RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4566|回復: 15
收起左側

玩左一個月左右,開始學改裝同改setting

bennyschool 發表於 2015-10-25 20:10:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係新人入坑,架D4玩左一個月左右(其實只玩了十次左右....)
控制開始習慣了,油門都扣大力左,但發現無論點控制都好,就硬係做唔出其他師兄既動作
可能因為各位師兄開得快,架車可以一直維持無抓地力狀態,用我架車時評價係設定無問題,但我就硬係做唔到其他師兄既動作
過大灣時個pat pat一係唔飛出去,一係就飛到打白鴿轉
最後上次玩時終於忍唔住試下改setting!!
然後發現原來只係避震軟硬已經對過灣有影響
因為頭避震架爆掉,用緊其他師兄幫整既緊急避震架,所以無得試
但後輪扭緊條避震一試就發現,就算低速行,個pat pat都會甩出去
得出結論就係尾避震越硬,個pat pat越易甩,太硬時就算低速扭少少呔都會打白鴿轉,而越軟就越咬地,姐係越難甩
我知網上有好多教學都有教避震軟硬分別,但用語基本係話反應快慢,基本上睇完都唔明講緊乜
果然仲係實淺比較重要啊......
另外試左前輪上窄下闊既setting,感覺就係變得好難控制....
扭少少呔架車就打白鴿轉,但我見好多人都咁整,係米就係想佢易甩d?
原本仲想試埋前輪前闊後窄既設定,但無工具整唔到,下次先再試下
請問仲有咩setting會對架車行走有影響?
我依家最想換既係轉向組野,虛位大到好緊要,中間支拉桿又太軟,,希望快D出啦
albert0329 發表於 2015-10-25 20:20:44 | 顯示全部樓層
如果有空,可以出尼交流下,我們都是玩D4 RWD的,可以PM我
WallaceNg 發表於 2015-10-26 12:42:38 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2015-10-25 05:20
如果有空,可以出尼交流下,我們都是玩D4 RWD的,可以PM我

where you guys play?? I play fxxds
albert0329 發表於 2015-10-26 13:20:39 | 顯示全部樓層
WallaceNg 發表於 2015-10-26 12:42
where you guys play?? I play fxxds

官塘某個空地。FXX-DS 我都有
zoeng914 發表於 2015-12-18 20:36:28 | 顯示全部樓層
真心請教,新手想入D4 應該買咩配置,最好有list,經濟d,同係邊度可買到(今日出kws得萬x有,只有兩驅$780)
albert0329 發表於 2015-12-19 16:55:33 | 顯示全部樓層
zoeng914 發表於 2015-12-18 20:36
真心請教,新手想入D4 應該買咩配置,最好有list,經濟d,同係邊度可買到(今日出kws得萬x有,只有兩驅$780 ...

乜尾區唔係680咩?加左價?
albert0329 發表於 2015-12-19 16:56:19 | 顯示全部樓層
zoeng914 發表於 2015-12-18 20:36
真心請教,新手想入D4 應該買咩配置,最好有list,經濟d,同係邊度可買到(今日出kws得萬x有,只有兩驅$780 ...

你需要什麼配置,例如呢?
zoeng914 發表於 2015-12-19 20:45:06 | 顯示全部樓層
吾知係米加左價,我要4驅佢無貨,    今日系rc入左4驅砌好版$950
但吾知配乜電變摩打同servo?
希望可以平平地玩下!
albert0329 發表於 2015-12-20 08:45:58 | 顯示全部樓層
zoeng914 發表於 2015-12-19 20:45
吾知係米加左價,我要4驅佢無貨,    今日系rc入左4驅砌好版$950
但吾知配乜電變摩打同servo?
希望可以平 ...

http://www.rcmart.com/power-ds1206tg-high-speed-titanium-gear-profile-digital-servo-p-36958.html?cPath=1099_1025

Servo
電變HW 120a 2.1,摩打10.5-13.5T
zoeng914 發表於 2015-12-20 18:33:38 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該晒C兄先,今日出kws諗住買电,但好多冇開,有無邊度買电推介?我見rc媽有隻Hw120a 2.1黑色$490。係米呢隻?摩打配邊種好?Rc媽買野有拆?新手太多問題
albert0329 發表於 2015-12-20 18:49:03 | 顯示全部樓層
zoeng914 發表於 2015-12-20 18:33
唔該晒C兄先,今日出kws諗住買电,但好多冇開,有無邊度買电推介?我見rc媽有隻Hw120a 2.1黑色$490。係米呢 ...

啱,係呢隻,早排藍色做特價重平,摩打,平嘅咪sp,skyrc 果D,電池,KWS周圍搵下,RCMa就貴D。
zoeng914 發表於 2015-12-20 19:55:13 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2015-12-20 18:49
啱,係呢隻,早排藍色做特價重平,摩打,平嘅咪sp,skyrc 果D,電池,KWS周圍搵下,RCMa就貴D。
...

THX
zoeng914 發表於 2015-12-26 21:42:58 | 顯示全部樓層
有無師兄可幫小弟set 車
車:sakura d4awd
Servo:power hd1206
電變:HW 120a 2.1,摩打10.5
今曰開始玩但好難控制,慢又吾滑,快又打白鴿轉,吾知點set先好。
有無師兄可幫手同指導下,吾該。
albert0329 發表於 2015-12-27 10:30:29 | 顯示全部樓層
zoeng914 發表於 2015-12-26 21:42
有無師兄可幫小弟set 車
車:sakura d4awd
Servo:power hd1206

你住邊區,我同幾個車友不字時開局玩,有興趣可以預埋你。

你是否照原裝砌,如果係,可能要改小小件同setting
albert0329 發表於 2015-12-27 10:31:12 | 顯示全部樓層
係不定時
zoeng914 發表於 2015-12-27 12:14:39 來自手機 | 顯示全部樓層

多謝師兄先,我住官塘(近泳池)我架係Rc媽買已砌好車架,自己安電子嘢