RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3414|回復: 10
收起左側

同事俾的坦克

chungms1139 發表於 2015-8-2 17:54:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

話說幫同事維修好多遙控車,什麼東東都有,連有鏡頭的渣古都有 ,咁就俾左架坦克我,只係裝飾品,十幾廿年無落過地玩過,而家話壞壞地,經我睇過,個接收壞左,AM40 mhz 接收 ,右邊離合器因長期接合受壓而粘實,小心拆番開就得。不過又有問題,條鍊的張力唔知係點?第一張平放的,第二張有野頂住車底,車鍊離地的 IMG_20150801_142846A.jpg A-IMG_20150801_142950.jpg A-IMG_20150724_145353.jpg

樓主| chungms1139 發表於 2015-8-2 17:57:44 | 顯示全部樓層
真係好新淨 A-IMG_20150801_142753.jpg
chowhungjai 發表於 2015-8-2 18:09:11 | 顯示全部樓層

呢D同事真 係無得頂呀!
 樓主| chungms1139 發表於 2015-8-2 18:11:09 | 顯示全部樓層
A-IMG_20150729_152451.jpg A-IMG_20150801_151656.jpg

淘左D 鋰電自制電池,第一次充滿後放電至3.6V 再充滿 4.2V,能充入 4850mA,不錯。
 樓主| chungms1139 發表於 2015-8-2 18:18:22 | 顯示全部樓層

條鍊拉力是點調校呢,架車無鍊頂…用不用拉緊佢?
Barry28 發表於 2015-8-2 18:33:51 來自手機 | 顯示全部樓層
AM40 接收好少壞,試清楚啲!
 樓主| chungms1139 發表於 2015-8-2 19:33:53 | 顯示全部樓層
個發射係第二部 AM40 車度無問題,晶體無問題,應該接收有問題,開盒仔睇機肉好靚仔,試過再一次補銲、除埋陳年硬化黃膠都係無反應,算,我有隻華科爾直控,淘緊隻華科爾2.4G 接收來玩
Annie268 發表於 2015-8-2 23:28:35 來自手機 | 顯示全部樓層
正……
JINROH 發表於 2015-8-3 00:05:40 | 顯示全部樓層
呢種離合器整番好快又壞...
tonyaa 發表於 2015-8-4 19:48:46 來自手機 | 顯示全部樓層
吾係你AM接收有問題,係衣款車金屬壳同車輪,齒輪行起時干擾AM机姐,我試過,用FM或數嗎就無事喇!
 樓主| chungms1139 發表於 2015-8-4 21:02:38 | 顯示全部樓層
tonyaa 發表於 2015-8-4 19:48
吾係你AM接收有問題,係衣款車金屬壳同車輪,齒輪行起時干擾AM机姐,我試過,用FM或數嗎就無事喇! ...

拆出來試都係無反應