想要像真又唔太差既攀爬力,所以主要係CR-01, CC-01, SCX10上選擇。

因為短期內只會keep一架,所以想要好爬d既,所以放棄cc-01。
Scx-10 rubicon其實很不錯,不過因為cr-01係日本amazon買只要hkd 1700左右,連運費二千搞掂,land cruiser外形都鐘意,所以最後㨂左cr-01。

砌既過程唔困難,要小心係螺絲及絲母揀啱,基本上組裝都很順利。

開始只係換左小部份金屬件。

因為金屬件係藍色原故,所以車身顏色設計亦以藍色為主。

另外再加左d仿真裝飾同燈。

希望增加像真度,tire由2.2轉為1.9。

Servo及esc主要揀防水。

遙控方面原本買gt3c,不過網上comment話開關唔係咁好,所以最後㨂左mx-v。

新手無咩經驗,希望純粹比想加入既朋友多少少參考。
nteast 發表於 2015-7-12 10:21:29 | 顯示全部樓層
此車可四輪轉向.
Annie268 發表於 2015-7-12 10:30:13 來自手機 | 顯示全部樓層
此車,正.....
中毒太深 發表於 2015-7-12 12:15:22 來自手機 | 顯示全部樓層
嘩--個車殻好正
 樓主| chungangus 發表於 2015-7-12 16:43:32 | 顯示全部樓層
可以後面加servo行四輪轉向,不過想似真車所以無加。
cyberkohk 發表於 2015-7-13 23:15:02 | 顯示全部樓層
我都有一部加咗FPV望住個MON玩勁好玩 . 唔駛急最更要慢.
twh1230 發表於 2015-7-15 10:03:56 | 顯示全部樓層
玩慢爬?有鎖差速嗎?如有個電變最好設定為拖刹好d!上坡停車不流後!
twh1230 發表於 2015-7-15 10:14:04 | 顯示全部樓層
師兄是用鋰電玩嗎?為何電變設定為Nimh傳統電模式?
 樓主| chungangus 發表於 2015-7-15 11:15:21 來自手機 | 顯示全部樓層
我係用鋰電呀,不過個jumper係怪怪,我跟個label set反而唔work。差速好似set左,要返去check返個setting。
goodwind 發表於 2015-7-15 11:38:41 | 顯示全部樓層
車殼好靚 !
warehouse 發表於 2015-7-15 12:02:21 | 顯示全部樓層
twh1230 發表於 2015-7-15 10:03
玩慢爬?有鎖差速嗎?如有個電變最好設定為拖刹好d!上坡停車不流後!

ching,想請教我部yeti上斜停會溜後應如何設定,設備ESC ( Hobbywing 120A brushless ),Motor ( Speed Passion 8.5R ),Sanwa MX-V槍控。Thx!
twh1230 發表於 2015-7-15 22:19:35 | 顯示全部樓層
因我也是好盈1060電變,看見師兄圖片jumper 不同,我把上jumper拿掉set 行拖剎,至於其他型號我不懂的,sorry!
twh1230 發表於 2015-7-15 22:19:45 | 顯示全部樓層
因我也是好盈1060電變,看見師兄圖片jumper 不同,我把上jumper拿掉set 行拖剎,至於其他型號我不懂的,sorry!
saxophone 發表於 2015-7-20 11:38:29 | 顯示全部樓層
師兄
是否換了 2.2 呔/輪 , 不用嗎??? 會否出讓
謝謝

saxophone 發表於 2015-7-20 11:38:36 | 顯示全部樓層
師兄
是否換了 2.2 呔/輪 , 不用嗎??? 會否出讓
謝謝

model先決 發表於 2015-8-4 18:39:50 | 顯示全部樓層

想請教一個低能問題
Servo及esc主要揀防水, 咁電見你用T-插, 如果落水的話, 乜唔會short circuit咩?
恕小弟無知, 水唔係會導電咩?

sorry, 我知呢個係玩慢爬既低能問題, 請指教一下

另外我見廣華街極快好似有cr-01 賣$1,6xx, 但係唔知邊個型號
C.M.YAN 發表於 2015-9-4 10:30:37 | 顯示全部樓層

^^

^^

abcdef 發表於 2015-9-19 15:44:16 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2015-8-4 18:39
想請教一個低能問題
Servo及esc主要揀防水, 咁電見你用T-插, 如果落水的話, 乜唔會short circuit咩?
恕小弟 ...

水的電阻(R)>>>大過>>>電池的電流(A),電流通過不了,就不會把7.4v電池 short circuit.電子野就例外,一粒i.c.很少電流也會燒掉
sfdo 發表於 2015-10-12 18:21:46 | 顯示全部樓層
手工精美

電池插如果係淡水問題不大。
但有心玩水,自製防水盒包住電池同電子野就好D。